Θεοδωρίδου – Θεμιστοκλέους: 1.265.550 δόσεις του εμβολίου Pfizer μέχρι τον Μάρτιο στην Ελλάδα

  • Γιάννα Σουλάκη
Θεμιστοκλέους
Το εμβόλιο της Pfizer BioNTech, που σήμερα πήρε το "πράσινο φως" και από τον ΕΜΑ, και είναι κατασκευασμένο με την τεχνολογία mRNA, "δεν μεταφέρει τον ιό και δεν έχει καμία επίδραση στο DNA του κυττάρου", ξεκαθάρισαν οι υπεύθυνοι ενημέρωσης για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα, διαλύοντας φήμες που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα.

Επίσημη πρώτη σήμερα στην ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη των εμβολιασμών κατά της Covid στην χώρα μας με την Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας και πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Ξεκινώντας την ενημέρωση η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην σημαντική επίδραση των εμβολίων στην υγεία και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. «Από τον ΠΟΥ υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο σώζονται 2-3 εκατ. ζωές. Το εμβόλιο δίνει ελπίδα», τόνισε.

Αναφερόμενη στο εμβόλιο της Pfizer BioNTech, που σήμερα πήρε το «πράσινο φως» και από τον ΕΜΑ, εξήγησε ότι το mRNA δεν μεταφέρει τον ιό και δεν έχει καμία επίδραση στο DNA του κυττάρου και τόνισε: «Tο εμβόλιο της Pfizer BioNTech έχει μεγάλη ασφάλεια, δημιουργεί υψηλό αριθμό αντισωμάτων και η αποτελεσματικότητά του ξεπερνάει το 94%», δήλωσε.

Η προτεραιοποίηση των εμβολιασμών

Η κα. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί είναι «οι μαχητές της πρώτης γραμμής», οι υγειονομικοί. Θα ακολουθήσουν άτομα μεγάλης ηλικίας που φιλοξενούνται σε δομές. Η επόμενη σειρά είναι οι άνθρωποι άνω των 85 ετών.

«Όταν εμβολιαστούμε το πρόβλημα δεν θα έχει τελειώσει. Συνεχίζουμε να φοράμε μάσκες, να τηρούμε αποστάσεις. Αισιοδοξία ναι, εφησυχασμός όχι», επισήμανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Θεμιστοκλέους: Όλο το πρόγραμμα των εμβολιασμών και ποιοι είναι οι υπεύθυνοι φορείς

Τα βήματα της παραλαβής των πρώτων δόσεων του εμβολίου για τον κορονοϊό ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως εξήγησε τα εμβόλια θα αποθηκεύονται σε ειδικούς χώρους και αυτή τη στιγμή λειτουργούν πέντε σε ολόκληρη τη χώρα. Οι εταιρείες που θα κάνουν τη διανομή από εκεί προς τα εμβολιαστικά κέντρα, είναι επίσης εξειδικευμένες και πιστοποιημένες για να μεταφέρουν τέτοιου είδους εμπορεύματα.

Τον συντονισμό της εφοδιαστικής αλυσίδας αναλαμβάνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που θα συμμετάσχει και στις μεταφορές, τόνισε ο γενικός γραμματέας.

Πώς θα γίνουν οι εμβολιασμοί

Το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης έχει δημιουργήσει ειδική πλατφόρμα για τα  ραντεβού και έχει αναλάβει και τον έλεγχο του ανεφοδιασμού για εντολές από τις αποθήκες προς τα εμβολιαστικά κέντρα. Όσον αφορά στην ασφάλεια της φύλαξης και τη διανομή, υπεύθυνα είναι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

«Η επιχείρηση παρουσιάζει δυσκολίες και είναι δεδομένο ότι στην πορεία θα προκύψουν προβλήματα, για τα οποία θα σας ενημερώνουμε και φυσικά θα τα αντιμετωπίσουμε», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Πότε ξεκινούν οι εμβολιασμοί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Λάρισα

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ίδιος, πριν από λίγο ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο της έγκρισης από την ΕΜΑ και στις 26 Δεκεμβρίου η χώρα μας θα παραλάβει την πρώτη μικρή παρτίδα των 9.750 δόσεων.

  • Στις 27 Δεκεμβρίου θα γίνουν τα πρώτα εμβόλια για τον κορονοϊό στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία», «Αττικόν», «Θριάσιο» και «Ασκληπιείο».
  • Στις 28 Δεκεμβρίου θα γίνει η διανομή σε Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα ώστε να αρχίσουν οι εμβολιασμοί έως τις 30 του ίδιου μήνα στους υγειονομικούς.
  • Στις 30 Δεκεμβρίου θα παραλάβουμε την πρώτη μεγάλη παρτίδα των 88.350 δόσεων και 333.450 δόσεις θα έχουν έρθει στη χώρα μας έως τέλος Φεβρουαρίου.
  • Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει 1.265.550 δόσεις μόνο από τη Pfizer, ενώ περιμένουμε και από την Moderna και την AstraZeneca.