Έλληνας νευροχειρουργός αφαιρεί μέσω των φρυδιών μεγάλους όγκους εγκεφάλου
Έλληνας νευροχειρουργός που ζει και εργάζεται στη Σκωτία αφαιρεί όγκους εγκεφάλου «μεγέθους μεγάλου μήλου» μέσω των φρυδιών των ασθενών, με μια επέμβαση που πιστεύεται ότι αποτελεί παγκόσμια καινοτομία, αναφέρει ο βρετανικός Τύπος.
Ο δρ Αναστάσιος Γιαμουριάδης, ομότιμος λέκτορας Νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Αμπερντήν, προσάρμοσε μία υπάρχουσα τεχνική ώστε να μπορεί να αφαιρεί μεγάλους όγκους δίχως να απαιτείται διάνοιξη του κρανίου των ασθενών (κρανιοτομή).
Η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος μπορεί να ολοκληρωθεί σε τρεις ώρες. Μερικοί ασθενείς φεύγουν από το νοσοκομείο 24 ώρες αργότερα και επιστρέφουν εντός λίγων ημερών στην δουλειά τους.
«Με την τεχνική αυτή οι ασθενείς ξυπνούν αμέσως και μερικές φορές επιστρέφουν σπίτι τους την επομένη ημέρα. Έχουν επίσης ταχύτερη και καλύτερη ανάρρωση», δήλωσε ο δρ Γιαμουριάδης, ο οποίος εξειδικεύεται στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική εγκεφάλου, σπονδυλικής στήλης και περιφερειακών νεύρων.
Η αφαίρεση όγκων από το πρόσθιο τμήμα του εγκεφάλου συνήθως απαιτεί κρανιοτομή. Η διάνοιξη του κρανίου, όμως, μοιραία εκθέτει και μεγάλα τμήματα υγιούς εγκεφάλου.
Ο δρ Γιαμουριάδης, που αποφοίτησε το 2005 από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), εξηγεί ότι η επέμβαση που εφαρμόζει δεν είναι νέα. Την έχει όμως τροποποιήσει, ούτως ώστε να διαθέτει περισσότερο χώρο μέσω των φρυδιών. Έτσι μπορεί να αφαιρεί μερικούς «πολύ μεγάλους όγκους εγκεφάλου».
Τα πλεονεκτήματα
Επιπλέον, οι ασθενείς γλιτώνουν την μεγάλη ουλή που παραδοσιακά απομένει σε όλο το μήκος του μετώπου τους. Η ουλή από την τροποποιημένη επέμβαση είναι μικρή, ενώ προκαλείται προσωρινά μώλωπας στο μάτι.
Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι συντομεύει πολύ η διάρκεια της επέμβασης. Με την κρανιοτομή η αφαίρεση ενός όγκου μπορεί να διαρκέσει 8 έως 10 ώρες. Και αυτό διότι χρειάζονται τρεις ώρες έως ότου ο νευροχειρουργός αποκτήσει απλώς πρόσβαση σε αυτόν.
Η επέμβαση που εκτελεί ο δρ Γιαμουριάδης ονομάζεται τροποποιημένη υπερκογχική, οφρυδική, μη επεμβατική προσέγγιση για όγκους εγκεφάλου (Modified Eyebrow Keyhole SupraOrbital Approach for Brain Tumours).
Έως στιγμής έχει εφαρμοστεί σε 48 ασθενείς στο Βασιλικό Νοσοκομείο της Αμπερντήν (Aberdeen Royal Infirmary) που υπάγεται στο βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) Grampian.
«Δεν γνωρίζουμε να έχουν αφαιρεθεί οπουδήποτε αλλού στον κόσμο τόσο μεγάλοι όγκοι εγκεφάλου με μη επεμβατικό τρόπο», είπε ο δρ Γιαμουριάδης. Και πρόσθεσε πως, με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας, ευελπιστεί να διδάξει και σε άλλους χειρουργούς την τροποποιημένη επέμβαση.
Φωτογραφία: iStock