Iatropedia

Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία: Εξώδικο στον ΕΟΠΥΥ για τη δωρεάν συνταγογράφηση σκιαγραφικών

female medical doctor using digital tablet for advanced Mri x-ray scan medical diagnosis machine at hospital health care lab as wide banner with copy space area.

Ζητούν ανάκληση της απόφασής του για δωρεάν συνταγογράφηση σκιαγραφικών φαρμάκων από τους ακτινολόγους

Ανάκληση της απόφασης του ΕΟΠΥΥ για τη συνταγογράφηση σκιαγραφικών φαρμάκων δωρεάν από τους ιατρούς ακτινολόγους ζητά με εξώδικη διαμαρτυρία της προς τον Οργανισμό η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία (ΕΑΕ).

Η ΕΑΕ χαρακτηρίζει την απόφαση «όλως αόριστη, αναιτιολόγητη, μη νόμιμη και, σε κάθε περίπτωση, παντελώς αυθαίρετη και αθεμελίωτη νομικά, ιατρικά και ηθικά».

Αρχές Ιουλίου, η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία έστειλε επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, τον υφυπουργό, Μάριο Θεμιστοκλέους, και την πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, στην οποία επισημαίνει ότι, σύμφωνα με τον ισχύοντα Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας, η συνταγογράφηση των σκιαγραφικών φαρμάκων συνιστά ιατρική πράξη. Η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία τονίζει ότι ουδεμία ιατρική πράξη προβλέπεται χωρίς αμοιβή και φορολογικά είναι ανέφικτο να εκτελείται δωρεάν συνταγογράφηση σκιαγραφικών φαρμάκων από ιατρούς ακτινολόγους.

«Πρόκειται για μία άστοχη και παράλογη απόφαση του ΕΟΠΥΥ, η οποία μάλιστα κάνει και μία αντισυνταγματική διάκριση σε βάρος των ιατρών ακτινολόγων, έναντι των ιατρών άλλων ειδικοτήτων, οι οποίοι λαμβάνουν κανονικά αμοιβή για τη συνταγογράφηση φαρμάκων ή εξετάσεων. Γι’ αυτό ζητάμε από τον κύριο υπουργό Υγείας, την άμεση ανάκλησή της», σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΑΕ, Αθανάσιος Χαλαζωνίτης.

Καταλήγει ότι «εφόσον δεν υπάρξει ανάκληση της απόφασης, η ΕΑΕ θα προβεί, ως έχουσα χρέος έναντι των μελών της, της ιατρικής κοινότητας και του κοινωνικού συνόλου, σε κάθε δικαστική και εξώδικη σύννομη ενέργεια για την προάσπιση της ειδικότητας της Ακτινολογίας, του δικαιώματος των ειδικευμένων ιατρών ακτινολόγων να αμείβονται για τις ιατρικές πράξεις που διενεργούν και του αγαθού της δημόσιας υγείας».

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μήπως πάσχετε από το σύνδρομο του απατεώνα; Απλό τεστ δίνει την απάντηση

Οι δυσκολίες στην διαχείριση των οικονομικών «προάγγελος» άνοιας αργότερα στη ζωή

Καστανά, γαλάζια ή πράσινα; Ποιο είναι το πιο κοινό χρώμα στα μάτια