Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρία: Απαιτείται συνεργασία όλων για να εκριζωθεί η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών

  • Ρούλα Τσουλέα
πανώλη
Πώς μεταδίδεται η νόσος και πώς μπορεί να αναχαιτιστεί. Σε ποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναφερθεί κρούσματα.

Τη στενή συνεργασία των κτηνοτρόφων και όσων ασχολούνται στο παραγωγικό σύστημα της αιγοπροβατοτροφίας με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για να εκριζωθεί η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, ζητά η Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρία.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αυτό πρέπει να γίνει «ώστε να αποφευχθούν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις – όπως συνέβη σε άλλες χώρες – στην αιγοπροβατοτροφία».

Η πανώλη χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας (90 έως 100%), ιδίως στις χώρες όπου εμφανίζεται για πρώτη φορά. Η συνέπεια είναι να προκαλεί μεγάλες οικονομικές απώλειες.

Η μετάδοση γίνεται κυρίως μέσω στενής άμεσης επαφής με μολυσμένα ζώα ή τα κόπρανά τους. Μπορεί επίσης να συμβεί αερογενώς μέσω της εισπνοής μικροσταγονιδίων που απελευθερώνονται στον αέρα με τις εκκρίσεις των μολυσμένων ζώων.

Εστίες μόλυνσης μπορεί να αποτελέσουν και ο κτηνοτροφικός εξοπλισμός (ποτίστρες, ταΐστρες, στρωμνή, διάφορα εργαλεία) και οι ζωοτροφές, όταν μολύνονται από εκκρίσεις των ζώων. Επιπλέον είναι δυνατή η μετάδοση του ιού και μέσω του γάλακτος.

Η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών ενδημεί εδώ και χρόνια σε αρκετές χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας. Στις περιοχές αυτές εφαρμόζονται προγράμματα εμβολιασμού για να διατηρείται υπό έλεγχο.

Στην Ευρώπη έχουν αναφερθεί κρούσματα στη Γεωργία (2016) και στη Βουλγαρία (2018). Εφέτος το καλοκαίρι εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Άρχισε από τη Θεσσαλία και επεκτάθηκε στην ορεινή Κορινθία, στον Ασπρόπυργο Αττικής και πρόσφατα στην Κρήτη.

Η πολιτική που ακολουθείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εντοπισμός των θετικών ζώων – εκτροφών και εκρίζωση.

Η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν αποτελεί απειλή για τη δημόσια Υγεία, τονίζει η Κτηνιατρική Εταιρεία. Αποτελεί, όμως, σοβαρό πρόβλημα για την οικονομία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: iStock