Ενημέρωση Υπουργείο Υγείας: Σταθερή η πανδημία στη χώρα, εκτός από τη Βόρεια Ελλάδα – Ανησυχία για αύξηση κρουσμάτων στα παιδιά
Η πανδημία βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση ωστόσο σε ορισμένες περιοχές παρουσιάζεται αύξηση όπως στην Πιερία και γενικά στη Βόρεια Ελλάδα, ανέφερε ξεκινώντας την ενημέρωση για την πανδημία η αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.
«Ο εμβολιασμός προχώρησε καλά. Πάνω από 62% του γενικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί αλλά θέλουμε το 100%. Είναι σημαντικό οι μεγαλύτεροι σε ηλικία να εμβολιαστούν, καθώς διατρέχουν κατά 10 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο νόσησης», σημείωσε η ίδια.
Παπαευαγγέλου: «Αυξάνονται τα τεστ, θα αυξηθεί ο δείκτης θετικότητας»
Για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα η πανδημία στη χώρα μας βρίσκεται σε ύφεση, ανακοίνωσε από την πλευρά της, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου. Όπως είπε, ο μέσος ημερήσιος κυλιόμενος όρος κρουσμάτων την εβδομάδα που πέρασε ήταν 2.109 ανά ημέρα, ενώ τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας είναι 19.000.
«Τις επόμενες 15 ημέρες θα παρακολουθούμε τον αριθμό κρουσμάτων, διότι αναμένουμε αλλαγές. Κι αυτό διότι αυξάνονται πολύ τα τεστ. Οι μαθητές θα κάνουν δύο τεστ της εβδομάδα και οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι ένα με δύο την εβδομάδα».
Ταυτόχρονα σημείωσε, ότι οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ θα εξετάζουν μόνο τους εμβολιασμένους, εκτός από όσους έχουν συμπτώματα του κορονοϊού ή έχουν θετικό self test. Η ίδια ανέφερε ότι οι κινήσεις αυτές θα αυξήσουν το testing και θα μειώσουν τη θετικότητα.
Μάλιστα, ανέφερε ότι είχαμε τετραπλάσιο αριθμό ελέγχων τις πρώτες μέρες της εβδομάδας, με το νέο ρεκόρ να καταγράφετε τη Δευτέρα (13/9), με 350.000 σε μία ημέρα.
Παπαευαγγέλου: «Το 21% των κρουσμάτων από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα είναι παιδιά»
Τα κρούσματα σε παιδιά και εφήβους αφορούν στο 21% του συνόλου των κρουσμάτων από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα, συμπλήρωσε η κα. Παπαευαγγέλου και συνέχισε λέγοντας πως λόγω των αυξημένων εξετάσεων στα παιδιά, ενδέχεται το ποσοστό αυτό να αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα, η χρήση αυτοδιαγνωστικών ελέγχων στους μικρούς μαθητές κατά την πρώτη εβδομάδα του ανοίγματος των σχολείων, είχε ως αποτέλεσμα να διαγνωστούν 212 ασυμπτωματικά παιδιά από 5 έως 17 ετών. Ο αριθμός αυτός αντανακλά στο 20% των διαγνώσεων στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.
Απαντώντας σε ερώτηση για τα κρούσματα κορονοϊού στα Δημοτικά, η κα Παπαευαγγέλου προσπάθησε να καθησυχάσει τους γονείς και τους ζήτησε να δείξουν εμπιστοσύνη στους επιστήμονες:
«Όσο μικρότερο είναι το παιδί, τόσο πιο ήπια θα το περάσει. Όταν τα παιδιά μέσα στην τάξη έχουν ένα κρούσμα, κάνουν τουλάχιστον 4 τεστ μέσα στις επόμενες 7 ημέρες. Σε ασυμπτωματική φάση, έχουμε με αυτό τον τρόπο να μειώνουμε τη διασπορά. Ο συνδυασμός της μάσκας και του έντονου τεστ μειώνει κατά 80% τη διασπορά. Πιστεύουμε ότι είναι ένα σχέδιο που θα πετύχει», είπε.
Εμβολιαστική κάλυψη και κρούσματα ανά περιοχή – Πως σχετίζονται
Αξιοσημείωτο είναι ότι σε περιοχές με υψηλό ρυθμό εμβολιασμών, δεν παρατηρείται αύξηση στα κρούσματα, όπως ανέφερε η κυρία Παπαευαγγέλου, δίνοντας το παράδειγμα της Αργολίδας και της Πιερίας:
«Στην Αργολίδα τα κρούσματα είναι λίγα, καθώς οι κάτοικοι έχουν εμβολιασθεί σε ποσοστό 55%, ειδικά όσοι είναι άνω των 50 ετών. Στην Πιερία ο εμβολιασμός δεν έχει ξεπεράσει το 40% και γι’ αυτό και αυξήθηκαν τόσο πολύ τα κρούσματα που περιοχή μπαίνει από το πρωί της Παρασκευής σε lockdown. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στη Δυτική Αττική, όπου μόνο το 40% των κατοίκων έχει εμβολιασθεί, με συνέπεια όλες οι περιοχές της να έχουν υψηλότερο ιικό φορτίο και κρούσματα σε σχέση με την Αττική», ανέφερε η ίδια.
Μαγιορκίνης: «Θα αυξηθεί η μεταδοτικότητα από τα τέλη Σεπτεμβρίου»
Απ’ την πλευρά του ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, πως δεν υπάρχουν ακόμη δεδομένα για τη χορήγηση της 3ης δόσης στον ευρύ πληθυσμό και οι έρευνες που έχουν δημοσιευθεί είναι αντιφατικές. «Είναι ακόμα νωρίς» σημείωσε.
Παράλληλα, τόνισε πως υπάρχει πτωτική τάση στον αριθμό των νέων διαγνώσεων και τα στοιχεία δείχνουν σημαντική μείωση για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα.
«Περίπου 18% λιγότεροι είναι οι θάνατοι σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η επιδημία στην Ελλάδα βρίσκεται σε φάση συρρίκνωσης. Ο αριθμός των διαγνώσεων είναι αναμενόμενο να αυξηθεί, σε αυτό το μεταβατικό στάδιο. Από τέλη Σεπτεμβρίου, η μεταδοτικότητα αναμένεται να αυξηθεί, καθώς θα χρησιμοποιούμε περισσότερο τους κλειστούς χώρους».