Έλληνες ασθενείς: με τα λιγότερα χρήματα της Ευρώπης! Πόσο κόπηκαν τα κονδύλια
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Λιγότερα 1000 ευρώ για κάθε ασθενή διαθέτει η χώρα μας σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ σύμφωνα με τον Επίκουρο Καθηγητή Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κυριάκου Σουλιώτη. Όπως έδειξε έρευνα του καθηγητή, τα τελευταία χρόνια η δημόσια δαπάνη για τους Έλληνες ασθενείς έπεσε κατακόρυφα και πλέον οι όποιες νέες περικοπές είναι απαγορευτικές.
“ Η Ελλάδα έχει πλέον κατά κεφαλήν δαπάνη υγείας κατά 1.000 € λιγότερα από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ αν και ως % του ΑΕΠ η διαφορά φαίνεται μικρή. Ωστόσο, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο δείκτης που συνδέει τη δαπάνη υγείας με το ΑΕΠ δεν είναι αξιόπιστος λόγω της διαρκούς ύφεσης που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του ΑΕΠ κατά 25%. Περαιτέρω μείωση δεν θεωρείται ούτε εφικτή ούτε ωφέλιμη” σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ.Σουλιώτης.
Ο καθηγητής Κυριάκος Σουλιώτης
Όμως το πιο ανησυχητικό είναι ότι τα χρήματα που διατίθενται πλέον για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) δηλαδή για την κάλυψη των πρώτων αναγκών, έχουν μειωθεί δραστικά σε καιρό μνημονίου. Από το 2011 έως σήμερα οι Έλληνες ασθενείς έχασαν κοντά στα 2 δις ευρώ. Ενώ το 2011 ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ ήταν 8,388 δις ευρώ , το 2012 έπεσε στα 6,722 και κατρακύλησε το 2013 στα 6,462 δις ευρώ.
“Πολλές χώρες μειώνουν διαρκώς τις δαπάνες για πρόληψη και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, παρά το ότι αυτές απορροφούν μικρό μέρος των συνολικών προϋπολογισμών υγείας. Με τον τρόπο όμως αυτό παράγουν νέους αρρώστους και προκαλούν νέες αυξητικές πιέσεις στις δαπάνες. Είναι φαύλος κύκλος” σημειώνει ο Κυριάκος Σουλιώτης για να συμπληρώσει με νόημα:
«Το ίδιο λάθος κάνει και η χώρα μας όπου παρά τη μείωση των δαπανών για εξωνοσοκομειακή περίθαλψη κατά 18% μεταξύ 2009 – 2011, η μετέπειτα πορεία με τις διαρκείς αναθεωρήσεις του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ έχουν ως αποτέλεσμα η πρόβλεψη δαπάνης για ΠΦΥ να μην ξεπερνά το 8% του συνολικού προϋπολογισμού του Οργανισμού. Είναι προφανές ότι με αυτή την κατανομή δαπανών, τα επόμενα χρόνια το πρόβλημα θα οξυνθεί.
Δεν μπορεί η χώρα με τόσο υψηλό ιατρικό πληθωρισμό να βρίσκεται στην 5η θέση όσον αφορά στην αδυναμία κάλυψης των αναγκών των πολιτών για ιατρική επίσκεψη”.
Ενδεικτικό των περικοπών και των δυσκολιών που δημιουργήθηκαν στους αρρώστους είναι το παράδειγμα των ασθενών που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα.
1 στους 4 ασθενείς που πάσχει από τη νόσο αντιμετωπίζει πρόβλημα πρόσβασης σε ιατρό λόγω αδυναμίας κλεισίματος ραντεβού σε δημόσιες δομές ή ιατρό συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ, λόγω αδυναμίας πληρωμής ιδιώτη μη-συμβεβλημένου ιατρού και λόγω απόστασης ή αδυναμίας μετακίνησης στο ιατρείο.
Μεγαλύτερα εμπόδια εμφανίζονται σε όσους έχουν χαμηλό εισόδημα και σε όσους
διαμένουν εκτός Αττικής ενώ 1 στους 2 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα αντιμετωπίζει πρόβλημα πρόσβασης στη θεραπεία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Άδωνις: Δε θα αυξήσουμε τη συμμετοχή στα φάρμακα!
Άδωνις με …αγριεμένη τρόικα! Συνάντηση για φάρμακα, ΕΟΠΥΥ, Νοσοκομεία
Νέο «μπλόκο» 48 ωρών στα νοσοκομεία από τους γιατρούς! Απεργούν Τρίτη-Τετάρτη
Στα …παζάρια ο ΕΟΠΥΥ! Πως θα διαπραγματεύεται τις τιμές για νοσηλεία-φάρμακα