Ένα φάρμακο για πολλές ασθένειες;
Τα γονίδια που αυξάνουν το ρίσκο να αναπτύξει κάποιος μια ψυχική διαταραχή… συνεργάζονται μεταξύ τους μέσα στο ίδιο μας το σώμα, λένε οι γενετιστές. Σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης που δημοσιεύονται στο Nature Neuroscience, η σχιζοφρένεια, η κατάθλιψη και η διπολική διαταραχή έχουν περισσότερα κοινά απ’ ότι πίστευαν οι επιστήμονες μέχρι σήμερα καθώς όχι μόνο μοιράζονται κοινές γενετικές μεταλλάξεις αλλά αυτές συναθροίζονται για να πραγματοποιήσουν ουσιαστικές διεργασίες εντός του σώματος. Κι όμως, τα πράγματα ίσως δεν είναι τόσο άσχημα.
Κοινά γονίδια και γενετικές μεταλλάξεις μπορούν να αποβούν το αδύνατο σημείο τους σε αυτή την μάχη καθώς οι επιστήμονες προσανατολίζονται τώρα στην εξεύρεση αποτελεσματικότερων τρόπων θεραπείας μέσω της ανάπτυξης νέων φαρμάκων σχεδιασμένων βάσει πολύτιμων γενετικών πληροφοριών. Μάλιστα στο μέλλον η απάντηση της επιστήμης θα μπορούσε να είναι ένα μόνο φάρμακο. Σήμερα πολλοί πάσχοντες δεν έχουν την σωστή θεραπεία ή ακόμη χειρότερα, δεν λαμβάνουν καν θεραπεία… Το κόστος δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά και κοινωνικό ενώ η ανάπτυξη νέων φαρμάκων ουσιαστικά έχει σταματήσει.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι επειδή αυτή είναι η πρώτη μελέτη που καταδεικνύει την μηχανιστική σχέση μεταξύ ψυχικών διαταραχών, θα απαιτηθεί περαιτέρω έρευνα για να εξακριβωθεί πώς λειτουργούν οι ψυχικές ασθένειες μέσα μας. Σύμφωνα με τον Πήτερ Χόλμανς, βιοστατιστικό αναλυτή στο King's College του Λονδίνου και έναν από τους μετέχοντες στην μελέτη, νέα ευρήματα θα οδηγήσουν σε πολλά υποσχόμενες φαρμακευτικές οδούς ενώ θα ωθήσουν τους γιατρούς να εστιάσουν από τις κατηγοριοποιημένες ασθένειες στην συμπτωματική διάγνωση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: