Η θεραπεία βλαστοκυττάρων απασχολεί όλο και περισσότερο την ιατρική έρευνα σήμερα λόγω της ιδιότητας των κυττάρων αυτών να «μεταμορφώνονται» σε οποιονδήποτε τύπο κυττάρων στο σώμα. Ωστόσο, επισημαίνουν οι ερευνητές Molly Shoichet και Derek van der Kooy του Πανεπιστημίου του Τορόντο, ενώ τα βλαστικά κύτταρα μπορούν να αναπτυχθούν επιτυχώς στο εργαστήριο, μετά την μεταμόσχευσή τους στο σώμα συχνά πεθαίνουν ή δυσκολεύονται να ενταχθούν στον περιβάλλοντα ιστό.
Η λύση έρχεται με την μορφή των hydrogels (υδροπηκτές), ένα ενέσιμο υλικό αποτελούμενο από μεθυλοκυτταρίνη η οποία σχηματίζει μια γέλη για να συγκρατήσει τα βλαστοκύτταρα κατά την μεταμόσχευση και υαλουρονάνη που εξασφαλίζει την επιβίωσή τους. Θέλοντας να ελέγξουν κατά πόσο οι υδροπηκτές μπορούν να βοηθήσουν την μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων σε περίπτωση βλάβης νευρικών κυττάρων από ασθένεια ή τραυματισμό, ανέπτυξαν με την βοήθεια βλαστικών κυττάρων φωτοϋποδοχείς –φωτοευαίσθητα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς που είναι υπεύθυνα για την όραση– και προέβησαν στην έκχυσή τους στα μάτια τυφλών ποντικιών ενθυλακωμένα σε ενέσιμη υδρογέλη.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης τους η οποία δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Stem Cell Reports, η απόκριση της κόρης των ματιών των ποντικιών έδειξε αποκατάσταση της όρασής τους κατά 15%. Κατόπιν, με τον ίδιο τρόπο εκχύθηκαν νευρικά βλαστοκύτταρα και προγονικά κύτταρα στον εγκέφαλο ποντικιών που είχε υποστεί βλάβη λόγω πρόσφατου εγκεφαλικού και παρατήρησαν ότι τα ζώα παρουσίασαν βελτίωση στον συντονισμό των κινήσεών τους μέσα σε λίγες εβδομάδες. Τώρα, σχεδιάζουν την δοκιμή νευρικών κυττάρων ενθυλακωμένων σε υδρογέλη σε αρουραίους με εγκεφαλική βλάβη καθώς το μέγεθος του εγκεφάλου τους τα καθιστά πιο κατάλληλα για τεστ συμπεριφοράς.