Iatropedia

Ελλείψεις Φαρμάκων: Σταγόνα στον ωκεανό, οι επίσημες καταγραφές του ΕΟΦ

Πολύ μεγαλύτερο από αυτό που εμφανίζεται στα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) είναι το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων, όπως υποστηρίζουν οι φαρμακοποιοί.

Σύμφωνα με τους προέδρους Φαρμακευτικών Συλλόγων, ο κατάλογος των ελλείψεων φαρμακευτικών σκευασμάτων τα οποία καταγράφει και αναρτά κατά τακτά χρονικά διαστήματα στην ιστοσελίδα του ο ΕΟΦ, απαγορεύοντας την εξαγωγή τους στο εξωτερικό, στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερος.

Μόλις χθες ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης(ΦΣΘ), Διονύσης Ευγενίδης, κατήγγειλε ότι τα ράφια των Φαρμακείων της συμπρωτεύουσας έχουν αδειάσει από φάρμακα, καταθέτοντας παράλληλα στοιχεία στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) και κατάλογο ελλείψεων που περιλμβάνει τουλάχιστον 100 σκευάσματα . Οι πραγματικές ελλείψεις, όμως, είναι πολύ περισσότερες τονίζει ο πρόεδρος του ΦΣΘ, μιλώντας στο iatropedia.gr:

“Έχουμε στείλει στον Πανελλήνιο λίστα με σχεδόν 100 έως 200 φάρμακα που μας δημιουργούν πρόβλημα, δηλαδή έρχονται σε λιγότερες ποσότητες από αυτές που χρειαζόμαστε και παραγγέλνουμε και δεν μας φτάνουν να χορηγήσουμε στους ασθενείς μας τις θεραπείες που χρειάζονται. Είναι περισσότερα τα σκευάσματα που λείπουν από αυτά που αναφέρει ο ΕΟΦ στην ιστοσελίδα του. Αυτά που γράφει ο ΕΟΦ, είναι ένα μικρό ποσοστό από αυτά που μας ταλαιπωρούν συνολικά. Η λίστα που παραδώσαμε εμείς στον ΕΟΦ είναι πολύ μεγαλύτερη και πιο πλήρης”, αναφέρει ο κ. Ευγενίδης.

Διαβάστε επίσης – ΕΟΦ: Σοβαρές ελλείψεις παιδικών εμβολίων – Δείτε για ποια απαγορεύθηκαν οι εξαγωγές

Ελλείψεις φαρμάκων: Οι ασθενείς ταλαιπωρούνται

Στον κατάλογο των σκευασμάτων που έχουν εξαφανιστεί από τα ράφια των φαρμακείων, περιλαμβάνονται θεραπείες για όλες τις ασθένειες, π.χ. τον σακχαρώδη διαβήτη, την οστεοπόρωση, το γλαύκωμα, αντιυπερτασικά, εμβόλια, νευρολογικά, πνευμονολογικά, αντιπυκτικά και φάρμακα για τη ρύθμιση του θηρεοειδούς αδένα κ.α. Οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης, μάλιστα, προκειμένου να καλύψουν τους ασθενείς τους, αναγκάζονται να αναζητήσουν φάρμακα ακόμα και σε γειτονικούς νομούς, καθώς έχουν εξαφανιστεί όλα τα αποθέματα, αναφέρει ο πρόεδρος του ΦΣΘ:

“Οι ασθενείς διαμαρτύρονται, γιατί ταλαιπωρούνται όταν χρειάζονται τα φάρμακά τους κι ο φαρμακοποιός δεν έχει να τους τα δώσει. Αν και ξέρουν το πρόβλημα, ακόμα και για μας που έχουμε φαρμακεία της γειτονιάς και δουλεύουμε με γνωστούς, είναι δύσκολο να μην μπορείς να τα παρέχεις στον άνθρωπο που τα χρειάζεται και πρέπει να έρθει ξανά και ξανά”, αναφέρει ο κ. Ευγενίδης.

Οι παράλληλες εξαγωγές «στερεύουν» την ελληνική αγορά

Το πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων έχει προκύψει από κερδοσκόπους εμπόρους, που «αδειάζουν» τα ράφια της εγχώριας αγοράς, εξάγοντας τα φάρμακα που αγοράζουν από τις πολυεθνικές εταιρείες σε αγορές στο εξωτερικό και μάλιστα σε πολλαπλάσιες τιμές, καθώς τα φάρμακα στη χώρα μας είναι φθηνότερα.

“Είναι προϊόντα πολυεθνικών εταιρειών, τα οποία έχουν εξαγωγικό ενδιαφέρον γιατί κυκλοφορούν και στο εξωτερικό, αλλά εκεί κυκλοφορούν σε πολλαπλάσιες τιμές από τη χώρα μας. Η ευθύνη βαραίνει αυτούς που αγοράζουν τα φάρμακα από τη φαρμακοβιομηχανία για να τα δώσουν στην ελληνική αγορά, και τα δίνουν τελικά στο εξωτερικό και κερδοσκοπούν. Οι φαρμακευτικές εταιρείες πάλι από την πλευρά τους, όταν βλέπουν τα φάρμακα τους που δίνουν για την Ελλάδα να κυκλοφορούν στο εξωτερικό, τότε δίνουν κι αυτές ακόμα λιγότερες ποσόστητες από τις συνήθεις, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να μεγαλώνει. Οι φαρμακευτικές εταιρείες το κάνουν για οικονομικούς λόγους, για να προασπίσουν τα συμφέροντά τους”, τονίζει ο πρόεδρος των Φαρμακοποιών της Θεσσαλονίκης.

Δείτε επίσης: Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων στα φαρμακεία και την ελληνική αγορά

Για να αντιμετωπίσει αυτό το χρόνιο πρόβλημα, ο ΕΟΦ κατά διαστήματα εκδίδει οδηγίες απαγόρευσης εξαγωγών στα φάρμακα που εμφανίζουν ελλείψεις, αλλά το μέτρο δεν φαίνεται να επαρκεί. Οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι, με επικεφαλής τον ΠΦΣ ζητούν από την πολιτεία, δηλαδή την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τον νέο πρόεδρο του ΕΟΦ, Δημήτρη Φιλίππου – ο οποίος ακόμα δεν έχει προλάβει να … ζεστάνει την καρέκλα του – να σκύψουν άμεσα πάνω στο πρόβλημα αυτό, το οποίο επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα και να πάρουν πιο σκληρά μέτρα. Πόσο μάλλον που το πρόβλημα ενδέχεται να επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα με τις μειώσεις των τιμών φαρμάκων, όπως προειδοποίησε χθες και ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).

Δείτε επίσης – ΣΦΕΕ: Θετική κατ’ αρχήν η φαρμακοβιομηχανία για τη μείωση έως 7% στις τιμές φαρμάκων

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ζητά να γίνει καλύτερη καταγραφή των ελλείψεων και κάνει τις προτάσεις του για τις παράλληλες εξαγωγές:

“Καλό θα ήταν να απαγορευθούν οι εξαγωγές για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, κι όχι για 2-3 μήνες. Γιατί αυτοί οι οποίοι εξάγουν τα φάρμακα, τα κρατάνε στις αποθήκες τους για 2 και 4 μήνες και μετά τα εξάγουν μαζικά. Δηλαδή, πρέπει να αποφασιστεί η αναστολή των εξαγωγών για μεγάλο χρονικό διάστημα”.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο Υπουργείο Υγείας υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος και για το λόγο αυτό έχουν έχουν, ήδη, ενεργοποιηθεί οι υπηρεσίες του ΕΟΦ ώστε να βρεθεί λύση.

Δείτε σχετικό ρεπορτάζ στην κρατική τηλεόραση: