Το τεστ που ανέπτυξαν επιστήμονες δίνει ελπίδες για τον έγκαιρο εντοπισμό της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου καθώς με την επάρατο νόσο ο παράγων χρόνος αποκτά ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία. Πάνω από το 80% των διαγνωσθέντων με καρκίνο στο πάγκρεας το ανακάλυψαν όταν η ασθένεια είχε ήδη εξαπλωθεί, στερώντας τους την δυνατότητα χειρουργικής επέμβασης που είναι και η μόνη δυνατή θεραπεία.
Βρετανοί και Ισπανοί επιστήμονες που ανέπτυξαν το σχετικό διαγνωστικό τεστ εκφράζουν την ελπίδα ότι αν τα πρώτα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα καθιερωθούν, η διάγνωση θα γίνεται πολύ νωρίτερα επιτρέποντας άμεσα την έναρξη θεραπείας. Το «κλειδί» εδώ είναι η «υπογραφή» τριών πρωτεϊνών (LYVE1, REG1A και TFF1) των οποίων τα επίπεδα βρέθηκαν πολύ ψηλότερα σε δείγματα ούρων πασχόντων από την νόσο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πρωτεϊνική αυτή «υπογραφή» μπορεί να «δείξει» την ύπαρξη της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου με ακρίβεια που ανέρχεται σε ποσοστό 90%.
Σε ασθενείς με χρόνια παγκρεατίτιδα εντοπίσθηκαν οι ίδιες πρωτεΐνες αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα. Ο καθηγητής Nick Lemoine του Barts Cancer Institute, εκ των συγγραφέων της σχετικής μελέτης, χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα «συναρπαστικά» καθώς, όπως επισημαίνει, για πρώτη φορά δίδεται στους ασθενείς με αυτόν τον καρκίνο ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για την χειρουργική αντιμετώπισή του.
«Οι ασθενείς συνήθως διαγιγνώσκονται με την νόσο όταν αυτή είναι σε τελικό στάδιο. Αν όμως διαγνωσθεί στο στάδιο 2, η επιβιωσιμότητα είναι της τάξης του 20% ενώ στο στάδιο 1 η αντίστοιχη επιβιωσιμότητα για ασθενείς με πολύ μικρούς όγκους αυξάνεται έως και στο 60%» τονίζει.