Εν βρασμώ COVID-19 η Κίνα: Πάνω από 60 χιλιάδες νεκροί σε έναν μήνα και έκτακτη έγκριση χρήσης φαρμάκου
Πρόκειται για μια μεγάλη αύξηση θανάτων από COVID-19 σε σχέση με τα προηγούμενα αναφερθέντα στοιχεία που δίνει το Πεκίνο αναφορικά με την πανδημία, στον απόηχο παγκόσμιας κριτικής για τα δεδομένα του κορονοϊού της χώρας.
«Συνολικά 59.938 (θάνατοι) καταγράφηκαν μεταξύ 8 Δεκεμβρίου 2022 και 12 Ιανουαρίου 2023», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Τζιάο Γιαχούι, αξιωματούχος της κινεζικής Εθνικής Επιτροπής Υγείας. Από τους ασθενείς που πέθαναν, το 90,1% ήταν ηλικίας 65 ετών και άνω.
Αυτός ο απολογισμός θυμάτων από COVID-19 δεν περιλαμβάνει θανάτους εκτός ιατρικών εγκαταστάσεων.
Μεταξύ αυτών των θανάτων, οι 5.503 προκλήθηκαν άμεσα από αναπνευστική ανεπάρκεια που συνδέεται με την Covid-19, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Μετά από τρία χρόνια ορισμένων από τους πιο δρακόντειους περιορισμούς στον κόσμο, η Κίνα ήρε απότομα τα περισσότερα από τα υγειονομικά μέτρα κατά του κορονοϊού στις αρχές Δεκεμβρίου. Έκτοτε, ο αριθμός των ασθενών έχει αυξηθεί ραγδαία. Τα νοσοκομεία κατακλύζονται από ηλικιωμένους ασθενείς και τα κρεματόρια εμφανίζονται κατακλυσμένα από την εισροή σορών.
Η κινεζική κυβέρνηση περιόρισε τον περασμένο μήνα την καταχώριση των θανάτων από Covid σε αυτούς που οφείλονται άμεσα σε αναπνευστική ανεπάρκεια που συνδέεται με τον νέο κορονοϊό. Αυτή η αμφιλεγόμενη αλλαγή στη μεθοδολογία σημαίνει ότι μεγάλος αριθμός θανάτων δεν καταγράφεται πλέον ως οφειλόμενος στην Covid.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επέκρινε αυτόν τον νέο κινεζικό καθορισμό θανάτων από COVID-19 θεωρώντας τον «πολύ στενό». Το Πεκίνο αντέκρουσε αυτές τις επικρίσεις και κάλεσε τον ΠΟΥ να υιοθετήσει μια «αμερόληπτη» θέση απέναντι στην COVID-19.
Η Κίνα ανακοίνωσε για τελευταία φορά ημερήσιους αριθμούς θανάτων από COVID-19 την περασμένη Δευτέρα. Οι αρχές τότε είχαν αναφέρει πέντε ή λιγότερους θανάτους την ημέρα τον περασμένο μήνα – στοιχεία που δεν συνάδουν με τις μεγάλες ουρές σε γραφεία τελετών και σε σακούλες πτωμάτων που εμφανίζονται να βγαίνουν από νοσοκομεία.
Τον Δεκέμβριο, Κινέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι σχεδίαζαν να δίνουν μηνιαίες και όχι καθημερινές ενημερώσεις για την εξέλιξη της πανδημίας. Ενώ διεθνείς εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας έχουν προβλέψει τουλάχιστον 1 εκατομμύριο θανάτους που σχετίζονται με τον COVID-19 αυτό το έτος, η Κίνα είχε αναφέρει στο παρελθόν λίγο περισσότερους από 5.000 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτου στον κόσμο.
Έκτακτη έγκριση για χρήση μολνούπιραβιρης έναντι της COVID-19
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, λόγω του τεράστιου κύματος κορονοϊού στη χώρα, οι κινεζικές αρχές επέτρεψαν τη χρήση του φαρμάκου Lagevrio με την δραστική ουσία της μολνούπιραβιρης από τον αμερικανικό κατασκευαστή MSD.
Η κινεζική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων αναφέρει στον ιστότοπό της για την έκτακτη έγκριση, ότι χρήση της υπόκειται σε όρους. Το φάρμακο Lagevrio μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενών με αρχικά ήπια συμπτώματα που έχουν παράγοντες κινδύνου για σοβαρή πορεία του Covid 19, όπως παχυσαρκία, διαβήτης, καρδιακές ή πνευμονικές παθήσεις ή καρκίνο.
Τον Φεβρουάριο, η Pfizer ενέκρινε το φάρμακο Paxlovid με τον συνδυασμό δραστικών συστατικών νιρματρελβίρη/ριτοναβίρη. Στο Πεκίνο, το Paxlovid πρόκειται να διανεμηθεί μέσω των τοπικών κέντρων υγείας.
Σημειώνεται ότι λόγω της κατάστασης, η Κίνα αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα εφοδιασμού φαρμάκων, που ο κόσμος αγοράζει μαζικά για να ανακουφιστεί από τα συμπτώματα του κορονοϊού.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, newsit.gr