Εμβόλιο κατά του MERS έτοιμο για δοκιμές σε ανθρώπους
Το υποψήφιο εμβόλιο που ανέπτυξαν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου Ludwig-Maximilians-Universität έδειξε σε δοκιμές με ποντίκια ότι εμπόδισε τον ιό που προκαλεί το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής MERS (Middle East Respiratory Syndrome) να αντιγραφεί. Επίσης, οι σχετικές εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν ότι τα ζώα που έλαβαν το πειραματικό εμβόλιο είχαν χαμηλότερα επίπεδα DNA του ιού στους πνεύμονές τους σε σύγκριση με μη εμβολιασθέντα ποντίκια.
Όπως αναφέρουν Γερμανοί ειδικοί του LMU στην επιθεώρηση Journal of Virology, το εμβόλιο MVA-MERS-S απέδειξε την προστατευτική του δράση στο εργαστήριο και πληροί τα κριτήρια για χρήση στο πλαίσιο δοκιμών (Φάση 1) σε ανθρώπους. Η βασική ιδέα είναι το εμβόλιο να «οπλίσει» το ανοσοποιητικό σύστημα να πολεμήσει την λοίμωξη του κορονα-ιού (MERS-CoV) χωρίς να εκδηλωθεί πλήρως η νόσος.
Γι’ αυτό και η ερευνητική ομάδα βάσισε το εμβόλιο σε έναν δοκιμασμένο ιό εμβολίου γνωστού ως MVA (Modified Vaccinia virus Ankara). Ο ιός του εμβολίου λειτουργεί ως «όχημα» για να μεταφέρει ένα αντιγόνο του κορονα-ιού MERS, μια επιφανειακή γλυκοπρωτεΐνη που αποκαλείται ακίδα γλυκοπρωτεΐνη (spike glycoprotein ή πρωτεΐνη S). Από την στιγμή που το αντιγόνο αποτελεί τμήμα ενός ιού, προκαλεί την αντίδραση του ανοσοποιητικού το οποίο παράγει αντισώματα για την εξάλειψή του.