Νέες -προσαρμοσμένες στα πρόσφατα δεδομένα της πανδημίας- οδηγίες εξέδωσε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμων σχετικά με την 2η αναμνηστική δόση (τέταρτη).
Σύμφωνα με την Επιτροπή, το πιθανό σχετικό όφελος από μια 2η αναμνηστική δόση (4η δόση) αναμένεται να είναι μεγαλύτερο σε άτομα άνω των 60 και άνω των 70 ετών.
Πιο συγκεκριμένα η 4η δόση συστήνεται:
- σε άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω,
- σε όσους διαμένουν σε μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων.
- σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω -κυρίως σε όσα έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Σε αυτήν την κατηγορία, η 2η αναμνηστική δόση αναμένεται να μειώσει την πιθανότητα νοσηλείας.
Για τις παραπάνω ομάδες πληθυσμού η ΕΕΕ προτείνει τη χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης με mRNA εμβόλιο σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 4 μηνών μετά τη χορήγηση της 1ης αναμνηστικής δόσης.
Σε άτομα που έχουν νοσήσει μετά την χορήγηση της 1ης αναμνηστικής δόσης, δεν προτείνεται 2η αναμνηστική δόση.
«Ο Οργανισμός Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε πρόσφατα και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) συστήνει, τη χορήγηση 2ης αναμνηστικής δόση των εμβολίων Pfizer-BioNTech και Moderna σε άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω τουλάχιστον 4 μήνες μετά τη χορήγηση της 1ης αναμνηστικής δόσης», σημειώνει η Επιτροπή.
Επιτροπή Εμβολιασμών: «Εξασθενεί γρήγορα η προστασία έναντι της Όμικρον ακόμη και μετά την αναμνηστική δόση»
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σημειώνει πως «όσον αφορά την προστασία έναντι της ήπιας νόσου από την παραλλαγή Όμικρον και ακόμα περισσότερο έναντι της μόλυνσης, αυτή εξασθενεί σύντομα, ακόμα και μετά την αναμνηστική δόση».
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι, ο κύριος στόχος του εμβολιασμού είναι η προστασία έναντι της σοβαρής νόσου. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τε μέλη της Επιτροπής: «πρωταρχική σημασία έχει η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού στον πληθυσμό, ηλικίας 5 ετών και άνω και της χορήγησης 1ης αναμνηστικής δόσης σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό«.
Για τον προγραμματισμό του ραντεβού της 2ης αναμνηστικής δόσης, ακολουθείται η ίδια διαδικασία του βασικού εμβολιασμού.
«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα συνεχίσει να αξιολογεί τα νέα δεδομένα και να επικαιροποιεί τις συστάσεις, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η βέλτιστη προστασία του πληθυσμού», λέει η Επιτροπή.
Στη χώρα μας με την εφαρμογή του βασικού εμβολιασμού από την έναρξη του προγράμματος και ως τις 8 Δεκεμβρίου 2021, έχουν αποφευχθεί 19.691 θάνατοι και 6.674 νοσηλείες ΜΕΘ και διαπιστώθηκε εξαιρετικά υψηλή αποτελεσματικότητα όλων των εμβολίων κατά του κορωνοϊού έναντι της σοβαρής νόσου σε όλες τις ηλικίες.