Iatropedia

Έλληνες δημιούργησαν καρδιακά κύτταρα από βλαστοκύτταρα – Τι σημαίνει αυτό για τις θεραπείες

Επιστήμονες στις ΗΠΑ, με επικεφαλής μια Ελληνίδα και με τη συμμετοχή ενός ακόμη Έλληνα, δημιούργησαν και μελέτησαν στο εργαστήριο κύτταρα μυοκαρδίου από πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα, που είχαν πάρει από επτά ανθρώπους.

Διαπιστώθηκε ότι αυτά τα εργαστηριακά κύτταρα του μυός της καρδιάς λειτουργούν από γενετικής πλευράς όπως τα φυσικά κύτταρα μέσα στο σώμα και έτσι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάσταστο για την μελέτη των πιθανών επιπτώσεων που μπορούν να έχουν τα φάρμακα σε καρδιοπαθείς.

Η δυνατότητα δημιουργίας βλαστικών κυττάρων από κύτταρα του δέρματος ή του αίματος έχει φέρει επανάσταση στην εξατομικευμένη ιατρική. Η δυνατότητα να δοκιμάζεται εκ των προτέρων σε κύτταρα της καρδιάς του ασθενούς πώς θα αντιδράσει σε μια νέα φαρμακευτική θεραπεία, αποτελεί σημαντική εξέλιξη.

Το 30% των φαρμάκων που δοκιμάζονται σε κλινικές δοκιμές, τελικά αποσύρονται λόγω τοξικότητας και ανησυχιών για την ασφάλεια της καρδιάς των ασθενών. Τα εργαστηριακά κύτταρα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά για τον έλεγχο της τοξικότητας των νέων φαρμάκων, π.χ. για την καρδιομυοπάθεια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα Έλενα Μάτσα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κυτταρικής βιολογίας «Cell Stem Cell». Στην ανακάλυψη συμμετείχε και ο ελληνικής καταγωγής επίκουρος καθηγητής καρδιοθωρακοχειρουργικής του Στάνφορντ Ιωάννης Καρακίκης.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ