Iatropedia

Ελλείψεις αναισθησιολόγων: 3.016 παιδιά σε αναμονή για χειρουργείο στα Παίδων – Σήμερα η κρίσιμη απόφαση

Αδιέξοδο επικρατεί στον χειρουργικό τομέα των Νοσοκομείων Παίδων "Αγία Σοφία" και "Αγλαϊα Κυριακού". Σήμερα οι κρίσιμες αποφάσεις.

Σε κρίση βρίσκεται από τις αρχές του χρόνου ο χειρουργικός τομέας των Νοσοκομείων Παίδων «Αγία Σοφία» και Αγλαΐα Κυριακού», λόγω  τραγικής υποστελέχωσης.

Tον περασμένο Φεβρουάριo, η έλλειψη αναισθησιολόγων αλλά και νοσηλευτών απείλησε τη λειτουργία των χειρουργείων αρχικά στο «Αγλαΐα Κυριακού», όπου οι γιατροί είχαν ενημερώσει το Υπουργείο Υγείας ότι επικρατούν συνθήκες που υπερβαίνουν το όριο ασφαλείας.

Τότε το υπουργείο Υγείας προκήρυξε τις θέσεις των αναισθησιολόγων, όμως, οι διαδικασίες του διορισμού αποδείχθηκαν περισσότερο χρονοβόρες, με αποτέλεσμα οι προσωρινές λύσεις που δόθηκαν με μετακινήσεις αναισθησιολόγων από άλλα νοσοκομεία να αποδειχθούν ανεπαρκείς να υποστηρίξουν τη λειτουργία των χειρουργείων.

Το πρόβλημα, μάλιστα, μετακύλησε από το νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού» στο «Αγία Σοφία», μετά τη μετακίνηση μιας επικουρικής αναισθησιολόγου που κλήθηκε να καλύψει προσωρινά τις ανάγκες του πρώτου νοσοκομείο. Έτσι πλέον με «λουκέτο» στα χειρουργεία απειλείται σήμερα και το Νοσοκομείο Παίδων «η Αγία Σοφία».

Δείτε επίσης – Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού»: Κλείνουν τα χειρουργεία λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων

Οι γιατροί του χειρουργικού τομέα που συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι (Παρασκευή 23/5), αναμένεται να λάβουν την κρίσιμη απόφαση για το εάν θα πραγματοποιήσουν ή όχι την απειλή τους για κλείσιμο των τακτικών χειρουργείων στο «Αγία Σοφία» από την 1η Ιουνίου και στο «Αγλαΐα Κυριακού» από τις 27 Μαΐου.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, αυτή τη στιγμή και στα δύο νοσοκομεία Παίδων βρίσκονται σε λίστα αναμονής για χειρουργείο πάνω από 3.000 παιδιά.

Μιλώντας στο iatropedia.gr, η πρόεδρος η πρόεδρος της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας, Ελεάνα Γαρίνη, επισημαίνει πώς υπάρχει πρόβλημα και στα δύο νοσοκομεία.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε και στα δύο Παίδων κλειστές αίθουσες, ενώ η έλλειψη των γιατρών απειλεί και την εφημέρευση του νοσοκομείου, δηλαδή, τη λειτουργία και των Επειγόντων χειρουργείων και όχι μόνο των Τακτικών. Στο «Αγλαΐα Κυριακού» λειτουργούν κάθε μέρα 3 χειρουργικές αίθουσες και λίγο παραπάνω στο «Αγία Σοφία». Η δυνατότητά τους, ωστόσο, είναι για 7 και 9 αίθουσες αντίστοιχα. Όμως δεν μπορούμε να ανοίξουμε αίθουσες -και αύριο να έρχονταν όλοι οι αναισθησιολόγοι που απαιτούνται- γιατί δεν έχουμε νοσηλευτές», τονίζει η ίδια.

Σύμφωνα στοιχεία του iatropedia.gr, με βάση το Οργανόγραμμα του Υπουργείου Υγείας και στα δύο Νοσοκομεία Παίδων καλύπτεται σήμερα το 60% με 70% των κενών οργανικών θέσεων.

Στην πραγματικότητα θα πρέπει να υπηρετούν:

Ενώ υπηρετούν:

Στο «Αγλαΐα Κυριακού» υπάρχουν 10 χειρουργικές αίθουσες και σήμερα ανεπτυγμένες είναι οι 8. Πριν χρόνια λειτουργούσαν οι 7. Σταδιακά μειώνονταν και τώρα λειτουργούν 3 χειρουργικές αίθουσες.

Στο «Αγία Σοφία» υπάρχουν 9 ανεπτυγμένες χειρουργικές αίθουσες και λειτουργούν οι 3 χειρουργικές αίθουσες.

ΠΟΕΔΗΝ: «Εμβαλωματικές λύσεις»

«Αδιέξοδο» στη λειτουργία των χειρουργείων στα νοσοκομεία Παιδων Αγίας Σοφίας και Αγλαΐα Κυριακού βλέπει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Όπως αναφέρει ο πρόεδρός της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, στο «Αγία Σοφία» σήμερα βρίσκονται σε λίστα αναμονής 2.016 τακτικά χειρουργεία και στο Αγλαΐα Κυριακού 1.000 τακτικά χειρουργεία, εκ των οποίων 440 που πρέπει να αντιμετωπιστούν αποκλειστικά από γενικούς χειρουργούς.

Όπως λέει ο ίδιος, συχνά οι αποφάσεις που λαμβάνονται για την αναστολή των τακτικών χειρουργείων λόγω ελλείψεων αναισθησιολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού αποφεύγονται «με εμβαλωματικές λύσεις της τελευταίας στιγμής».

Όμως, «παρότι αποφεύγεται η αναστολή των τακτικών χειρουργείων δεν γλυτώνουμε τη συνεχή μείωση του αριθμού τους. Έτσι αυξάνεται ο χρόνος αναμονής. Επίσης τα παιδιά που εισάγονται σε εφημερίες και χρήζουν άμεσης χειρουργικής επέμβασης, τα χειρουργεία τους ολοκληρώνονται σε δύο ημέρες», εξηγεί ο ίδιος και προσθέτει πως αναισθησιολόγοι λείπουν κι από άλλα τμήματα, όχι μόνο από τα χειρουργικά.

«Πρέπει να επισημάνουμε ότι αναισθησιολόγοι στο Παίδων Αγίας Σοφίας δεν λείπουν μόνο από τα χειρουργεία, αλλά και σε διαγνωστικά τμήματα όπως είναι οι Μαγνητικοί Τομογράφοι κ.α», αναφέρει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, επίσης, σήμερα λειτουργούν λιγότερες από τις μισές χειρουργικές αίθουσες, με αποτέλεσμα η λίστα αναμονής να ξεπερνά τους 14 και 15 μήνες, ενώ στα βαρύτερα χειρουργεία που απαιτούν μετεγχειρητική εισαγωγή σε ΜΕΘ η αναμονή είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Για την παραπάνω κατάσταση ευθύνεται και η έλλειψη των νοσηλευτών στο Νοσοκομείο «Αγία Σοφία». Για 10 χειρουργικές κλίνες έχουν απομείνει 13 νοσηλευτές. Φυσικά ούτε λόγος για απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή.

«Πως να αντέξει το εργασιακά εξαντλημένο προσωπικό να στηρίξει ένα τέτοιο μέτρο;», τονίζει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Εμφανής είναι και η εργασιακή εξάντληση των γιατρών, προσθέτει: « Μου περιγράφουν οι γιατροί πως οι γονείς όταν τους βλέπουν εξαντλημένους στις εφημερίες τους παρακαλούν να μην χειρουργήσουν τα παιδιά τους, φοβούμενοι το λάθος».

Ποια είναι η λύση, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ

Η λύση δεν είναι τα απογευματινά χειρουργεία, λέει ο Μιχάλης Γιαννάκος, τα οποία «απέτυχαν επειδή οι συνάδελφοι δεν έχουν αντοχές να τα υποστηρίξουν στα Παίδων και οι ασθενείς δεν ανέχονται να τους κοροϊδεύουν».

Η λύση είναι προσλήψεις προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων, προσθέτει:

«Να αντιμετωπισθεί με κίνητρα το κύμα μαζικής φυγής υγειονομικών από το ΕΣΥ προς τον ιδιωτικό τομέα και κυρίως προς το εξωτερικό. Να υπάρξουν αυξήσεις μισθών, ασφαλείς συνθήκες εργασίας, ένταξη στα ΒΑΕ. Να ξανακαταστήσουμε ελκυστικό το ΕΣΥ. Δεν βρίσκεις πια γιατρούς, νοσηλευτές, διασώστες με αυτούς τους εξευτελιστικούς μισθούς. Γιατρός 1.850 ευρώ το μήνα, νοσηλευτης, διασώστης με 800 ευρώ το μήνα, που ακούστηκε;», καταλήγει ο Μιχάλης Γιαννάκος.