Εμβόλια: Κόπωση στους Έλληνες και μειωμένη κάλυψη – Ο ρόλος τους στην δημόσια υγεία

Εμβολιαστική κόπωση καταγράφεται στους πολίτες, αλλά και στους επαγγελματίες υγείας μετά τα μαζικά εμβόλια για την Covid-19, όπως αναφέρει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών Υγείας, με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης, η οποία τιμάται από τις 24 ως τις 30 Απριλίου.
Η διστακτικότητα απέναντι στα εμβόλια αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία και «κινδυνεύουμε να χάσουμε όσα με κόπο έχουμε καταφέρει τόσα χρόνια μέσω των Εθνικών Προγραμμάτων Εμβολιασμών και της εφαρμογής τους», υπογραμμίζει ο Σύλλογος.
«Το 2024 είχαμε 4.800% αύξηση των περιστατικών κοκκύτη και καταγράφηκαν δυο θάνατοι βρεφών, ένας από συγκυτιακό ιό (RSV), ενώ είχαμε και 3 θανάτους από μηνιγγιτιδόκκοκο σε διάστημα ενός έτους. Τα ποσοστά του εμβολιασμού έναντι της γρίπης είναι μειωμένα σε σχέση με την περίοδο 2023-2024, ενώ η πτώση του ποσοστού εμβολιασμού των επαγγελματιών υγείας για το ίδιο νόσημα είναι ανησυχητική», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου, η Δέσποινα Τοπάλη, Γενική Γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Επισκεπτών Υγείας (ΠΣΕΥ/ΝΠΔΔ).
Την ίδια ώρα, όπως τονίζει η ίδια, φαίνεται ότι η πρακτική του εμβολιασμού στα φαρμακεία δεν λειτούργησε, καθώς ούτε τα ποσοστά εμβολιασμού αυξήθηκαν, αλλά κυρίως οι πολίτες δεν έλαβαν το κατάλληλο εμβόλιο σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Δείτε επίσης: Ποια είναι τα 14 εμβόλια που πρέπει να κάνουν οι ενήλικες
Επίσης, σημείωσε ότι «ένας στους 3 ενήλικες θα νοσήσει κάποια στιγμή από έρπητα ζωστήρα με το 30% να αναπτύσσει μεθερπητική νευραλγία ή και δυνητικά σοβαρές επιπλοκές και παρ’ όλα αυτά η εμβολιαστική κάλυψη αυτή τη στιγμή είναι λίγο πιο πάνω από το 12%, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα».
«Χαμηλή είναι, επίσης, η εμβολιαστική κάλυψη και για πνευμονιόκοκκο, ενός βακτηρίου που δημιουργεί σοβαρές και επικίνδυνες για την υγεία ασθένειες όπως πνευμονία, μηνιγγίτιδα, βακτηριαιμία, μέση ωτίτιδα κά. Απογοητευτική είναι επίσης η εμβολιαστική κάλυψη για τον ΗPV, ένα εμβόλιο που προστατεύει από 6 διαφορετικές μορφές καρκίνου και κονδυλώματα, η οποία κατ εκτίμηση είναι στο 54% για τα κορίτσια και 30% για τα αγόρια», προσθέτει.
Ο ρόλος των εμβολίων στην προάσπιση της δημόσιας υγείας
Τα εμβόλια είναι κρίσιμα για την πρόληψη και τον έλεγχο των μολυσματικών ασθενειών, ενισχύουν την παγκόσμια ασφάλεια υγείας και αποτελούν ζωτικό εργαλείο στην αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής, υπογράμμισε η Δρ. Μαρία Σακουφάκη, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Επισκεπτών Υγείας (ΠΣΕΥ/ΝΠΔΔ).
«Ο εμβολιασμός αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της δημόσιας υγείας συμβάλλοντας σημαντικά στη μακροημέρευση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης και της συνολικής υγειονομικής θωράκισης του πληθυσμού. Μέσω του μετασχηματισμού της ΠΦΥ εξασφαλίζουμε ένα καλά σχεδιασμένο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού βασισμένο σε ένα ολοκληρωμένο και πληθυσμιακό πλαίσιο πρόληψης και προαγωγής της υγείας», σημείωσε η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγεία του υπουργείου Υγείας Φωφώ Καλύβα.
Σύμφωνα με την κ. Τοπάλη, απαιτείται η προαγωγή του εμβολιασμού και η κατανόηση τόσο από τους επαγγελματίες υγείας όσο και από τους πολίτες της αξίας των εμβολιασμών, της συνεισφοράς τους στην κοινωνία, στα εθνικά συστήματα υγείας και στο μέλλον των επόμενων γενεών αλλά και τη διασφάλιση καλύτερης ποιότητας ζωής για τους ανθρώπους χωρίς τις επιπλοκές και τις αναπηρίες των νοσημάτων που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό.
«Είναι αναγκαία η ανάπτυξη εμβολιαστικής κουλτούρας, εγγραματοσύνης του πληθυσμού και συστηματικής προσπάθειας μέσα από συνεργατικές προσπάθειες των πολιτών, των επαγγελματιών υγεία και της πολιτείας για διατήρηση και αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού όπου απαιτείται», κατέληξε η κ. Τοπάλη.
Φωτογραφία iStock