της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη
Η έκθεση με τίτλο “Πέρα από τα όρια”, βασίζεται σε συνεντεύξεις με δεκάδες άτομα από το
προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που δραστηριοποιήθηκαν κατά του Έμπολα και περιγράφει τις προειδοποιήσεις τους πριν από ένα χρόνο για την εξάπλωση του ιού στη Γουινέα. Κατά το περασμένο έτος, περισσότερα από 1.300 άτομα διεθνούς προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και 4.000 άτομα από τις πληγείσες χώρες εργάστηκαν στη Δυτική Αφρική, φροντίζοντας σχεδόν 5.000 ασθενείς με Έμπολα.
Η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς τις συνέπειες μιας πολύμηνης «παγκόσμιας απραξίας», κατά τη διάρκεια της οποίας ο ιός μεταδιδόταν ανεξέλεγκτα, με αποτέλεσμα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα να αναγκαστούν να κάνουν μια πρωτοφανή έκκληση για την κινητοποίηση διεθνών, πολιτικών και στρατιωτικών μέσων με εμπειρία στην αντιμετώπιση βιολογικού κινδύνου.
«Η επιδημία Έμπολα έχει συχνά περιγραφεί σαν την απόλυτη θύελλα: μια διασυνοριακή επιδημία σε χώρες με αδύναμα συστήματα δημόσιας υγείας που δεν είχαν αντιμετωπίσει ποτέ τον Έμπολα στο παρελθόν», σημειώνει ο Christopher Stokes, Γενικός Διευθυντής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Ωστόσο, αυτή είναι μία πολύ βολική εξήγηση. Για να ξεφύγει τόσο πολύ εκτός ελέγχου η επιδημία Έμπολα απαιτείται και η αποτυχία πολλών οργανισμών και φορέων. Και πράγματι υπήρξε σημαντική αποτυχία, με τραγικές και αναπόφευκτες συνέπειες».
«Η επιδημία αυτή έχει φέρει στην επιφάνεια με βάναυσο τρόπο την ανεπάρκεια και την αποτυχία σε παγκόσμιο επίπεδο. Χιλιάδες άνθρωποι το πλήρωσαν με τη ζωή τους. Είναι προς όφελος όλων μας να πάρουμε μαθήματα από αυτή την επιδημία, από την αδυναμία των συστημάτων υγείας στις αναπτυσσόμενες χώρες μέχρι και από την παράλυση και την εξαιρετική αργοπορία της διεθνούς βοήθειας», καταλήγει η έκθεση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Υψώνει τείχος η Ελλάδα κατά του Έμπολα! Όλο το σχέδιο Βορίδη