Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Φρανκ βαν Λένδε του Ιατρικού Κέντρου του Εράσμειου Πανεπιστημίου στο Ρότερνταμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας «American Journal of Public Health», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 11.000 γυναίκες στην Ευρώπη και 6.000 στις ΗΠΑ, οι οποίες είχαν γεννηθεί μεταξύ 1935 και 1956.
Το 11% των Αμερικανίδων και το 5% των Ευρωπαίων είχαν υπάρξει εργαζόμενες ανύπαντρες μητέρες για κάποιο χρονικό διάστημα. Οι γυναίκες αυτές είχαν κατά μέσο όρο 40% μεγαλύτερη πιθανότητα για έμφραγμα ή άλλη καρδιοπάθεια, 74% για εγκεφαλικό και 77% να είναι καπνίστριες, σε σχέση με τις παντρεμένες εργαζόμενες μητέρες.
«Η δουλειά και ο γάμος προσφέρουν ή τουλάχιστον αυξάνουν την πιθανότητα οικονομικής και κοινωνικής ασφάλειας. Η απώλεια της υποστήριξης από έναν σύντροφο ή η απώλεια της ασφάλειας της εργασίας μπορεί να επιφέρει στρες και να έχει ως συνέπεια ανθυγιεινές συμπεριφορές», δήλωσε ο βαν Λένδε.
Επίσης η μελέτη διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενες ανύπαντρες γυναίκες χωρίς παιδιά, ιδίως στην Ευρώπη, έχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση από ό,τι οι παντρεμένες εργαζόμενες χωρίς παιδί.
Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ