Iatropedia

Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τις κλινικές μελέτες

Ο πρώτος κύκλος του προγράμματος θα αρχίσει τον Απρίλιο του 2024 και θα διαρκέσει 12 εβδομάδες.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τις κλινικές μελέτες στην βιοϊατρική έρευνα θα αρχίσει το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Το πρόγραμμα τιτλοφορείται «Κλινικές Μελέτες και Ορθή Κλινική Πρακτική (GCP): Αρχές, Μεθοδολογία και Κατευθυντήριες Οδηγίες στην Βιοϊατρική Έρευνα». Σκοπός του είναι η αποτύπωση των αρχών της βιοϊατρικής έρευνας και των κλινικών μελετών στο πλαίσιο της τεκμηριωμένης Ιατρικής, σύμφωνα με την Ορθή Κλινική Πρακτική (GCP) και η περαιτέρω εφαρμογή αυτών των γνώσεων στην πράξη στο ανερχόμενο πεδίο των κλινικών μελετών στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα απευθύνεται:

Το πρόγραμμα είναι δομημένο σε έξι εκπαιδευτικές ενότητες με τρόπο ώστε ο/η εκπαιδευόμενος/η να λάβει επαγωγικά γνώσεις που εκτείνονται από την ιστορική και δεοντολογική επισκόπηση των κλινικών μελετών και το σύγχρονο ρυθμιστικό πλαίσιο που τις διέπει μέχρι τον επιστημονικό σχεδιασμό και την υλοποίηση πρωτοκόλλων.

Μέριμνα έχει ληφθεί ώστε να προσφερθούν σε ειδικές υποενότητες επιπλέον εκπαιδευτικά αντικείμενα για την τεκμηρίωση, την ποιότητα, και ακεραιότητα, αλλά και το είδος των δεδομένων των κλινικών μελετών μέχρι την δημοσιοποίησή τους. Για πρώτη φορά χαρτογραφούνται οι εξελίξεις στην έρευνα και την ανάπτυξη νέων θεραπειών με χρήση των τεχνολογιών αιχμής, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ).

Πότε αρχίζει και πόσο διαρκεί

Ο πρώτος κύκλος του προγράμματος θα αρχίσει τον Απρίλιο του 2024. Οι εκπαιδευτικές ενότητες αναπτύσσονται σε 200 ώρες (24 ώρες σύγχρονης και 176 ώρες ασύγχρονης) διδασκαλίας. Οι ώρες αυτές εκτείνονται σε διάρκεια τριών μηνών (δώδεκα εβδομάδες).

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με ένα Κλινικό Φροντιστήριο που θα προσφέρει την δυνατότητα στους εκπαιδευόμενους:

Μέσα από το αναλυτικό και πολυδιάστατο πρόγραμμα οι εκπαιδευόμενοι καλούνται να κατανοήσουν συνδυαστικά το ευρύ και διαρκώς αναπτυσσόμενο πλαίσιο της βιοϊατρικής έρευνας. Για τον λόγο αυτό στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται στο πέρας κάθε ενότητας ασκήσεις αυτοαξιολόγησης με τεστ πολλαπλών επιλογών και μελέτες περίπτωσης.

Η επιστημονική ομάδα

Επιστημονικός/ακαδημαϊκός υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο κ. Ελευθέριος  Πάλλης, MD, MSc, PhD, τέως Α’ αντιπρόεδρος Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), πρώην μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Η ομάδα εκπαιδευτών απαρτίζεται από τους:

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές, μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα του Πανεπιστημίου ΕΔΩ.