Έναρξη ειδικότητας: Απόσυρση της εγκυκλίου που καταργεί τη σειρά αναμονής ζητεί η ΕΙΝΑΠ

  • Iatropedia newsroom
νοσοκομείο
Να αποσυρθεί άμεσα η εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας με την οποία καταργείται η ανέκαθεν ισχύουσα σειρά αναμονής για έναρξη ειδικότητας ζητεί με επιστολή του προς τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη το ΔΣ της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ).

Να αποσυρθεί άμεσα η εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας με την οποία καταργείται η ανέκαθεν ισχύουσα σειρά αναμονής για την έναρξη ειδικότητας ζητεί με επιστολή του προς τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη το ΔΣ της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ).

Συγκεκριμένα, το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ εκφράζει την απόλυτη διαφωνία του με την αιφνιδιαστική εγκύκλιο (Α1β/Γ.Π.οικ.25299, ΑΔΑ ΨΞ3Κ465ΦΥΟ-ΝΤΜ, 2/5/24), με την οποία καταργείται η ανέκαθεν ισχύουσα σειρά αναμονής για την έναρξη ειδικότητας και ανατίθεται η επιλογή των νέων ειδικευόμενων σε συγκεκριμένη ομάδα καθηγητών, που θα αποφασίζουν ποιοι πτυχιούχοι ιατρικής θα ξεκινούν ειδικότητα «κατά προτεραιότητα» και ποιοι ειδικευμένοι ιατροί θα ξεκινούν εξειδίκευση «κατά προτεραιότητα» σε όλα τα τμήματα του ΕΣΥ και σε όλες τις πανεπιστημιακές κλινικές.

«Δεν είναι η πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες που γίνεται απόπειρα να τεθούν φραγμοί στην έναρξη ειδικότητας, γίνεται ολοφάνερη η πρόθεση επιλογής των «ημετέρων». Οι ευθύνες του προέδρου του ΚΕΣΥ αλλά και όλων αυτών που επιχειρούν να διαχειριστούν εργολαβικά το μέλλον των νέων γιατρών είναι τεράστιες», σημειώνει η ΕΙΝΑΠ.

«Δεν θα δεχτούμε καμία παρέμβαση στον τρόπο με τον οποίο οι πτυχιούχοι Ιατρικής αρχίζουν ειδικότητα», επισημαίνει η ΕΙΝΑΠ, προσθέτοντας: «Οι γιατροί του ΕΣΥ είμαστε οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για την εκπαίδευση των νέων γιατρών, δεδομένου ότι η μεγάλη τους πλειοψηφία εκπαιδεύεται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ με την δική μας ευθύνη και εποπτεία. Συγκεκριμένα, το 75% εκπαιδεύονται σε τμήματα του ΕΣΥ έναντι 25% σε πανεπιστημιακές κλινικές. Οι πανεπιστημιακοί ιατροί είναι υπεύθυνοι για την προπτυχιακή εκπαίδευση των φοιτητών ιατρικής, η οποία οφείλει να είναι ομότιμα υψηλού επιπέδου».

«Απαιτούμε να προσληφθούν άμεσα ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι γιατροί χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση πέραν του πτυχίου Ιατρικής και να καλυφθούν όλες οι πολλές κενές θέσεις που υπάρχουν», καταλήγει η επιστολή του Σωματείου, απαιτώντας την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου του Υπουργείου Υγείας.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πράσινο τσάι: Προστατεύει καρδιά, μυαλό και σώμα – Τα οφέλη για την υγεία

Αλάτι: Η υπερβολική κατανάλωση οδηγεί στην υπέρταση 1 στους 3 Ευρωπαίους

Η χαμηλή τεστοστερόνη στους άνδρες απειλεί την υγεία της καρδιάς τους