«Εμπόλεμη ζώνη» το ΕΣΥ: 1.000 εισαγωγές ασθενών Covid στην Επικράτεια μέσα στο 48ωρο

  • Γιάννα Σουλάκη
κορονοϊός
Τον εφιαλτικό αριθμό των 1.000 ασθενών έφτασαν μέσα σε ένα 48ωρο, οι ασθενείς που βρέθηκαν στα νοσοκομεία όλης της χώρας αναζητώντας ιατρικές υπηρεσίες. Τους 440 άγγιξαν οι ασθενείς με κορονοϊό που εισήχθησαν μέσα στο τελευταίο Σαββατοκύριακο μόνο στις εφημερίες της Αττικής, σε νοσοκομεία που θύμιζαν νοσοκομεία εμπόλεμης ζώνης. Η πιο δύσκολη εβδομάδα που θα δοκιμάσει τις αντοχές του ΕΣΥ, μόλις άρχισε.

Με κομμένη την ανάσα οι αρμόδιοι υγειονομικοί φορείς και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία,  βλέπουν ένα τεράστιο κύμα σαν «τσουνάμι» να έρχεται κατά πάνω τους. Οι ασθενείς με κορονοϊό που εισάγονται καθημερινά στο Σύστημα Υγείας αναμένεται να ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο αυτήν την εβδομάδα. Τα νοσοκομεία, τουλάχιστον ως προς τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) που έχουν εξαντληθεί, αντιμετωπίζουν πλέον τον κίνδυνο της κατάρρευσης.

Οι αριθμοί τρομάζουν: Σχεδόν 1.000 ασθενείς εισήχθησαν το τελευταίο 48ωρο στα νοσοκομεία όλης της χώρας, ενώ στην Αττική μέχρι τη λήξη της εφημερίας σήμερα το πρωί, αναζήτησαν περίθαλψη 240 πάσχοντες Covid, αριθμός ρεκόρ στα χρονικά του ΕΣΥ. Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι 200 νέοι ασθενείς που έκαναν εισαγωγή μέχρι το πρωί της Κυριακής και οι ακόμη 240 μέχρι σήμερα, υπεραναπληρώνουν ένα νοσοκομείο δυναμικότητας 400 κλινών, όπως είναι ο Ερυθρός Σταυρός.

Αυτή τη στιγμή οι νοσηλευόμενοι σε όλα τα νοσοκομεία της Επικράτειας -δημόσια και ιδιωτικά- πλησιάζουν τους 5.000, ενώ οι 2.085 νοσηλεύονται σε απλές κλίνες Covid στα νοσοκομεία του ΕΣΥ στο λεκανοπέδιο Αττικής. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ,  οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 674 και τους 368 οι ασθενείς στις ΜΕΘ της Αττικής.

Απλές κλίνες Covid διαθέτει αυτή τη στιγμή σε σχετική επάρκεια το ΕΣΥ, ακόμη και στην Αττική και προς το παρόν δεν διαφαίνεται να υπάρξει πρόβλημα σ’ αυτό το επίπεδο. Ήδη, σήμερα εντάσσεται στη μάχη κατά του κορονοϊού, ως νοσοκομείο αποκλειστικής νοσηλείας Covid ο Ερυθρός Σταυρός, με επιπλέον 400 απλές κλίνες νοσηλείας κορονοϊού, γεγονός το οποίο αναμένεται να προσφέρει ανακούφιση στο σύστημα.

Το πρόβλημα, όμως, θα προκύψει τις επόμενες μέρες καθώς το 20% των ασθενών που εισάγονται καθημερινά στα νοσοκομεία θα χρειαστεί να νοσηλευθεί σε ΜΕΘ.

Εναλλακτικά σχέδια αναζητά το Υπουργείο Υγείας για να αντιμετωπίσει την λαίλαπα που έρχεται, καθώς οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) έχουν από μέρες εξαντληθεί και αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών, που βρίσκονται σε λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ – ΚΕΠΥ, αναζητώντας κρεβάτι.

Αυτή τη στιγμή,  εκτός ΜΕΘ σε λίστα αναμονής στην Αττική βρίσκονται 40 ασθενείς με βαριά συμπτώματα κορονοϊού.

Μεγάλη η ψυχολογική πίεση των γιατρών

Η ψυχολογική πίεση που υφίστανται οι γιατροί και οι νοσηλευτές στις ΜΕΘ είναι τεράστια, εκτός από την αδιανόητη κόπωση που τους έχει πλέον «γονατίσει». Αυτό υποστηρίζει μιλώντας στο iatropedia.gr, η Αντωνία Κουτσούκου, Καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας και Διευθύντρια της Πανεπιστημιακής ΜΕΘ του νοσοκομείου “Σωτηρία”.

Η μαρτυρία της συγκλονίζει:

“Γεμίσαμε! Δεν υπάρχουν πλέον επιλογές! Ξέρετε τι συναισθηματική πίεση έχουμε; Να σε παίρνουν και να σου λένε “Διασωληνώθηκε ένας 50 ετών ή 60 ετών! Τι να κάνουμε;” Και να μην έχεις κρεβάτι και να τρελαίνεσαι… Να προσπαθείς να βρεις πως θα τον κρατήσεις. Η ψυχολογική πίεση είναι τεράστια. Κι όλοι προσπαθούμε, μήπως κάποιος είναι καλύτερα και μπορεί να βγει, για να εξασφαλίσουμε ένα επιπλέον κρεβάτι. Μπορείτε να το διανοηθείτε αυτό;”

Διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία: Γ, Γεννηματάς, Τζάνειο, ΓΚΝ Νίκαιας, Ελπίς, Παμμακάριστος και Αλεξάνδρα. Από την Παρασκευή άνοιξε και η αίθουσα ανάνηψης του Σισμανόγλειου νοσοκομείου, με τις 11 πολυδύναμες κλίνες ΜΕΘ, στις οποίες νοσηλεύονται 4 ασθενείς με απλούς αναπνευστήρες.

Στο Νοσοκομείο “Αλεξάνδρα”, σύμφωνα με τους εργαζόμενους στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς σε φορεία στις χειρουργικές αίθουσες, ενώ το «Αττικόν» που εφημέρευε μέχρι σήμερα το πρωί, έβγαλε εφημερία χωρίς καμία διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ.

Δραματική ήταν και η εφημερία στον γίγαντα του ΕΣΥ, το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου μέχρι τις 10 το βράδυ είχε μόλις 2 κενές κλίνες ΜΕΘ.

Κανένα διαθέσιμο κρεβάτι Εντατικής δεν υπάρχει -για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας- και στο νοσοκομείο “Σωτηρία”, δυναμικότητας 84 κλινών και στις δύο ΜΕΘ.

Οι γιατροί επωμίζονται όλο το βάρος της πίεσης των ελλείψεων κλινών Εντατικής Θεραπείας, παρά το γεγονός ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι’ αυτό, τονίζει η Διευθύντρια της ΜΕΘ του “Σωτηρία”:

“Δύσκολα, πολύ δύσκολα γεμίσαμε! Αυτή την εβδομάδα θα είναι πολύ χειρότερη η κατάσταση. Με όλα αυτά τα κρούσματα που αυξήθηκαν πριν από 15 ημέρες, τώρα θα αρχίσουν να χρειάζονται αυτοί οι άνθρωποι ΜΕΘ. Εμείς δεν έχουμε πολλά περιθώρια και επιλογές. Μπορούμε να βγάλουμε κάποιον άρρωστο που χρειάζεται Μονάδα και να βάλουμε κάποιον άλλο; Όχι! Δεν ξέρω τι θα κάνει η πολιτεία. Νοιώθω αυτό το βάρος, νοιώθω αυτήν την πίεση, αλλά επιλογές εμείς δεν έχουμε”, σημειώνει η Καθηγήτρια Ιατρικής κα. Κουτσούκου.

Μειωμένη προς το παρόν η θνησιμότητα

Παρά την εφιαλτική κατάσταση στα νοσοκομεία, το γεγονός της μειωμένης προς το παρόν θνησιμότητας που καταγράφεται και στην Ελλάδα, είναι ένα ιατρικό επίτευγμα, όπως λέει η Εντατικολόγος, όμως οι γιατροί παραμένουν σε εγρήγορση, παρατηρώντας με κομμένη την ανάσα την εξέλιξη της πανδημίας:

“Παγκοσμίως το ποσοστό των θανάτων έχει μειωθεί, είτε γιατί χρησιμοποιούμε μέσα, όπως το high flow, δηλαδή τον μη επεμβατικό μηχανικό αερισμό και προλαβαίνουμε τις διασωληνώσεις, είτε γιατί έχουμε μάθει καλύτερα τη νόσο. Δεν μπορώ να πω, όμως, ότι εφησυχάζουμε. Αν δεν μειωθούν τα κρούσματα και οι ασθενείς που χρειάζονται διασωλήνωση και νοσηλεία στη ΜΕΘ δεν ξέρω τι θα γίνει και που θα καταλήξουμε”, σημειώνει η κα. Κουτσούκου.