Η εν λόγω τροφιμογενής επιδημία σαλμονέλας (Salmonella Umbilo) η οποία εκτιμάται ότι είχε περίπου 200 κρούσματα σημειώθηκε μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου 2024. Η Γερμανία ήταν η χώρα που επηρεάστηκε περισσότερο με 118 μολύνσεις.
Η σαλμονέλα Salmonella Umbilo ανιχνεύθηκε σε σαλάτα ρόκα και αργότερα σε σπανάκι baby. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Eurosurveillance, και τα δύο τρόφιμα προέρχονταν από την ίδια εταιρεία στην Ιταλία.
Στα μέσα Αυγούστου, το Ινστιτούτο Robert Koch, ο εθνικός οργανισμός δημόσιας υγείας στη Γερμανία, παρατήρησε ασυνήθιστη αύξηση των κρουσμάτων Salmonella Umbilo, τα οποία, όπως αποδείχθηκε, ήταν γενετικά στενά συνδεδεμένα. Από τα τέλη Ιουλίου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, καταγράφονταν 16 με 21 κρούσματα ανά εβδομάδα.
Τον Αύγουστο, η Γερμανία ειδοποίησε και άλλες χώρες για την αύξηση των κρουσμάτων Salmonella Umbilo μέσω του EpiPulse, της πύλης επιτήρησης λοιμωδών νοσημάτων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), και, στα τέλη Σεπτεμβρίου, μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης (EWRS) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σημαντική επιδημία σαλμονέλας σε πολλές χώρες
Η Δανία και η Αυστρία ανέφεραν επίσης κρούσματα Salmonella Umbilo μετά στον συναγερμό EpiPulse που σήμανε η Γερμανία. Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, η Δανία και η Αυστρία είχαν εντοπίσει 22 και 19 κρούσματα αντίστοιχα, ενώ άλλες έξι ευρωπαϊκές χώρες ανέφεραν από ένα έως 20 κρούσματα η καθεμία.
Τα ινστιτούτα δημόσιας υγείας της Γερμανίας, της Δανίας και της Αυστρίας συνεργάστηκαν στη διερεύνηση της επιδημίας ανταλλάσσοντας πληροφορίες σχετικά με τα κρούσματα και άλλες διαδικασίες.
Η πρώτη αναφερόμενη ημερομηνία εμφάνισης της λοίμωξης ήταν η 1η Ιουλίου και η τελευταία η 4η Οκτωβρίου.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων ήταν 37 ετών με εύρος από 1 έως 91 έτη.
Άνδρες και γυναίκες προσβλήθηκαν εξίσου.
Από τα 129 περιστατικά για τα οποία υπάρχουν πλήρη στοιχεία, 36 νοσηλεύτηκαν λόγω λοίμωξης από σαλμονέλα και ένα άτομο αναφέρθηκε ότι πέθανε από σαλμονέλλωση.
Στη Γερμανία, 37 από τα κρούσματα ανέφεραν ότι είχαν καταναλώσει πράσινα φυλλώδη λαχανικά κατά το τριήμερο πριν από την εκδήλωση της νόσου και 24 είχαν καταναλώσει σαλάτα με ρόκα.
Στην Αυστρία, και τα 18 περιστατικά που ερωτήθηκαν ανέφεραν ότι είχαν καταναλώσει σαλάτα με πράσινα φυλλώδη λαχανικά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που προηγήθηκε της έναρξης της νόσου και 12 ανέφεραν ότι είχαν φάει σαλάτα με ρόκα.
Με τα στοιχεία που βρήκαν από καφετέρια που είχε σερβίρει σαλάτα ρόκα στα μέσα Αυγούστου, οι Αρχές διαπίστωσαν ότι η ρόκα προερχόταν από μία εταιρεία και μία συγκεκριμένη περιοχή στην Ιταλία.
Στη Δανία, 12 από τους 14 ασθενείς ανέφεραν ότι κατανάλωσαν διαφορετικούς τύπους πράσινης σαλάτας. Οκτώ ανέφεραν ότι έφαγαν σαλάτα ρόκα και 10 είχαν καταναλώσει είτε σαλάτα ρόκα είτε σπανάκι baby κατά τις επτά ημέρες πριν από την έναρξη της ασθένειάς τους.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τα δύο ροφήματα που μπορούν να μας προστατεύσουν όταν τρώμε λιπαρά
Ποιο είναι το πιο υγιεινό ψωμί, σύμφωνα με έναν κορυφαίο βρετανό ειδικό