Iatropedia

Εμβόλιο κατά του καρκίνου: 67χρονος στη Βρετανία, ο πρώτος ασθενής που μπαίνει στην πειραματική μελέτη

Young Asia lady doctor giving Covid-19 or flu antivirus vaccine shot to senior male patient wear face mask protection from virus disease at health clinic or hospital office. Vaccination concept.

Ο 67χρονος Janusz Racz θα μείνει στην ιστορία ως ο πρώτος άνθρωπος παγκοσμίως που έλαβε το εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα.

Οι πρώτες δοκιμές του εμβολίου έχουν ήδη ξεκινήσει σε επτά χώρες, και ο Racz ήταν ο πρώτος που έλαβε τη δόση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το εμβόλιο, που σχεδιάστηκε για να εξουδετερώσει την πιο κοινή μορφή καρκίνου του πνεύμονα και να αποτρέψει την επανεμφάνισή του, χαρακτηρίζεται ως «πρωτοποριακό» με δυνατότητα να σώσει χιλιάδες ζωές.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, με περίπου 1,8 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Τα ποσοστά επιβίωσης είναι ιδιαίτερα χαμηλά για τις προχωρημένες μορφές της νόσου, όπου οι όγκοι έχουν ήδη εξαπλωθεί.

Οι ειδικοί ελπίζουν ότι το νέο εμβόλιο, γνωστό ως BNT116 και κατασκευασμένο από την BioNTech, θα αλλάξει αυτά τα δεδομένα. Το εμβόλιο λειτουργεί έχοντας  στόχο τον εντοπισμό και την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων, ενώ ταυτόχρονα εμποδίζει την επανεμφάνισή τους.

Τι έδειξαν οι πρώτες μελέτες

Οι κλινικές δοκιμές φάσης 1, οι πρώτες που πραγματοποιούνται σε ανθρώπους, έχουν ξεκινήσει σε 34 ερευνητικά κέντρα σε επτά χώρες, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ισπανία και η Τουρκία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ο Racz έλαβε την πρώτη δόση του εμβολίου, οι δοκιμές διεξάγονται σε έξι κέντρα σε Αγγλία και Ουαλία.

Συνολικά, περίπου 130 ασθενείς αναμένεται να συμμετάσχουν, εκ των οποίων περίπου 20 από το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν το εμβόλιο σε συνδυασμό με ανοσοθεραπεία.

Το εμβόλιο χρησιμοποιεί τεχνολογία mRNA, παρόμοια με αυτή των εμβολίων κατά της Covid-19, για να προετοιμάσει το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα, αφήνοντας τα υγιή ανέπαφα. Ο καθηγητής Siow Ming Lee, σύμβουλος ιατρικός ογκολόγος στο University College London Hospitals NHS Foundation Trust, δήλωσε ότι αυτή η τεχνολογία αποτελεί το επόμενο μεγάλο βήμα στη θεραπεία του καρκίνου.

Η περίπτωση του 67χρονου

Ο Janusz Racz, ο οποίος διαγνώστηκε με καρκίνο τον Μάιο, άρχισε αμέσως χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία. Ο ίδιος, που είναι επιστήμονας με ειδίκευση στην τεχνητή νοημοσύνη, εξήγησε ότι το επάγγελμά του τον ενέπνευσε να συμμετάσχει στη δοκιμή, ελπίζοντας ότι η νέα μέθοδος θα τον βοηθήσει να απαλλαγεί από τον καρκίνο. Ο Racz θα λάβει συνολικά έξι δόσεις του εμβολίου σε διάστημα έξι εβδομάδων, ενώ η θεραπεία του θα συνεχιστεί για 54 εβδομάδες.

Ο καθηγητής Lee εξέφρασε την ελπίδα ότι η προσθήκη αυτής της θεραπείας θα αποτρέψει την επανεμφάνιση του καρκίνου, υπογραμμίζοντας τη σημασία αυτής της έρευνας, που θα μπορούσε να αποτελέσει το νέο πρότυπο περίθαλψης παγκοσμίως, σώζοντας πολλές ζωές.

Ο Racz ελπίζει ότι, μόλις ολοκληρώσει τη θεραπεία του, θα μπορέσει να επιστρέψει στο τρέξιμο και να επιτύχει το όνειρό του: να ολοκληρώσει τον μαραθώνιο του Λονδίνου.