ΕΛΛΟΚ: Εκδήλωση για το κοινό με θέμα τη λευχαιμία, το μυέλωμα και το λέμφωμα
Διημερίδα για τους ασθενείς και το ευρύ κοινό με θέμα τις αιματολογικές κακοήθειες διοργανώνει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), που εκπροσωπεί 40 συλλόγους πασχόντων από καρκίνο απ’ όλη τη χώρα.
Η διημερίδα έχει τίτλο «Προς μία νέα εποχή διάγνωσης και θεραπείας». Θα διεξαχθεί στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου 2022 στο ξενοδοχείο Divani Palace (Παπαναστασίου 19) στη Λάρισα, με υβριδική μορφή. Επομένως, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την παρακολουθήσουν είτε δια ζώσης, είτε διαδικτυακά.
Οι αιματολογικές κακοήθειες εκτιμάται ότι αποτελούν το περίπου 10% όλων των νεοπλασιών. Οι συχνότερες μορφές τους είναι οι λευχαιμίες, τα λεμφώματα και τα μυελώματα. Αν και προσβάλλουν συνήθως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ορισμένες μορφές (ιδίως η λευχαιμία), εκδηλώνονται συχνά και σε παιδιά και νέους.
Οι εξελίξεις της Ιατρικής την τελευταία 30ετία είχαν ως αποτέλεσμα να διπλασιαστεί, κατά μέσον όρο, η συνολική επιβίωση των πασχόντων από αυτές τις μορφές καρκίνου. Υπάρχουν όμως και μορφές τους με επιβίωση που υπερβαίνει το 90% και άλλες οι οποίες έχουν πλέον μετατραπεί σε χρόνια νοσήματα.
Ασθενοκεντρική προσέγγιση
Στη διημερίδα θα δοθεί έμφαση:
- Στην πρόληψη
- Στην αναγνώριση των συμπτωμάτων των συχνότερων αιματολογικών κακοηθειών
- Στις σημαντικές εξελίξεις στον τομέα των θεραπειών
- Στις ιδιαιτερότητες των αιματολογικών κακοηθειών στις νεανικές ηλικίες
Η διημερίδα θα εστιάσει επίσης στο κοινωνικό και οικονομικό φορτίο που προκαλούν οι καρκίνοι αυτοί στους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στις πολιτικές Υγείας που είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα και με το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου.
Η ασθενοκεντρική προσέγγιση ως μοχλός για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με αιματολογικές κακοήθειες και η συμβολή των επαγγελματιών Υγείας στη διαδικασία αυτή θα είναι το κεντρικό θέμα συζήτησης σε στρογγυλή τράπεζα με τη συμμετοχή των ίδιων των ασθενών.
Η θεματολογία
Πιο αναλυτικά, τα θέματα που θα παρουσιαστούν στην διημερίδα είναι:
- Οι βασικές μορφές αιματολογικών κακοηθειών: Επιδημιολογία, συμπτώματα και θεραπευτικές επιλογές
- Οι νεότερες διαγνωστικές και θεραπευτικές μέθοδοι: Η συνδρομή της εξατομικευμένης Ιατρικής, οι θεραπείες με CAR T-λεμφοκύτταρα και η συμβολή των κλινικών μελετών στην αντιμετώπιση των αιματολογικών κακοηθειών
- Οι ιδιαιτερότητες της αντιμετώπισης αιματολογικών κακοηθειών στις μικρές ηλικίες. Η λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών Παιδικής Ηλικίας
- Οι πολιτικές στην Ευρώπη και την Ελλάδα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των αιματολογικών κακοηθειών. Οι ελλείψεις στην παρεχόμενη περίθαλψη και φροντίδα των ασθενών με αιματολογικές κακοήθειες στη χώρα μας
- Βιωματικές εμπειρίες ασθενών με αιματολογικές κακοήθειες και τρόποι βελτίωσης της ποιότητας ζωής τους
Στη διημερίδα θα συμπεριληφθεί ειδική ενότητα αφιερωμένη στο Πρόγραμμα «Γιατρός για όλους». Στόχος είναι να ενημερωθεί το κοινό:
- Για τις αλλαγές που επίκεινται από την εφαρμογή του προγράμματος
- Τα πλεονεκτήματα που αναμένεται να υπάρξουν για τους πολίτες
- Την άποψη του ιατρικού κόσμου
Η ενότητα αποσκοπεί επίσης στο άνοιγμα της συζήτησης για το νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και της εγγραφής των πολιτών σε προσωπικό ιατρό.
Παρακολούθηση
Η διημερίδα απευθύνεται στα μέλη των συλλόγων ασθενών με καρκίνο, στο ευρύ κοινό, αλλά και στους φορείς διαμόρφωσης πολιτικής στον χώρο της Υγείας. Θα μεταδοθεί ζωντανά από την ιστοσελίδα και το Facebook της ΕΛΛΟΚ.
Όσοι ενδιαφέρονται να την παρακολουθήσουν δια ζώσης, πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στον σύνδεσμο https://forms.gle/8n2inU3jfhH93EYQ6. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Η διημερίδα της ΕΛΛΟΚ για τις αιματολογικές κακοήθειες πραγματοποιείται υπό την αιγίδα:
- Της Περιφέρειας Θεσσαλίας
- Του Δήμου Λαρισαίων
- Της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας (ΕΑΕ)
- Του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας «Ιπποκράτης»
Χορηγοί της εκδήλωσης είναι οι εταιρείες AstraZeneca, Βιανέξ, Genesis Pharma, Janssen και Servier. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τη διημερίδα ΕΔΩ και το αναλυτικό πρόγραμμα ΕΔΩ.