ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Δαιμονοποιούν την ελεύθερη εργασία και την επιχειρηματικότητα
Διαβάστε παρακάτω το σχόλιο της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ:
Με έκπληξη διαβάσαμε το άρθρο της εφημερίδας «Αυγή» στο φύλλο της 21 Μαΐου 2017 στο οποίο ο διορισμένος αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ. Τάκης Γεωργακόπουλος εμφανίζεται καταγγέλλοντας να παρουσιάζει τους ιδιώτες ιατρούς, καθώς και αυτούς στους οποίους ο ΕΟΠΥΥ (τον οποίο ο ίδιος διοικεί) χρωστάει δεδουλευμένα ετών, να λειτουργούν υπό καθεστώς «πλήρους ασυδοσίας». Για να καταλάβουν όλοι πως οι «καταγγελίες» που παρουσιάζονται είναι πέρα για πέρα ανακριβείς ας παρουσιάσουμε καθεμία ξεχωριστά.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ αναφέρει πως ιδιώτες ιατροί έχουν ανοίξει περισσότερα του ενός ιδιωτικά ιατρεία (κάτι απολύτως νόμιμο και με αδειοδότηση από τους Ιατρικούς Συλλόγους) και πως κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν καθώς δεν γίνεται ένας ιατρός να βρίσκεται ταυτόχρονα σε 2-3 σημεία.
Προφανώς και ένας ιατρός δεν δύναται να βρίσκεται ταυτόχρονα σε 2-3 σημεία αλλά φυσικά και έχει το νόμιμο δικαίωμα να εργάζεται σε διαφορετικές ώρες (τις οποίες έχει δηλώσει εκ των προτέρων στον οικείο ιατρικό σύλλογο) σε άλλο ιατρείο, άλλης περιοχής ή πόλης, ώστε να αυξήσει τα έσοδα του και να αντεπεξέλθει στην φορολογική και ασφαλιστική λαίλαπα της κυβέρνησης. Αν, ως αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, έχει διαπιστώσει ταυτόχρονη χρήση της «ηλεκτρονικής συνταγογράφησης» με τον ίδιο κωδικό ιατρού, τότε οφείλει άμεσα να προβεί σε κυρώσεις κατά του ιατρού και επίσης άμεσα να βελτιώσει το πρόγραμμα της «ηλεκτρονικής συνταγογράφησης» ώστε να μην υπάρχει τέτοια δυνατότητα τεχνικά.
Επιπρόσθετα ο κ. Γεωργακόπουλος αναφέρεται σε ιατρούς ιδιώτες που παρανομούν δίνοντας τον προσωπικό τους κωδικό σε μη ιατρούς οι οποίοι συνταγογραφούν φάρμακα. Φυσικά και είμαστε αντίθετοι με την πρακτική της συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων από μη ιατρούς και καταδικάζουμε κάθε παρόμοια ενέργεια. Αναφερθήκαμε προηγουμένως στον τρόπο που διαθέτει ως διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για να παρέμβει σχετικώς και κακώς δεν το πράττει.
Στη συνέχεια ο κ. Γεωργακόπουλος αναφέρει πως με πολλαπλά σημεία συνταγογράφησης οι ιατροί καταφέρνουν να εκδίδουν περισσότερες συνταγές και άρα να αυξάνουν την προκλητή ζήτηση. Με τη χρήση αυτών των ιδιαίτερων μαθηματικών του διαφεύγει πως η ανάγκη συνταγών ανά ασθενή είναι δεδομένη και όχι ανάλογη με τον αριθμό των ιατρείων. Όσα ιατρεία και να ανοίξουν, δεν δύναται να αυξηθεί η ζήτηση φαρμάκων, η οποία έχει να κάνει με τον αριθμό των ασθενών, ο οποίος παραμένει φυσικά ο ίδιος. Συνεπώς τα περισσότερα ιατρεία δεν σημαίνουν αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης!
Ο κ. Γεωργακόπουλος συνεχίζοντας τον καταγγελτικό λόγο του, τονίζει πως οι εργαστηριακοί ιατροί ανοίγουν περισσότερα του ενός εργαστήρια ώστε να αυξήσουν τον κύκλο εργασιών τους, προσπαθώντας να πετύχουν μείωση της τιμής των αναλώσιμων που αγοράζουν. Ξεχνάει πως λόγω της μη έγκαιρης πληρωμής από τον ΕΟΠΥΥ δεδουλευμένων, την υφαρπαγή μεγάλου μέρους της εργασίας τους μέσω του claw back, την μείωση των τιμών κοστολόγησης των πράξεων και εξετάσεων, την υπέρμετρη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών συντελεστών, οι εργαστηριακοί ιατροί προσπαθούν να επιβιώσουν προσπαθούν να μειώσουν τα έξοδα των αναλωσίμων υλικών. Όχι όμως για να αυξήσουν το κέρδος τους, αλλά για να μειώσουν τη ζημία τους!
Στη συνέχεια αναφέρει πως όσο η πελατεία ενός ιδιώτη ιατρού αυξάνεται, τόσο αυξάνεται και το «ζεστό χρήμα» από τους πολίτες προς τους ιδιώτες ιατρούς. Η δαιμονοποίηση της επιχειρηματικότητας και της ελεύθερης εργασίας οδηγεί σε περίεργα συμπεράσματα. Αν μάλιστα υπάρχει, και καλώς υπάρχει, ενδιαφέρον για το κόστος που επωμίζεται ο κάθε ασφαλισμένος στο χώρο της υγείας, ας αυξήσει τις κουτσουρεμένες παροχές του ΕΟΠΥΥ προς τον ασφαλισμένο! Συνεχίζοντας να μας εκπλήσσει, ο κ. Γεωργακόπουλος, αναφέρει πως η άποψη του είναι να μετέχει και εκπρόσωπος του ΕΟΠΥΥ στις επιτροπές αδειοδότησης των ιδιωτικών δομών υγείας! Η παρέμβαση ενός κρατικού οργανισμού σε συνθήκες αδειοδότησης λειτουργίας ιδιωτικού φορέα, μας παραπέμπει σε άλλου είδους μοντέλο διακυβέρνησης.
Στο συγκεκριμένο άρθρο παρουσιάζεται και ένα περιστατικό που έχει λάβει χώρα στην Κάρπαθο και αφορά κάποια δικαστική διαμάχη ανάμεσα σε ιατρούς, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και ακόμα η δικαιοσύνη δεν έχει αποφασίσει για την έκβαση της. Πως είναι δυνατόν η εφημερίδα να δημοσιεύει τα ονόματα των αντίδικων και μάλιστα να μεταφέρει την άποψη της μίας μόνο πλευράς; Ακόμα και κάποιος μη νομικός απορεί…
Στο τέλος του άρθρου, αναφέρεται η πληρωμή 10 ευρώ σε συμβεβλημένους ιατρούς. Προς ενημέρωση όλων, τα 10 ευρώ είναι η προνομιακή τιμή επίσκεψης που έχουν συμφωνήσει και παρέχουν οι συμβεβλημένοι ιατροί προς τον ΕΟΠΥΥ, για τους πρώτους 200 ασφαλισμένους κάθε μήνα, όπως προβλέπει η σύμβαση που όρισε ο οργανισμός. Τυχόν πληρωμή σε επίσκεψη κλεισμένη μέσω ΕΟΠΥΥ, πρέπει να καταγγέλλεται στον οργανισμό και ο κ. αντιπρόεδρος να προβεί στα προβλεπόμενα από την σύμβαση μέτρα. Εκτός των 200 αυτών επισκέψεων, οι υπόλοιπες εντός του μήνα είναι ιδιωτικές, με κοστολόγιο που ορίζει ο εκάστοτε ιατρός χωρίς κάποιον περιορισμό, όπως συμβαίνει σε κάθε τιμολόγηση σε μια ελεύθερη αγορά.
Συνεχίζοντας την παραπληροφόρηση των πολιτών, ο αρθρογράφος εξηγεί πως όλες οι εργαστηριακές εξετάσεις καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ και συνεπώς κανένας εργαστηριακός ιατρός δεν δύναται να ζητήσει χρήματα από τους ασθενείς. Πάλι ο συγγραφέαςπαραβλέπει το άρθρο 8 του κανονισμού παροχών του ΕΟΠΥΥ που θεσπίζει 15% συμμετοχή στον ασθενή και «ξεχνάει» πως ο Οργανισμός καλύπτει μόνο το 85% της τιμής της κάθε εξέτασης και μόνο των ασφαλισμένων πολιτών. Επίσης υπάρχουν και εξετάσεις που δεν τις καλύπτει!
Κλείνοντας, να υπενθυμίσουμε στον κ. Γεωργακόπουλο ότι ως αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ ο ρόλος του δεν είναι να αναφέρεται γενικά στους ιδιώτες ιατρούς λασπολογώντας, αλλά να δίνει τα όποια στοιχεία για παράνομες πρακτικές διαθέτει στη δικαιοσύνη καθώς και να επιβάλει διοικητικές κυρώσεις, κάνοντας χρήση του θεσμικού του ρόλου, για τον οποίον και έχει διοριστεί!