Iatropedia

Έναρξη ιατρικής ειδικότητας με ή χωρίς εξετάσεις;

Στον... πολιτισμένο κόσμο, η Πολιτεία γνωρίζει ετησίως πόσους γιατρούς έχει ανάγκη, ποιας ειδικότητας, και σε ποιο σημείο της επικράτειάς της. Δηλαδή, εισάγει στα πανεπιστήμια αλλά και σε θέσεις ειδικότητας στα δημόσια νοσοκομεία μόνο όσους έχει ανάγκη ώστε τελειώνοντας, όλοι να έχουν εργασία και το κράτος να μην έχει ελλείψεις. Εδώ τελειώνουν τη Ιατρική (τις...Ιατρικές ας πούμε σωστότερα) περισσότεροι από όσοι χρειαζόμαστε, έρχονται να προστεθούν όσοι σπούδασαν στο εξωτερικό και μετά περιμένουν όλοι μαζί από 2 ως και 8 χρόνια (για παιδιατρική ή δερματολογία στην Αθήνα π.χ.), χωρίς κάποιου είδους αξιολόγηση, για να ξεκινήσουν όποια ειδικότητα θέλουν... Και το επάγγελμα μαστίζεται από ανεργία!

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Την κατάσταση αυτή έχουν εκφράσει την πρόθεση να αλλάξουν όλες σχεδόν οι ηγεσίες του υπουργείου Υγείας των τελευταίων χρόνων, και η σημερινή, αλλά ακόμα περιμένουμε. Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες οικογένειες ταλαιπωρούνται στηρίζοντας τα παιδιά τους επί σειρά ετών να ολοκληρώσουν την ειδικότητα και τελικά τα αποχαιρετούν για την μετανάστευσή τους…

Η ακαδημαϊκή κοινότητα είναι υπέρ των εξετάσεων για την είσοδο στην ειδικότητα (αντί να περιμένουν όλοι μαζί σε επετηρίδα), αρκεί βέβαια οι εξετάσεις αυτές να διασφαλιστεί ότι θα είναι αδιάβλητες.

Εξάλλου, απαραίτητο είναι να αξιολογηθούν οι δομές, τα νοσοκομεία που δίνουν ειδικότητα ώστε τόσο οι γιατροί τους όσο και ο εξοπλισμός τους να συνάδει με το διδακτικό έργο που πρέπει να επιτελεστεί.

Ενώ πολύ σημαντικό είναι επίσης να υπάρχει πρόβλεψη για απορρόφηση των ειδικών γιατρών στην συνέχεια.