Ενέσιμο φάρμακο επιλύει επικίνδυνες τροφικές αλλεργίες στο 1/3 των παιδιών

Συνολικά, το 36% των παιδιών που έκαναν θεραπεία με ομαλιζουμάμπη (Xolair) για ένα έτος έφαγαν με επιτυχία πλήρεις μερίδες από τρόφιμα που τους προκαλούσαν αλλεργία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δοκιμής φάσης 2 που παρουσιάστηκαν σε συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας στο Σαν Ντιέγκο.
Συγκριτικά, μόνο το 19% των παιδιών μπόρεσαν να κάνουν το ίδιο όταν τους χορηγήθηκε ένας μικρότερος γύρος ομαλιζουμάμπης ακολουθούμενος από μήνες ανοσοθεραπείας από το στόμα, μια θεραπεία μέσω της οποίας οι ασθενείς οικοδομούν ανοχή τρώγοντας σταδιακά αυξανόμενες ποσότητες τροφικών αλλεργιογόνων.
Επιπλέον, τα πρώτα αποτελέσματα από το στάδιο 3 της κλινικής δοκιμής αποκάλυψαν ότι τα παιδιά διατηρούσαν κάποια αντοχή στις τροφικές αλλεργίες ακόμη και μετά τη διακοπή της λήψης της ομαλιζουμάμπης, ανέφεραν οι ερευνητές.
«Αυτή είναι η πρώτη φορά που είμαστε σε θέση να συγκρίνουμε άμεσα αυτές τις δύο θεραπείες για πολλαπλές τροφικές αλλεργίες και η μελέτη μας δείχνει ότι η ομαλιζουμάμπη ήταν ανώτερη από την ανοσοθεραπεία από το στόμα», ανέφερε σε δελτίο Τύπου ο επικεφαλής ερευνητής δρ Robert Wood, διευθυντής του Τμήματος Αλλεργίας, Ανοσολογίας και Ρευματολογίας Eudowood στο Παιδιατρικό Κέντρο Johns Hopkins.
Η ομαλιζουμάμπη λειτουργεί δεσμεύοντας τα αντισώματα που προάγουν τις αλλεργικές αντιδράσεις, καθιστώντας τα ανενεργά, ανέφεραν οι ερευνητές στις σημειώσεις τους.
Στην κλινική δοκιμή σταδίου 2 συμμετείχαν 117 παιδιά με μέση ηλικία 7 ετών που ήταν αλλεργικά στα φιστίκια και σε τουλάχιστον άλλα δύο κοινά αλλεργιογόνα: γάλα, αυγό, κάσιους, σιτάρι, καρύδια ή φουντούκια.
Την εβδομάδα 44, τα παιδιά έλαβαν και τα τρία αλλεργιογόνα που τα επηρέαζαν σε ποσότητες που αντιστοιχούσαν σε περίπου 20 φιστίκια ή μισό φλιτζάνι γάλα.
Τα χαμηλότερα αποτελέσματα για τα παιδιά που έλαβαν ανοσοθεραπεία από το στόμα οφείλονται στο γεγονός ότι περισσότερα από τα παιδιά αυτά αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη μελέτη λόγω ανεπιθύμητων αντιδράσεων, ανέφεραν οι ερευνητές.
Τη δεύτερη φάση της κλινικής μελέτης ολοκλήρωσε περίπου το 88% των παιδιών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με ομαλιζουμάμπη, σε σύγκριση με ένα 51% για τα παιδιά που έλαβαν ανοσοθεραπεία από το στόμα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.
Κανένα παιδί που έλαβε ομαλιζουμάμπη δεν παρουσίασε σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, σε σύγκριση με ποσοστό μεγαλύτερο του 30% εκείνων που έλαβαν ανοσοθεραπεία από το στόμα.
Οι ερευνητές παρουσίασαν επίσης προκαταρκτικά αποτελέσματα από την τρίτη φάση της κλινικής μελέτης, η οποία επικεντρώθηκε στα πρώτα 60 παιδιά της μελέτης.
Το στάδιο 3 επικεντρώθηκε στις διαφορετικές πορείες που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τα παιδιά με τροφικές αλλεργίες σε πραγματικές συνθήκες, αφού αποκτήσουν ανοχή στα τρόφιμα στα οποία είναι αλλεργικά μέσω της θεραπείας με ομαλιζουμάμπη.
Σε κάθε ένα από τα παιδιά ανατέθηκε μία από τρεις στρατηγικές για κάθε ένα από τα τροφικά αλλεργιογόνα τους: να αρχίσουν να τρώνε το τρόφιμο, να συνεχίσουν την ανοσοθεραπεία από το στόμα ή να αποφεύγουν το τρόφιμο. Οι στρατηγικές αυτές ανατέθηκαν με βάση το πώς τα παιδιά ανταποκρίθηκαν σε μια πρόκληση τροφής μετά τη θεραπεία με ομαλιζουμάμπη.
Πάνω από το 80% των σχεδίων άρχισαν με τα παιδιά να τρώνε τα τρόφιμα στα οποία ήταν αλλεργικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.
Στη συνέχεια, τα παιδιά παρακολουθήθηκαν για ένα χρόνο για να δουν πώς τα πήγαιναν.
Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι η κατανάλωση γάλακτος, αυγού και σιταριού είχε μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας (61% έως 70%) από ό,τι τα φιστίκια και οι ξηροί καρποί (38% έως 56%).
Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα παιδιά έτρωγαν μειωμένες ποσότητες από τα αλλεργιογόνα κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης. Παρουσιάστηκαν ορισμένα ανεπιθύμητα συμβάντα, συμπεριλαμβανομένων αντιδράσεων σε τρόφιμα αρκετά σοβαρών ώστε να απαιτείται ένεση επινεφρίνης.
Το 3ο στάδιο βρίσκεται σε εξέλιξη, με την ολοκλήρωση να αναμένεται αυτό το καλοκαίρι, δήλωσαν οι ερευνητές.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τι είδους ερωτικοί σύντροφοι είστε; Νέα μελέτη αναγνωρίζει τέσσερις διαφορετικούς τύπους
Υδατάνθρακες: Φούσκωμα, κούραση και ακμή – Τα σημάδια ότι τρώτε περισσότερους από όσο πρέπει