Το ρομποτικό χέρι χρησιμοποιεί ηλεκτρομυογράφημα μέσω ηλεκτροδίων, για να πάρει σήματα από τους μυς του ασθενούς και να τα μετουσιώσει σε ακριβείς κινήσεις. Η τιμή του αναμένεται να φτάνει τα $100.000 και θα διατεθεί στην αγορά από την Mobius Bionics.
Το πλήρες όνομα του προσθετικού άκρου είναι Life Under Kinetic Evolution (LUKE), εφευρέθηκε από τον Dean Kamen στον Οργανισμό Έρευνας και Ανάπτυξης DEKA και χρηματοδοτήθηκε, εν μέρει, από την Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), ως μέρος μιας επενδυτικής πρωτοβουλίας $100 εκατομμυρίων για την εξέλιξη της ρομποτικής προσθετικής. Σύμφωνα με την DARPA, ο στόχος της πρωτοβουλίας ήταν η βελτίωση της λειτουργικότητας των προσθετικών άκρων και το να δώσει σε τραυματίες βετεράνους πολέμου και κάθε άνθρωπο χωρίς άνω άκρο τη δυνατότητα να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς ζωής.
Ο FDA ενέκρινε το ρομποτικό χέρι LUKE, λόγω της κλινικά αποδεδειγμένης ικανότητάς του να εκτελεί σύνθετα καθήκοντα, όπως το μαγείρεμα, το βούρτσισμα των δοντιών, η χρήση κλειδιών σε κλειδαριές κ.α. Η Christy Foreman, διευθύντρια του Γραφείου Αξιολόγησης Συσκευών στο Κέντρο του FDA, σχολίασε ότι το LUKE “μπορεί να επιτρέψει σε ορισμένους ανθρώπους να εκτελούν πιο σύνθετες εργασίες από ό,τι μπορούν με τα υπάρχοντα προσθετικά άκρα με έναν τρόπο που μοιάζει πολύ περισσότερο με τη φυσική κίνηση του χεριού”.
Το ρομποτικό χέρι LUKE είναι αρκετά ισχυρό για να σηκώσει τσάντες με ψώνια, αλλά και αρκετά επιδέξιο ταυτόχρονα ώστε να πιάνει ευαίσθητα ρούχα χωρίς να τα σκίζει και αρκετά ευέλικτο ώστε να φτάνει πάνω από το κεφάλι ή πίσω από την πλάτη. Μπορεί, επίσης, να προσαρμοστεί σε ακρωτηριασμένους ανθρώπους ώστε να χρησιμοποιείται μόνο το άνω μισό (από τον ώμο ως τον αγκώνα) ή το κάτω μισό (από τον αγκώνα ως την παλάμη) τμήμα του.
http://www.meddeviceonline.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Και οι γυναίκες θα στραφούν σε εραστές…ρομπότ!
Απίστευτο: Έφτιαξαν ρομπότ «οριγκάμι» που καθαρίζει το στομάχι
Η νοσοκόμα του μέλλοντος θα είναι ρομπότ – Δείτε που έφτασε η τεχνολογία (ΒΙΝΤΕΟ)
Δείτε το: Ρομποτικό χέρι προσφέρει αίσθηση αφής σε παράλυτο χρήστη (ΒΙΝΤΕΟ)