της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη
Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το παθητικό κάπνισμα ευθύνεται για 600.000 θανάτους ετησίως, οι 379.000 από τους οποίους οφείλονται σε ισχαιμική καρδιακή νόσο.
Στην Ελλάδα, από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 έχει αποδειχτεί η επικινδυνότητα του παθητικού καπνίσματος σε έρευνα που πραγματοποίησε το Εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μέχρι σήμερα όμως, κανείς δεν ευαισθητοποιήθηκε στην ουσία και οι επιπτώσεις από το κάπνισμα αποτελούν την τρίτη αιτία θανάτου.
Το παθητικό κάπνισμα αφορά και τους καπνιστές, καθώς η έκθεσή τους στον καπνό από τα τσιγάρα άλλων καπνιστών μεγαλώνουν τις πιθανότητες να προσβληθούν από ασθένειες ενώ οδηγεί και σε 20-25% αύξηση της καρδιαγγειακής θνησιμότητας.
Κι όχι μόνο αυτό, αλλά το παθητικό κάπνισμα αυξάνει και τις πιθανότητες για αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, την ώρα που η πλειοψηφία των αντρών αλλά και μεγάλος αριθμός των γυναικών που έχουν υποστεί οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, είναι καπνιστές.
Ο πρόεδρος της ΕΚΕ, Στέφανος Φούσας, τονίζει ότι το παθητικό κάπνισμα προκαλεί μόνιμη βλάβη στη δομή και στο πάχος των αρτηριών των παιδιών, γεγονός που σημαίνει ότι αυξάνεται ο κίνδυνος να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό σε κάποια στιγμή της ενήλικης ζωής τους. Επίσης όταν καπνίζουν και οι δύο γονείς, είναι πιθανότερο τα παιδιά τους να γίνουν και οι ίδιοι καπνιστές. Μάλιστα οι γυναίκες που κυοφορούν και εκτίθενται στον καπνό, ενδέχεται να παρουσιαστούν προβλήματα στην ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου, όπως αυξημένη συχνότητα αποκόλλησης πλακούντα, πρόδρομος πλακούντας, αιμορραγίες και πρόωρη ρήξη θυλακίου.
Το παθητικό κάπνισμα έχει αποδειχθεί ότι συντελεί σε γέννηση νεογνών χαμηλού σωματικού βάρους, σχετίζεται με το σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου στα βρέφη και με προβλήματα συμπεριφοράς στην παιδική ηλικία.
Μελέτες αποδεικνύουν ότι η διακοπή του καπνίσματος μειώνει κατά 50% τις πιθανότητες για εμφάνιση νέων οξέων καρδιακών συμβάντων μέσα στα 2 επόμενα χρόνια ενώ μακροπρόθεσμα, μετά από οξύ ισχαιμικό επεισόδιο η μέση ετήσια θνησιμότητα είναι 2.8 φορές μεγαλύτερη σε όσους συνεχίζουν το κάπνισμα.