Διαπίστωσαν ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε επιτυχία, αφού πολλοί ειδικά εκπαιδευμένοι φροντιστές στην τεχνική της καρδιοπνευμονικής ανάνηψης (cardiopulmonary resuscitation – CPR) έσπευσαν σε κάθε περίπτωση να βοηθήσουν έναν ασθενή που είχε ανάγκη. Του παρείχαν εξειδικευμένες Πρώτες Βοήθειες μέχρι να καταφτάσει στο σημείο το ασθενοφόρο, αυξάνοντας, έτσι, κατακόρυφα τις πιθανότητες επιβίωσής του.
Τα αποτελέσματα και η αξιολόγηση του εν λόγω προγράμματος περιγράφονται σε σχετική έκθεση που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση New England Journal of Medicine.
Μάλιστα, σε μια δευτερεύουσα σχετική έρευνα, διαπιστώθηκε ότι αυτή η τόσο έγκαιρη προσφορά Πρώτων Βοηθειών διπλασίασε τις πιθανότητες επιβίωσης καρδιακής ανακοπής.
Κάθε λεπτό μετράει όσον αφορά μια καρδιακή ανακοπή, η οποία ορίζεται ως μια ηλεκτρική δυσλειτουργία της καρδιάς, που την κάνει να σταματήσει να χτυπά. Καθώς το οξυγόνο και η γλυκόζη σταματούν να προωθούνται σε διάφορα μέρη του σώματος (το πιο σημαντικό από αυτά είναι ο εγκέφαλος) ο οργανισμός αρχίζει γρήγορα καταρρέει, οδηγώντας τελικά στο θάνατο, αν δεν υπάρξει η κατάλληλη ιατρική βοήθεια. Αλλά πολλές φορές, το ιατρικό προσωπικό απλά φθάνει στο σημείο πολύ αργά, αν όχι για να αποτρέψει το θάνατο, τότε σίγουρα για να αποτρέψει μια μόνιμη νευρολογική βλάβη.
Μέχρι τώρα, σχεδόν στο 90% των περιπτώσεων καρδιακής ανακοπής η κατάληξη είναι, δυστυχώς, ο θάνατος. Η πρώιμη παρέμβαση από CPR-εκπαιδευμένους πολίτες μπορούν να ενισχύσουν αυτά τα ποσοστά επιβίωσης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μωβ καλαμπόκι: Υπάρχει και προστατεύει από υπέρταση και έμφραγμα!
Κρίση πανικού ή καρδιακό επεισόδιο; Τι κάνουμε σε κάθε περίπτωση