Μία νεαρή γυναίκα με συμπτώματα θρόμβωσης διακομίστηκε εσπευσμένα χθες Τρίτη (25/5) με το ΕΚΑΒ, από το νοσοκομείο Μυτιλήνης στην Αθήνα. Περίπου 10 ημέρες πριν είχε εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Δείτε επίσης – Με αεροδιακομιδή από τη Λέσβο στην Αθήνα 36χρονη, μετά τον εμβολιασμό της κατά της Covid-19
Προηγήθηκε το πρωί της ίδιας μέρας, ο θάνατος 63χρονης γυναίκας, επίσης, στη Λέσβο, η οποία χαροπάλευε σχεδόν δύο μήνες στη Μονάδα Εντατικής Θεραεπείας του “Βοστάνειου” νοσοκομείο Μυτιλήνης. Και αυτή είχε λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca.
Δείτε επίσης: Κατέληξε σε θάνατο 63χρονη στην Μυτιλήνη μετά από επιπλοκές που συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca
Και για τα δύο αυτά περιστατικά, έχει ενημερωθεί η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη διερεύνηση από την αρμόδια Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνισης του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).
Η ίδια Επιτροπή αναμένεται να γνωμοδοτήσει εντός των ημερών και για τα υπόλοιπα τρία περιστατικά της Κρήτης. Οι εξετάσεις στους ασθενείς δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, ώστε να αποδειχθεί ο πιθανός συσχετισμός του εμβολιασμού τους με το σπάνιο σύνδρομο θρομβοπενίας και διαταραχής της πήξης του αίματος, με αποτέλεσμα τους θρόμβους. Μέχρι στιγμής, ισχυρά πιθανή θεωρείται η εμπλοκή του εμβολίου, μόνο στην περίπτωση του 35χρονου νεαρού από τη Ιεράπετρα.
Δείτε επίσης: Εμβόλιο AstraZeneca: Τι λένε οι επιστήμονες για τα τρία ύποπτα περιστατικά θρομβώσεων στην Κρήτη
Να σημειωθεί ότι στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), έχει ολοκληρωθεί η διερεύνηση και έχει δηλωθεί ως απόλυτα επιβεβαιωμένος συσχετισμός με το σκεύασμα της AstraZeneca, μόνο μία περίπτωση: αυτή του θανάτου γυναίκας που ανέπτυξε θρόμβωση στην κεντρική αρτηρία του κάτω άκρου και υποβλήθηκε σε ακρωτηριασμό στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών “Γ. Γεννηματάς” πριν από 2,5 μήνες. Είχε εμβολιαστεί επτά μέρες πριν την εισαγωγή της στο νοσοκομείο, με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Δείτε επίσης: Παραίτηση με αιχμές μέλους της Επιτροπής του ΕΟΦ που διερευνά τις παρενέργειες των εμβολίων
Από την πλευρά τους οι έλληνες επιστήμονες, που παρακολουθούν στενά την εξέλιξη των εμβολιασμών στην Ελλάδα, παραμένουν καθησυχαστικοί για την ασφάλεια των εμβολιασμών.
Ζαούτης: “Δεν υπάρχει αύξηση των περιστατικών – Παραμένουν σπάνια”
Η παρουσίαση των σπάνιων περιστατικών σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης -παρ’ ότι είναι επιβεβλημένη γιατί βοηθά την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών- οδηγεί από την άλλη, σε δυσπιστία και φόβο για το εμβόλιο. Η επιστήμη, ωστόσο, έχει άλλη άποψη και μάλιστα τεκμηριωμένη.
Σε περίπου 900 χιλιάδες εμβολιασμούς με AstraZeneca, έχουν “ενοχοποιηθεί” περίπου 5 με 6 περιστατικά θρομβώσεων / θρομβοπενίας, κάποια από τα οποία μπορεί να σχετίζονται με το εμβόλιο, όμως, πιθανότατα όχι όλα.
Δείτε τι λέει στο iatroepdia.gr, o Δρ. Θεοκλής Ζαούτης, Καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Perelman School of Medicine στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.
“Η συχνότητα που περιγράφει η βιβλιογραφία, είναι 4 περιστατικά στο 1 εκατομμύριο. Δηλαδή τα 5 που έχουν γίνει γνωστά στην Ελλάδα -που πιθανότατα δεν σχετίζονται όλα- δεν είναι μακριά από τη στατιστική. Από κει και πέρα, πρέπει να εξετάσουμε και πόσα από αυτά συνέβησαν τυχαία. Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει ένα background θρομβώσεων στον γενικό πληθυσμό. Δηλαδή, κάποια θα συνέβαιναν ούτως ή άλλως. Δεν ξέρω αν θα πρέπει να ταραχτούμε!”, σημειώνει ο γιατρός.
Η αύξηση των περιστατικών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα είναι αποτέλεσμα της αύξησης των εμβολιασμών, εξηγεί ο ίδιος.
“Ο παρονομαστής, δηλαδή, ο αριθμός των εμβολιασμένων, έχει αυξηθεί πολύ το τελευταίο διάστημα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει στατιστική αύξηση περιστατικών αυτού του συνδρόμου με τους θρόμβους, που να πρέπει να μας θορυβήσει”, λέει.
Δείτε επίσης – Κρήτη: Στο νοσοκομείο δύο γυναίκες μετά τον εμβολιασμό τους με AstraZeneca
“Δεν συνέβησαν ξανά θάνατοι παιδιών από Covid-19”
Ο Καθηγητής επιστρατεύει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Την αναστάτωση που είχε προκληθεί στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του τρίτου πανδημικού κύματος, με τον θάνατο δύο παιδιών από κορονοϊό:
“Αν θυμάστε πέθαναν δύο παιδάκια από Covid και το ένα είχε υποκείμενο νόσημα και το άλλο δεν είχε. Και λέγαμε όλοι, μήπως έχει αυξηθεί η βαριά νόσος στα παιδιά; Μα από τότε δεν έχουμε ξανακούσει για παιδί που πέθανε. Ξέρετε, όταν έχουμε ένα σπάνιο γεγονός είναι πάρα πολύ δύσκολο να εκτιμήσουμε και τη συσχέτιση και τη συχνότητα. Πολύ εύκολα, αν έχεις συχνότητα δύο περιστατικά στο εκατομμύριο και πας ξαφνικά στο τέσσερα στο εκατομμύριο, λες ότι έχει διπλασιαστεί το ποσοστό. Αλλά, όμως, παραμένει σπάνιο”, σημειώνει ο Θεοκλής Ζαούτης.
Ο Καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών υπογραμμίζει, επίσης, πως η συχνότητα θρόμβωσης στις γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια ή στους καπνιστές, παραμένει εξαιρετικά υψηλότερη.
“Απλώς επειδή βρισκόμαστε σε έναν πανικό με την Covid-19 και τα εμβόλια, δεν εκτιμούμε πως κάθε μέρα καπνίζουμε το τσιγάρο μας και το ρίσκο είναι δεκαπλάσιο και παραπάνω. Και βέβαια ας μην ξεχνάμε πως η συχνότητα θρόμβωσης στα άτομα που νοσούν από Covid-19, είναι πάρα πολύ υψηλή, πλησιάζει στο 20%”, λέει ο επιστήμονας.
Καταληκτικά ο κ. Ζαούτης επιμένει πως είναι μια πολύ σπάνια παρενέργεια:
“Εντυπωσιακό για πολλούς, όταν ακούν αυτά τα περιστατικά που υπερτονίζονται και προβάλλονται από τα ΜΜΕ. Ας μην ξεχνάμε, όμως, πως είμαστε κι ένα μικρό κράτος και όταν χαθεί ένα παιδί από Covid-19 παραδείγματος χάριν, είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο γεγονός και σωστά είναι ένα πολύ μεγάλο γεγονός. Αλλά δεν σημαίνει, όμως, πως έχουμε πραγματικούς λόγους να τρομοκρατηθούμε”, καταλήγει.
Βασιλακόπουλος για παρενέργειες εμβολίου AstraZeneca: “Καθαρά θέμα τύχης, ή μάλλον … ατυχίας!”
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι τοποθετήσεις του Καθηγητή Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρου Βασιλακόπουλου. Όπως αναφέρει ο γιατρός σε δηλώσεις του στο iatropedia.gr, δεν θα πρέπει να βιαστούμε να χαρακτηρίσουμε “παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca” περιστατικά που μπορεί να μην σχετίζονται με αυτό.
“Θα πρέπει να περιμένουμε να βγει η γνωμοδότηση με βάση το σύνολο των εξετάσεων, που είναι συγκεκριμένες αυτές που πρέπει να γίνουν. Η συγκεκριμένη παρενέργεια αυτού του εμβολίου παγκοσμίως εμφανίζεται με συχνότητα 400 περίπου περιστατικά σε σύνολο 110 εκατομμυρίων εμβολίων. Αν βρεθούν δύο περιστατικά στην Κρήτη, πρέπει να μας πουν σε πόσες χιλιάδες εμβόλια AstraZeneca που έχουν γίνει στην Κρήτη, εικάζω σε πολύ λιγότερα από τη μέχρι τώρα αναλογία. Είναι καθαρά θέμα τύχης, ή μάλλον καλύτερα… ατυχίας! Δεν υπάρχει κάποιος άλλος μηχανισμός που θα μπορούσε να το ερμηνεύσει”, σημειώνει ο κ. Βασιλακόπουλος.
Η θρόμβωση, εξηγεί περαιτέρω ο ειδικός, είναι κάτι πολύ συχνό. Συμβαίνει περίπου σε συχνότητα ενός περιστατικού, στα 1.000 άτομα κάθε έτος. Άρα όταν εμβολιάζουμε μαζικά εκατομμύρια ανθρώπους είναι δεδομένα πως κάποιες θρομβώσεις θα συμβούν χρονικά μετά τη λήψη του εμβολίου.
“Άρα μας απασχολούν οι θρομβώσεις μόνο εάν η συχνότητα με την οποία παρατηρούνται είναι μεγαλύτερη απ’ ότι αναμένεται να υπάρχει, με βάση τη συχνότητα που υπάρχει στον πληθυσμό ούτως ή άλλως, για συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, έχει γίνει ένας πολύ μεγάλος αριθμός εμβολίων AstraZeneca. Η βιβλιογραφία δεν λέει ότι πρέπει να είναι ισόχρονα αυτά τα περιστατικά, δηλαδή πρέπει να υπάρχει χρονική απόσταση το ένα από το άλλο. Ότι δηλαδή θα πρέπει να γίνουν π.χ. 200 χιλιάδες εμβόλια για να υπάρξει μία παρενέργεια. Μπορεί να εμφανιστούν μαζί κάποιες περιπτώσεις και μετά για πολύ καιρό καμία άλλη. Στο 1 εκατομμύρια εμβόλια θα συμβούν το πολύ τέσσερα – πέντε περιστατικά και τα περισσότερα θα αντιμετωπιστούν σωστά”, καταλήγει ο κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.