Iatropedia

Εμβόλιο AstraZeneca: Ποια στάση θα κρατήσει η Ελλάδα – Τι να προσέξουν όσοι κάνουν το εμβόλιο

Μετά την αναστάτωση που επικρατεί παγκοσμίως με το εμβόλιο της AstraZeneca, της “μουδιασμένης” στάσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), αλλά και των διαφορετικών κατευθυντήριων οδηγιών που ανακοινώνουν οι χώρες της ΕΕ, η Ελλάδα κρατά στάση αναμονής.

Οι ανακοινώσεις του ΕΜΑ, ότι οι ασυνήθιστοι θρόμβοι αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια θα πρέπει να αναφέρονται ως πολύ σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες του Vaxzevria (πρώην εμβόλιο COVID-19 AstraZeneca), προκάλεσαν την έκτακτη συνεδρίαση των ελλήνων επιστημόνων της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, το βράδυ της Τετάρτης (7/4).

Η πρόεδρος της Επιτροπής Μαρία Θεοδωρίδου, τόνισε σε δηλώσεις της ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άμεσα κάποια αλλαγή στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας.

Η ίδια εξηγεί ότι η Επιτροπή αναμένει περισσότερες πληροφορίες: «Ο ΕΜΑ πέταξε το μπαλάκι στο κάθε κράτος, καθώς όπως εξήγησε η κυρία Κούκ οι εθνικές αρχές ενδέχεται να παρέχουν πρόσθετες οδηγίες σχετικά με τη διάθεση του εμβολίου με βάση την κατάσταση στη χώρα τους. Αυτό σημαίνει ότι θα περιμένουμε τα νεότερα δεδομένα σύντομα, και τις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσουμε και θα αποφασίσουμε εάν θα υπάρξουν αλλαγές στο πρόγραμμα εμβολιασμού», σημείωσε.

Την ίδια στιγμή και ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας συμμετείχε την Τετάρτη το απόγευμα, στο έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στην τοποθέτησή του, ο Υπουργός Υγείας εξέφρασε τον προβληματισμό του στους ευρωπαίους ομολόγους του “για την πολυφωνία που δημιουργεί σύγχυση στους πολίτες, σε ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως είναι ο εμβολιασμός”, όπως επισήμανε.

Και πράγματι. Οι διαφορετικοί τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος έχουν προκαλέσει σύγχυση και δυσπιστία στους πολίτες, βάζοντας σε μακροπρόθεσμο κίνδυνο το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Δείτε επίσης – ΕΜΑ: Σπάνια παρενέργεια του εμβολίου της AstraZeneca, οι θρόμβοι αίματος

Τι ζήτησε ο ΕΜΑ από τους επαγγελματίες υγείας και τους υποψήφιους λήπτες του εμβολίου

Η ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΕΜΑ, υπενθυμίζοντας για μία ακόμη φορά ότι το εμβόλιο της AstraZeneca παραμένει αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσου Covid, αποφάνθηκε πως η εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών με τη μορφή θρόμβων αίματος είναι εξαιρετικά σπάνια, παρ’ ότι προκάλεσαν 18 θανατηφόρα περιστατικά σε περίπου 25 εκατομμύρια εμβολιασμένους.

Ως επιστέγασμα όλων των παραπάνω, η ειδική επιτροπή του Οργανισμού, κατέληξε ότι το ισοζύγιο οφέλους – κινδύνου παραμένει θετικό, καθώς τα θανατηφόρα κρούσματα και οι επιπτώσεις από την Covid-19 είναι πολλαπλάσιες και ανυπολόγιστες.

“Τα οφέλη του εμβολίου συνεχίζουν να υπερτερούν των κινδύνων για τα άτομα που το λαμβάνουν. Το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη του COVID-19 και στη μείωση των νοσηλείας και των θανάτων”, ανέφεραν χαρακτηριστικά οι επικεφαλής του ΕΜΑ.

Αν και ο μηχανισμός που κρύβεται πίσω από από τις ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου δεν έχει προς το παρόν ανακαλυφθεί, η κλινική εικόνα των συμπτωμάτων έχει αρχίζει και ξεκαθαρίζει.

Δείτε επίσης – Μητσοτάκης: Ανοιχτός ο υποχρεωτικός εμβολιασμών υγειονομικών – Τι είπε για τα μέλη της Επιτροπής και τον Σ. Τσιόδρα

Τι συμπτώματα παρουσιάζουν οι ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου

Για πρώτη φορά ο Οργανισμός (ΕΜΑ) παραδέχθηκε συσχέτιση του εμβολίου της Οξφόρδης/AstraZeneca, με σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων αίματος σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων εντός 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμό.

Ο EMA υπενθυμίζει στα άτομα που λαμβάνουν το εμβόλιο, αλλά στους επαγγελματίες υγείας να γνωρίζουν ότι υπάρχει η πιθανότητα εμφάνισης των παρακάτω συμπτωμάτων, για τα οποία θα πρέπει άμεσα να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια:

Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες από τις αναφερόμενες περιπτώσεις έχουν συμβεί σε γυναίκες κάτω των 60 ετών εντός 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμό. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Τι πρέπει να κάνουν οι επαγγελματίες υγείας

Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να συμβουλεύουν τους ανθρώπους που λαμβάνουν το εμβόλιο, ότι πρέπει να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια εάν αναπτύξουν:

“Μιλήστε στον επαγγελματία υγείας σας ή επικοινωνήστε με τις αρμόδιες εθνικές υγειονομικές αρχές εάν έχετε απορίες σχετικά με τη διάθεση του εμβολίου στη χώρα σας”, καταλήγει ο ΕΜΑ.