Iatropedia

Ελλείψεις αίματος: Οι υγειονομικοί αιμοδοτούν το ΕΣΥ

Μεγάλη ανάγκη για αίμα έχουν όλα τα νοσοκομεία της χώρας καθώς με τον φόβο της πανδημίας, αρκετοί είναι αυτοί που φοβούνται να πλησιάσουν τα νοσοκομεία για να δώσουν αίμα. Έτσι, ένα πρόβλημα που ταλάνιζε εδώ και δεκαετίες την χώρα μας, τώρα έχει αναδειχτεί σε πρώτη ανάγκη!

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί πανελλαδικά είναι η έκκληση της Αιμοδοσίας στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο Χίου, στην οποία ανταποκρίθηκαν χωρίς δεύτερη σκέψη οι γιατροί, αλλά και ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής, Νίκος Σμυρνιούδης.

Το τμήμα Αιμοδοσίας του νοσοκομείου έκανε μια συγκινητική ανάρτηση στα social mediaμ για την προσφορά με κάθε μέσο των νοσοκομειακών γιατρών, τονίζοντας την αναγκαιότητα αλληλεγγύης και τη σημασία της προσφοράς σε αυτές τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε με την πανδημία.

Το παράδειγμα είχε δώσει άλλωστε εβδομάδες πριν ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας που στήριξε τη δράση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας «Μαραθώνιος Αιμοδοσίας». Ο κ. Τσιόδρας επισκέφτηκε τότε την ειδική αίθουσα που έχει στηθεί στο Μετρό του Συντάγματος κι έδωσε αίμα, στέλνοντας με τον τρόπο αυτό, μήνυμα αισιοδοξίας σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, λόγω πανδημίας.

Η Ελλάδα, κατατάσσεται σύμφωνα με τον ΠΟΥ στις 60 χώρες στον κόσμο που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν αυτόνομα τις ανάγκες τους για αίμα και στηρίζονται σε δότες αντικατάστασης. Συγκεκριμένα η Ελλάδα ικανοποιεί λιγότερο από το 50% των ετήσιων αναγκών της από εθελοντές αιμοδότες. Οι σταθερές ετήσιες ανάγκες για αίμα της χώρας ανέρχονται σε 120.000 μονάδες και αφορούν τις ανάγκες για αίμα των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία. Και εκτιμάται ότι οι συνολικές ανάγκες της χώρας για αίμα κυμαίνονται από 550.000 έως 700.000 ετησίως.

Οι προσπάθειες των τελευταίων μηνών

Από τις αρχές του 2021 το πρόβλημα έχει διογκωθεί με αποτέλεσμα να υπάρχουν συχνά πρωτοβουλίες και εκκλήσεις από την κεντρική κυβέρνηση, ως την τοπική αυτοδιοίκηση, νοσοκομεία και μεμονωμένους φορείς.

Τον Ιανουάριο ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, έπειτα από τηλεφωνική τους συνομιλία, κάλεσαν από κοινού τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας να οργανώσουν εθελοντικές αιμοδοσίες, σε συνεργασία με τους αρμόδιους υγειονομικούς φορείς, τηρώντας τα καθορισμένα πρωτόκολλα και τους κανόνες υγιεινής. Το μήνυμα ήταν: Δίνουμε Αίμα, Σώζουμε Ζωές.

Όπως τόνισε επίσης τον Ιανουάριο ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμικών, Βασίλης Δήμος, τεράστια είναι η έλλειψη αίματος στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. «Ζούμε την μεγαλύτερη έλλειψη αίματος από την αρχή της πανδημίας», είπε σε δηλώσεις του τότε, ενώ 3 μήνες μετά η κατάσταση έχει εκ νέου δυσκολέψει καθώς μόνο στη Θεσσαλονίκη απαιτούνται 60 – 70 μονάδες αίματος καθημερινά για τις ανάγκες των ανθρώπων που πρέπει να κάνουν μεταγγίσεις.

Τον Φεβρουάριο ακολούθησε έκκληση για αίμα και πρωτοβουλίες εργαζομένων από το ΓΝΑ «Ευαγγελισμός». Οι γιατροί και νοσηλευτές στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας διαπίστωσαν το σοβαρό πρόβλημα στα κέντρα αιμοδοσίας εξαιτίας της πανδημίας που έχει προκαλέσει φόβο στους πολίτες και μια ομάδα από 70 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες ανέλαβαν αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία να οργανώσουν μεταξύ τους μια εθελοντική αιμοδοσία.

Επίσης τον Φεβρουάριο παρουσία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και με τη συμμετοχή πολλών εθελοντών νεαρής ηλικίας πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια σε συνεργασία με το «Όλοι Μαζί Μπορούμε», εθελοντική αιμοδοσία για την κάλυψη των αναγκών του νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», στο Κλειστό Γυμναστήριο Πετρούπολης. Η αιμοδοσία ήταν αφιερωμένη στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου.

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας κάνει βέβαια συνεχείς προσπάθειες για βελτίωση της κατάστασης διοργανώνοντας εθελοντικές αιμοδοσίες σε ουδέτερους χώρους ώστε να μην φοβάται ο κόσμος την επαφή με ασθενείς στα νοσοκομεία.

Έτσι, μετά την πενθήμερη εθελοντική αιμοδοσία που διοργανώθηκε σε συνεργασία με τη ΣΤΑΣΥ, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του ΜΕΤΡΟ Συντάγματος (8-12 Μαρτίου), υπήρξε νέα δράση εθελοντικής αιμοδοσίας σε πόλεις της Μακεδονίας. Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι στη διάρκεια της πενθήμερης αιμοδοσίας στο Σύνταγμα, συλλέχθηκαν 547 μονάδες αίματος από εκατοντάδες αιμοδότες που προσήλθαν εθελοντικά, το 54% των οποίων ήταν γυναίκες και το 27% αιμοδότες πρώτης φοράς!

Η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το «Όλοι Μαζί Μπορούμε» και τον ΙΣΑ διοργάνωσαν στον Ιερό Ναό Προφήτου Δανιήλ, την Παρασκευή 9 Απριλίου δράση Εθελοντικής Αιμοδοσίας για τη στήριξη των αναγκών του Νοσοκομείου «ΕΛΠΙΣ». Η προσφορά του κόσμου ήταν συγκινητική αλλά πάλι δεν έλυσε μόνιμα το πρόβλημα.

Δύο μέρες μετά εξάλλου, την Κυριακή 11 Απριλίου, διοργανώθηκε εθελοντική αιμοδοσία στη μνήμη της αιματολόγου καθηγήτριας Τιτίκας Μανδαλάκη που έφυγε από την ζωή πριν από ένα χρόνο. Η αιμοδοσία έγινε στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης της Ιατρικής Αθηνών, από την νοσηλευτική υπηρεσία αιμοδοσίας του Γ.Ν.Α «Λαϊκό».

Παρά τις πρωτοβουλίες αυτές ωστόσο, αν δεν πειστούν οι υγιείς ηλικίας 18 με 65 ετών να δίνουν τακτικά (τουλάχιστον μία φορά το χρόνο) λίγο από το αίμα τους, το πρόβλημα ειδικά σε εποχές δύσκολες για το ΕΣΥ, θα λείπει! Και ο στόχος που είχε θέση ο ΠΟΥ ότι μέχρι το τέλος του 2020 θα είχαμε επιτύχει πλήρη κάλυψη των αναγκών μας μέσω της εγχώριας αιμοδοσίας, πέφτουν στο κενό…

Ενημερωθείτε για τις εθελοντικές αιμοδοσίες σε όλη τη χώρα στο σύνδεσμο https://ekea.gr/events/