Τα επικαιροποιημένα εμβόλια μπορούν να αντιμετωπίσουν και τις μεταλλάξεις της παραλλαγής Όμικρον που ακόμη δεν έχουν εμφανιστεί, σύμφωνα με όσα ανέφερε το απόγευμα της Τρίτης σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.
Όπως είπε η ίδια, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έλαβε υπόψη της τα επιστημονικά δεδομένα και εισηγείται τον εμβολιασμό για παιδιά από 6 μηνών έως 4 ετών, όμως μόνο για όσα έχουν υποκείμενα νοσήματα ή βρίσκονται σε ανασοκαταστολή.
«Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε πρόσφατα την επέκταση του εμβολιασμού και συστήνει σε παιδιά από έξι μηνών έως τεσσάρων ετών τα επικαιροποιημένα εμβόλια, αν και ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης είναι χαμηλός. Δεδομένου όμως ότι παιδιά με υποκείμενα νοσήματα ή ανοσοκαταστολή κινδυνεύουν, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τον εμβολιασμό σε αυτήν την ηλικία», είπε η κυρία Θεοδωρίδου.
Παράλληλα, η Επιτροπή γνωμοδότησε ότι μπορούν να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα ενισχυτικά εμβόλια και τα παιδιά από 5 έως και 11 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, τρεις μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό τους.
Όπως ανέφερε η κα. Θεοδωρίδου τα κρούσματα Covid αυξήθηκαν στα παιδιά λόγω της μετάλλαξης Όμικρον σε όλο τον κόσμο, και βεβαίως και στη χώρα μας υπήρξε ανάλογη αύξηση.
Εμβολιασμός κατά της γρίπης & της Covid-19
Ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό και τη γρίπη είναι αναγκαίος, επισήμανε η ίδια και τόνισε πως δεν αναμένονται νέα εμβόλια για τις νέες παραλλαγές.
«Τον Σεπτέμβριο είχαμε αναφερθεί στα επικαιροποιημένα εμβόλια του κορωνοϊού. Ο βασικός και κύριος στόχος είναι η ενίσχυση της ανοσίας για την πρόληψη της βαριάς νόσησης και του θανάτου. Η προστασία που προσφέρουν, είναι θέμα συνεχούς έρευνας και κυρίως για το πώς αντιδρά ο οργανισμός μας. Ο οργανισμός αντιδρά στα αντιγόνα. Το Nature δημοσιεύει μία πολύ αισιόδοξη έρευνα, σύμφωνα με την οποία τα επικαιροποιημένα εμβόλια μπορούν να αντιμετωπίσουν και τις νέες μεταλλάξεις«, τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών.