Ελπίδες για εμβόλιο κατά του δάγκειου πυρετού
Ένα αντίσωμα που ανακάλυψαν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt του Νάσβιλ, στο Τεννεσή, απέτρεψε την μόλυνση ποντικιών από τον ιό του δάγκειου πυρετού, φέροντας έτσι τους επιστήμονες ένα βήμα πιο κοντά στην δημιουργία ενός εμβολίου κατά της νόσου. Όπως αναφέρουν στην επιθεώρηση Science, πρώτα δημιούργησαν ανθρώπινα μονοκλωνικά αντισώματα (HMAbs) και χρησιμοποιώντας κρυο-ηλεκτρονικό μικροσκόπιο (cryo-EM) «πάγωσαν» δείγματά τους για να δουν πώς τα αντισώματα δεσμεύονται σε ατομικό επίπεδο με επίτοπα του ιού –τμήμα των αντιγόνων που αναγνωρίζουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού.
Προσδιόρισαν λοιπόν ένα μονοκλωνικό αντίσωμα γνωστό ως 2D22 που παρουσίαζε την ικανότητα να δεσμεύεται σε μια ποικιλία επιτόπων πρωτεϊνών, το οποίο σε ζωικά μοντέλα εμπόδισε τον ιό να «κολλήσει» στο κύτταρο-στόχο του, αποτρέποντας την μόλυνση. Μάλιστα οι ερευνητές διεπίστωσαν ότι το αντίσωμα 2D22 εμποδίζει την αντίδραση άλλων αντισωμάτων, μειώνοντας περαιτέρω τον κίνδυνο μόλυνσης από κάποιον διαφορετικό ορότυπο του δάγκειου.
Ο δάγκειος πυρετός μεταδίδεται με το δήγμα κουνουπιών –συνηθέστερα του γένους Αedes aegypti– που έχουν μολυνθεί με έναν από τους τέσσερεις ορότυπους του ιού (DENV1-4). Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, εντονότατο πονοκέφαλο, πόνους στις αρθρώσεις, τους μυς και τα κόκκαλα, ισχυρό πόνο πίσω από τα μάτια και ελαφρά αιμορραγία, συνήθως από την μύτη.
Μια πιο σοβαρή μορφή του ιού γνωστή ως DHF (Dengue Hemorrhagic Fever) χαρακτηρίζεται από παρατεταμένο πυρετό, κοιλιακό άλγος και επίμονους εμέτους, αιμορραγία και αναπνευστικά προβλήματα. Σημειωτέον ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει εμβόλιο για τον δάγκειο πυρετό ή ειδικά φάρμακα την ώρα που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας κάθε χρόνο πεθαίνουν περισσότερα από 22.000 άτομα ανά τον κόσμο, στην πλειονότητά τους παιδιά.