Ελλείψεις φαρμάκων την υπόλοιπη φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο αναμένει η Μόνιμη Επιτροπή των Ευρωπαίων Ιατρών (CPME) και ζητά συντονισμένες δράσεις από την Ε.Ε.
Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους Ιατρούς η διαθεσιμότητα φαρμάκων αποτελεί μακροχρόνια πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο οι εθνικοί ιατρικοί σύλλογοι ανέφεραν ότι οι ελλείψεις φαρμάκων έχουν γενικευθεί και επηρεάζουν όλα τα είδη.
Τον περασμένο χειμώνα, σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφεραν ελλείψεις σε φάρμακα ευρείας χρήσης, συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών, των αναλγητικών, των αντιφλεγμονωδών και των φαρμάκων για τον διαβήτη.
Ο Dr Christiaan Keijzer, Πρόεδρος του CPME, δήλωσε: «Η περίοδος του φθινοπώρου και του χειμώνα αποτελεί μια τρομερή πρόκληση για το σύστημα υγείας μας, καθώς οι εποχικές ασθένειες αυξάνουν τη ζήτηση για φάρμακα, με αποτέλεσμα οι πόροι μας να φτάνουν σε οριακό σημείο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για να αποφευχθεί η επανάληψη του περασμένου χειμώνα, όπου οι σοβαρές ελλείψεις βασικών φαρμάκων έθεσαν σε κίνδυνο τους ασθενείς και το έργο των επαγγελματιών υγείας».
Η Δρ Jacqueline Rossant-Lumbroso, Αντιπρόεδρος του CPME πρόσθεσε: «Προτρέπουμε τους Επιτρόπους να υιοθετήσουν μια ισχυρή ανακοίνωση η οποία να διασφαλίζει προβλέψεις, σχεδιασμό και επικοινωνία που να μετριάζουν και να αποτρέπουν τις ελλείψεις φαρμάκων τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα».
Η δήλωση αναφέρει 6 συγκεκριμένες προτάσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη:
- Να προβλεφθεί η ζήτηση των φαρμάκων και να προγραμματιστεί η παραγωγή τους.
- Να υπάρξει, όσο το δυνατόν συντομότερα, επικοινωνία και συνεργασία με τους επαγγελματίες υγείας.
- Να συμμετέχουν γιατροί και ασθενείς στη δημιουργία ενός καταλόγου της Ευρ. Ένωσης με τα πιο σημαντικά φάρμακα.
- Να δημιουργηθεί μηχανισμός κοινής χρήσης για τα κράτη μέλη για την ανταλλαγή φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη.
- Να αναθεωρηθούν οι πολιτικές των προμηθειών.
- Να γίνει η Ευρώπη πιο ανεξάρτητη στην παραγωγή βασικών φαρμάκων, να διερευνηθούν οι τρόποι με τους οποίους θα μπορέσει να επιστρέψει η παραγωγή τους πίσω στην Ευρώπη.