Παρά την πανδημία που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός, ο καρκίνος ήταν και παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της υγείας μας. Κάθε χρόνο οι νέες περιπτώσεις στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 68.000 και οι θάνατοι σε 33.000. Επιπλέον, αυξάνονται διαρκώς οι ασθενείς που νικούν τη νόσο τους και επιζούν για πάρα πολλά χρόνια μετά από αυτήν.
Τις επισημάνσεις αυτές έκανε η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (Ε.Α.Ε.), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου στις 4 Φεβρουαρίου. Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, στους δύσκολους καιρούς της πανδημίας που προκάλεσε ο κορωνοϊός « παρατηρήθηκε διεθνώς μία υστέρηση σ’ ό,τι αφορά τον αριθμό των πολιτών που προσήλθαν για εξετάσεις έγκαιρης διάγνωσης». Επιπλέον, επιστημονικές μελέτες επισήμαναν πως η καθυστέρηση στην προσέλευση για εξέταση συμπτωματικών ασθενών, θα έχει ως αποτέλεσμα στο επόμενο χρονικό διάστημα την αύξηση του ποσοστού διαγνώσεων πιο προχωρημένων καρκίνων».
Η Ε.Α.Ε. τονίζει πως μπορεί η πανδημία να συγκεντρώνει την προσοχή μας, αλλά «ο καρκίνος… αποτελεί ακόμα πιο συχνή και επικίνδυνη νόσο. Γι’ αυτό δεν πρέπει να αποσυρθεί από το προσκήνιο του δημόσιου ενδιαφέροντος».
Οι αριθμοί είναι ανησυχητικοί, υπογραμμίζει η Ε.Α.Ε. Οι πιο αποτελεσματικές μέθοδοι για την μείωση τους και την ελάφρυνση της επιβάρυνσης που προκαλεί ο καρκίνος σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο, είναι:
- Η αποφυγή των καρκινογόνων παραγόντων (πρωτογενής πρόληψη) και
- Η πρώιμη (έγκαιρη) διάγνωση (δευτερογενής πρόληψη)
«Με αυτές μπορούν να μειωθούν κατά περίπου 30% οι νέες περιπτώσεις και να βελτιωθεί σημαντικά η θνησιμότητα», τονίζει.
Ίσες ευκαιρίες πρόσβασης
Παράλληλα, «οι σύγχρονες θεραπευτικές αγωγές, τις οποίες κατέχουν και εφαρμόζουν οι Έλληνες υγειονομικοί, έχουν βελτιώσει αισθητά την ποιότητα και ποσότητα της ζωής των ασθενών, δημιουργώντας ένα κλίμα αισιοδοξίας για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον», προσθέτει.
Ωστόσο η Ε.Α.Ε. προσθέτει ότι ζητούμενο εξακολουθεί να αποτελεί στη χώρα μας η ίση δυνατότητα «πρόσβασης σε έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση καθώς και θεραπεία, σε αξιοπρεπείς συνθήκες».
Ο καρκίνος δεν είναι μόνο ιατρικό, αλλά και κοινωνικό πρόβλημα, επισημαίνει. Χρειάζεται επομένως, την ενεργητική συμμετοχή των πολιτών στον αντικαρκινικό αγώνα και τη χάραξη και πιστή εφαρμογή των κατάλληλων πολιτικών από το κράτος. Ο καρκίνος είναι ατομική, κοινωνική και κρατική ευθύνη.
Το έργο της Ε.Α.Ε.
Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία επί 64 χρόνια έχει πρωτοστατήσει στον αντικαρκινικό αγώνα, με:
- Την εντατική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, να υιοθετήσουν ένα υγιεινό τρόπο ζωής
- Την πίεση στο κράτος και τους πολίτες να φροντίσουν για αποφυγή μόλυνσης του περιβάλλοντος
- Την εφαρμογή του προγράμματος έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού με κινητές μονάδες. Οι μονάδες επισκέπτονται ανελλιπώς όλες τις περιοχές της χώρας επί περισσότερα από 12 χρόνια
- Τη λειτουργία του Κέντρου για την Υποστήριξη, την Εκπαίδευση και την Έρευνα στην Ψυχοκοινωνική Ογκολογία. Το Κέντρο προσφέρει μία σειρά από υπηρεσίες υποστήριξης ασθενών και φροντιστών, συμβουλευτική για διακοπή καπνίσματος, ειδικά προγράμματα για επιζώντες, εφήβους και νέους ενήλικες, ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή (215-215-2121), εκπαίδευση των υγειονομικών κ.ά.
- Τη δημιουργία Ξενώνων Ασθενών
- Τη στήριξη των δημόσιων δομών υγείας
- Τις συμμετοχή της σε διεθνή προγράμματα έρευνας
- Τη δημιουργία και λειτουργία παραρτημάτων στις περισσότερες περιοχές της χώρας, όπου οι εθελοντές της προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις τοπικές κοινωνίες
«Στον ωραίο αγώνα της Ε.Α.Ε καλούνται όλοι οι πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά», καταλήγει η Εταιρεία.