Iatropedia

Ένα 10% των γυναικείων εσωρούχων έχει τοξικές χημικές ουσίες πάνω από τα όρια ασφαλείας

A young woman chooses which bra to wear while standing in front of a neatly arranged wardrobe. The concept of underwear storage and space organization. Top view.

Τα γυναικεία εσώρουχα μπορεί να έχουν χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα σε επικίνδυνα επίπεδα σύμφωνα με εργαστηριακές δοκιμές από οργανισμούς στην Ουγγαρία, την Αυστρία, τη Σλοβενία και την Τσεχία.

Η ερευνητική ομάδα -στην οποία συμμετείχε επίσης και η τσεχική περιβαλλοντική οργάνωση Arnika- αναζήτησε δισφαινόλες, οι οποίες είναι συνθετικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή πλαστικών και μπορούν να βλάψουν την ανθρώπινη υγεία.

Η πιο συνηθισμένη μορφή είναι η δισφαινόλη Α, η οποία ταξινομείται ως επικίνδυνη χημική ουσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και χρησιμοποιείται κυρίως στη βιομηχανική παραγωγή, π.χ. για συσκευασίες τροφίμων, δοχεία αποθήκευσης, ιατρικές συσκευές, χαρτί, μελάνια και υφάσματα.

Δισφαινόλες έχουν επίσης εμφανιστεί και σε συνθετικά υλικά ένδυσης, γεγονός που ώθησε την ομάδα να ελέγξει 166 τύπους γυναικείων εσωρούχων από την Ουγγαρία, την Αυστρία και τη Σλοβενία.

Διαπίστωσαν ότι το 30% των δειγμάτων εσωρούχων είχαν κάποια μορφή δισφαινολών, ενώ το 10% είχε επίπεδα δισφαινολών υψηλότερα από αυτά που οι ρυθμιστικές Αρχές θεωρούν ασφαλή για την ανθρώπινη υγεία.

Πού βρέθηκαν οι περισσότερες επικίνδυνες χημικές ουσίες

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα επίπεδα των χημικών αυτών ουσιών ήταν υψηλότερα σε «προϊόντα από γνωστές μάρκες» από ό,τι στα φθηνότερα εσώρουχα. Τα βαμβακερά εσώρουχα ήταν επίσης απίθανο να περιέχουν δισφαινόλες ανεξάρτητα από τη μάρκα.

«Παρόλο που υπάρχουν βαμβακερά προϊόντα για τις γυναίκες, η αρχική μας έρευνα αγοράς έδειξε ότι στην πλειονότητά τους τα γυναικεία εσώρουχα κατασκευάζονται από συνθετικά υλικά», ανέφερε η Júlia Dénes, χημικός στην Ουγγρική Ένωση Συνειδητοποιημένων Καταναλωτών.

«Αυτό συνεπάγεται αμέσως μεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης σε δισφαινόλες», πρόσθεσε.

Η δισφαινόλη Α μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα, να προκαλέσει βλάβη στα μάτια, να ερεθίσει τους πνεύμονες, να οδηγήσει σε αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις, να διαταράξει το ορμονικό σύστημα και να επηρεάσει τη γνωστική λειτουργία και το μεταβολισμό, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος.

Η έκθεσή μας στην ουσία οφείλεται στο μεγαλύτερο μέρος της στα τρόφιμα και τα ποτά, αλλά υπάρχει και η πιθανότητα απορρόφησης μέσω του δέρματος.

Πέρυσι, εργαστηριακές δοκιμές που χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ βρήκαν δισφαινόλη Α στο 92% των ούρων των ανθρώπων σε 11 ευρωπαϊκές χώρες και σε πολλές περιπτώσεις πάνω από τα ευρωπαϊκά όρια ασφαλείας.

Η ουσία έχει ήδη απαγορευτεί σε ορισμένα προϊόντα, όπως τα μπιμπερό και οι συσκευασίες τροφίμων για νήπια, και είναι περιορισμένη σε άλλα, όπως τα παιδικά παιχνίδια.

Τον Ιούνιο, οι ευρωπαϊκές χώρες υποστήριξαν σχέδιο για την απαγόρευση της δισφαινόλης Α στις συσκευασίες τροφίμων και ποτών σε ολόκληρη την ΕΕ.

Με βάση τα νέα αποτελέσματα, η Arnika ανέφεε ότι οι δισφαινόλες και άλλες ουσίες που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία των ανθρώπων θα πρέπει να απαγορευτούν σε όλα τα καταναλωτικά προϊόντα.

«Δυστυχώς, οι κατασκευαστές αντικαθιστούν [τη δισφαινόλη Α] με άλλους τύπους δισφαινολών, οι οποίοι μπορεί να ενέχουν παρόμοιους κινδύνους για την υγεία [και] δεν έχουν απαγορευτεί ακόμη», ανέφερε σε δήλωσή της η Karolina Brabcova, υπεύθυνη εκστρατειών για τους καταναλωτές στο πρόγραμμα τοξικών ουσιών και αποβλήτων της Arnika, σημειώνοντας ότι η δράση των ρυθμιστικών Αρχών υστερεί σαφώς σε σχέση με τα επιστημονικά στοιχεία που έρχονται στο φως για το συγκεκριμένο θέμα.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σύνδρομο της μεγάλης αδελφής: Μύθος ή αλήθεια; Πώς επηρεάζει τη ζωή των κοριτσιών

50χρονος διαγνώστηκε με σκορβούτο: Γιατί επιστρέφει η «ασθένεια των θαλασσοπόρων»

Καρκίνος του προστάτη: Η διατροφή μπορεί να κάνει τη διαφορά στην εξέλιξή του