Iatropedia

Εμβολιασμός: Ωφελεί ή βλάπτει την υγεία;

Πολλά ακούγονται σχετικά με τη σημαντικότητα του εμβολιασμού για διάφορες ασθένειες. Ακόμα περισσότερα ακούγονται για τις επιπλοκές και τους κινδύνους που μπορεί να υπάρχουν μετά από ένα εμβόλιο. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τι είναι ο εμβολιασμός, γιατί πρέπει να γίνεται και πως λειτουργεί στον οργανισμό.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Σήμερα, τα παιδιά εμβολιάζονται, για να προστατευτούν από ασθένειες όπως, η ιλαρά, η πολιομυελίτιδα κ.α. Οι περισσότερες από αυτές τις ασθένειες παρουσιάζουν πολύ χαμηλά επίπεδα εμφάνισης , χάρη στην ανοσοποίηση μέσω του εμβολιασμού.

Τα εμβόλια ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα απέναντι σοβαρών ασθενειών και δρουν καλύτερα, όταν δίνονται σε συγκεκριμένες ηλικίες. Για παράδειγμα, τα παιδιά δεν κάνουν το εμβόλιο της ιλαράς μέχρι να είναι τουλάχιστον ενός έτους. Αν και μερικά από τα εμβόλια που κάνουμε ως παιδιά παρέχουν προστασία για πολλά χρόνια, σε κάποιες περιπτώσεις ο εμβολιασμός πρέπει να επαναλαμβάνεται και στους ενήλικες.

Τα εμβόλια μπορεί να έχουν παρενέργειες, αλλά οι ασθένειες που μπορούν να αποτρέψουν είναι πολύ περισσότερες. Μερικές είναι ακόμη και απειλητικές για τη ζωή.

Το ανοσοποιητικό σας σύστημα βοηθά το σώμα σας να καταπολεμήσει τα μικρόβια με την παραγωγή ουσιών. Μόλις το κάνει, το ανοσοποιητικό σύστημα «θυμάται» το μικρόβιο και μπορεί να αγωνιστεί και πάλι.

Τα εμβόλια περιέχουν μικρόβια, που έχουν αποδυναμωθεί. Όταν χορηγείται σε ένα υγιές άτομο, το εμβόλιο ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό του σύστημα έτσι ώστε να ανταποκριθεί και επομένως να αποκτήσει ανοσία.

Πριν από την ανακάλυψη των εμβολίων, οι άνθρωποι αποκτούσαν ανοσία μόνο όταν νοσούσαν από μια ασθένεια και αφού βεβαίως επιβίωναν από αυτή. Κατ’ επέκταση, ο εμβολιασμός αποτελεί την λιγότερο επικίνδυνη μέθοδο, για να προστατευθεί ο οργανισμός.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όταν οι κακές συνήθειες κάνουν καλό στην υγεία!