Αυτό απαντούν μεταξύ άλλων από την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία τονίζοντας ότι «οι ασθενείς μας ενδιαφέρονται για να αντιμετωπίσουν το διαβήτη και τα οργανικά προβλήματα που αυτός προκαλεί».
Διαβάστε παρακάτω την αναλυτική τους απάντηση σε αιτιάσεις των ενδοκρινολόγων:
Απαντούμε στους ασθενείς μας…
Αναφορικά με δημοσιεύματα που εμπλέκουν το όνομα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ) με αναληθή στοιχεία και ισχυρισμούς που συνιστούν συντεχνιακές προσεγγίσεις, η ΕΔΕ, διευκρινίζει, πιστεύει και τονίζει ότι:
Οι παθήσεις δεν είναι «αποκλειστική ιδιοκτησία» καμιάς ειδικότητας. Κάτι τέτοιο δεν έχει επιστημονική βάση και συνιστά συντεχνιακή συμπεριφορά. Αυτό ισχύει φυσικά και για τον ΣΔ όπου ο κάθε ασθενής έχει συνοσηρότητες από όλα τα συστήματα (καρδιαγγειακό, νευρικό, πεπτικό σύστημα, νεφρούς, ακόμα και την ψυχική σφαίρα) και επομένως εμπίπτει σαφέστατα στο γνωστικό αντικείμενο της Εσωτερικής Παθολογίας μητρικής ειδικότητας όλων των υπολοίπων.
Η ΕΔΕ ουδέποτε έχει ισχυρισθεί ότι στόχος της είναι η αποκλειστική διαχείριση του ΣΔ από Παθολόγους – Παιδιάτρους και δεν προκύπτει από πουθενά η πρόθεση εκ μέρους των Παθολόγων εκτοπισμού άλλων ειδικοτήτων από την ενασχόληση τους με τον ΣΔ, στο βαθμό που αυτό στηρίζεται σε εξειδικευμένη εκπαίδευση / γνώση.
Η ΕΔΕ έχει ζητήσει με αίσθημα ευθύνης, να μπουν κανόνες σε θεσμικό επίπεδο και να τεκμηριώνεται η εξειδικευμένη αυτή γνώση για το συμφέρον της εκπαίδευσης και κυρίως των ασθενών. Η «εξειδίκευση» αυτή στον ΣΔ σημαίνει περαιτέρω εκπαίδευση μετά την ειδικότητα στην προσπάθεια της απαραίτητης εμβάθυνσης στο νόσημα.
Ο τίτλος του «διαβητολόγου» είναι λογικό να συνοδεύει τον γιατρό (Ενδοκρινολόγο – Παθολόγο – Παιδίατρο) που έχει λάβει την απαραίτητη αυτή εκπαίδευση όπως συμβαίνει σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική όπου τον τίτλο αυτό (diabetologist, diabetes specialist) φέρουν και οι Παθολόγοι μετά από ειδική επιπλέον εκπαίδευση μετά το πέρας της ειδικότητας.
Η προτεραιότητα θα είναι πάντα οι ασθενείς μας οι οποίοι αναζητούν θεραπείες και λύσεις. Όσοι ασχολούνται συστηματικά με τον διαβήτη και άρα χειρίζονται τις επιπλοκές γνωρίζουν ότι οι εξειδικευμένες γνώσεις του Παθολόγου-Διαβητολόγου είναι απολύτως απαραίτητες για την πρόληψη των επιπλοκών αλλά και για τη σωστή προσαρμογή της θεραπείας αν οι επιπλοκές παρουσιασθούν. Σημειώνουμε πως οι οξείες επιπλοκές (υπογλυκαιμίες, κετοξεώσεις, υπεροσμώσεις) αλλά και περισσότερες του 90% των χρόνιων επιπλοκών νοσηλεύονται στις Παθολογικές κλινικές μέχρι του σημείου της τελικής ανεπάρκειας των οργάνων/ιστών (πχ τελικό στάδιο νεφρικής ανεπάρκειας, έμφραγμα, βαριά καρδιακή ανεπάρκεια κλπ) οπότε χρειάζεται η συνδρομή ειδικού.
Όπως δήλωσαν ο πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της ΕΔΕ Γιώργος Δημητριάδης και Ανδρέας Μελιδώνης, «η ΕΔΕ έχει από 10ετίας απευθύνει προτάσεις συνεργασίας για να διευθετηθεί το ζήτημα της σωστής εξειδίκευσης στον Σακχαρώδη Διαβήτη, ενός τόσο πολύπλοκου νοσήματος, που ξεπερνάει τα όρια ενός μόνο οργάνου και άπτεται ολόκληρου του οργανισμού. Εμείς επιζητούμε να μπουν κανόνες και να τεκμηριώνεται η ειδική γνώση του χειρισμού του Διαβήτη για το συμφέρον της εκπαίδευσης και πάνω από όλα των ασθενών μας».