της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη
Αιτία της κατάστασης αυτής είναι οι ελλείψεις σε παθολογοανατόμους που υπερδιπλασιάζουν τον χρόνο για την διενέργεια των εξετάσεων αυτών.
Ανάλογη κατάσταση συναντούν οια σθενείς σε όλα χεδόν τα μεγάλα νοσοκομεία, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις βάζουν μη γιατρούς (χημικούς και βιοχημικούς) να υπογράφουν τα αποτελέσματα…
Κι όπου τα ανάλογα τμήματα στελεχώνονται κανονικά από γιατρούς, αυτοί λειτουργούν σε συνθήκες έντονης πίεσης, διενεργώντας κάθε χρόνο χιλιάδες εξετάσεις παραπάνω από όσες προβλέπουν τα διεθνώς όρια ασφαλείας.
Για παράδειγμα στο ογκολογικό νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» οι γιατροί πραγματοποιούν διπλάσιες εξετάσεις σε σχέση με τα συγκεκριμένα όρια.
Τον κώδωνα κινδύνου κρούει η Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής, ενώ σχετική επιστολή έχει αποστείλει στις διοικήσεις των νοσοκομείων ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας. «Στο 'Ιπποκράτειο' έχουν απομείνει τέσσερις μόνιμοι γιατροί από τους επτά που ήταν το 2009», αναφέρει στο “Έθνος” ο πρόεδρος της Εταιρείας Παθολογικής Ανατομικής, Ευστάθιος Σταθόπουλος.
Σε πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα λοιποί επιστήμονες Υγείας, όπως βιοχημικοί και χημικοί, οι οποίοι δεν είναι γιατροί, έχουν οριστεί ως επιστημονικά υπεύθυνοι να υπογράφουν ιατρικά αποτελέσματα! Τα παραπάνω καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ), με επιστολή προς τους διοικητές των νοσοκομείων, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει νομοθετική διάταξη που να το επιτρέπει.
Για το θέμα κλήθηκε να γνωμοδοτήσει η νομική υπηρεσία του Συλλόγου, η οποία αναφέρει τα εξής: «Το άρθρο 7 παρ. 8 του νόμου 2889/2001 ορίζει ότι σε κάθε τμήμα προΐσταται ιατρός αντίστοιχης ειδικότητας, που κατέχει θέση συντονιστή διευθυντή ή ο μοναδικός διευθυντής ή άλλος επιστήμονας της Ιατρικής Υπηρεσίας, με βαθμό διευθυντή.
Αν υπηρετούν δύο ή περισσότεροι σε ένα ιατρικό τμήμα ή μονάδα, ως υπεύθυνος για το συνολικό συντονισμό του τμήματος ή της μονάδας ορίζεται, με απόφαση του διοικητή, ο συντονιστής διευθυντής που επιλέγεται μετά από εισήγηση ειδικής επιτροπής…».