Ενημερωτική εκδήλωση για την ψωρίαση και την κνίδωση στη Λάρισα
Την ημερίδα στηρίζει επίσης η Δερματολογική Κλινική του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας.
Σύμφωνα με την επίκουρη καθηγήτρια Δερματολογίας στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κυρία Έφη Ζαφειρίου, η ελλιπής ενημέρωση γύρω από τα δερματικά και αυτοάνοσα νοσήματα (όπως η ψωρίαση και κνίδωση) μπορεί να οδηγήσει τους ασθενείς, στην απομόνωση και στον κοινωνικό αποκλεισμό. Η εκδήλωση, απευθύνεται σε ασθενείς, αλλά και σε οικογένειες των ασθενών, με στόχο να ενημερωθούν για τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα αλλά και τους τρόπους βελτίωσης της καθημερινότητάς τους.
Η ψωρίαση είναι μία συχνή χρόνια φλεγμονώδης συστηματική πάθηση οποία χαρακτηρίζεται από ερυθρές επηρμένες και λεπιδώδεις βλάβες οι οποίες εμφανίζονται στο δέρμα. Εκτιμάται ότι 3% του πληθυσμού πάσχει από ψωρίαση. Η συχνότερη μορφή είναι η ψωρίαση κατά πλάκας, όπου στην περίπτωση αυτή, πλήττονται συνήθως οι περιοχές του τριχωτού της κεφαλής, οι αγκώνες, τα γόνατα και ο κορμός. Τα συχνότερα συμπτώματα της νόσου, είναι ο κνησμός και το άλγος ενώ ιδιαίτερα δυσάρεστα είναι οι ίδιες οι βλάβες, η ερυθρότητα και η απολέπιση ή αποφολίδωση.
Η πλειοψηφία των πασχόντων βρίσκονται πριν την ηλικία των 40 ετών, ωστόσο η νόσος μπορεί να εμφανισθεί και σε παιδιά ενώ η κορύφωσή της μπορεί να αγγίξει την ηλικία των 50 με 60 ετών.
Πρόκειται για μία πολυπαραγοντική νόσο, συνεχίζει η κυρία Ζαφειρίου, η οποία εκτός από γενετικούς παράγοντες, σημαντικό ρόλο παίζουν και εξωτερικοί παράγοντες που μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, για την ανάπτυξη, ή την επιδείνωση της νόσου. Για παράδειγμα το άγχος, οι λοιμώξεις, ορισμένα φάρμακα, το κάπνισμα, το αλκοόλ η διατροφή, η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα η κατάθλιψη, σχετίζονται με την νόσο. Για τον λόγο αυτό, λέμε ότι εκτός από θέμα αισθητικής, η νόσος επηρεάζει την ποιότητα ζωής του ασθενούς, τις κοινωνικές σχέσεις και γενικότερα την συναισθηματική ευημερία.
Μέχρι σήμερα η ψωρίαση αντιμετωπίζεται με τοπική θεραπεία, με ακτινοβολία και με χορήγηση φαρμάκων από το στόμα, ή σε ενέσιμη μορφή. Η τελευταία χαρακτηρίζεται ως συστηματική θεραπεία. Η τοπική θεραπεία αφορά σε ήπια περιστατικά ασθενών που νοσούν από ψωρίαση, ενώ η συστηματική θεραπεία αφορά σε μέτρια και σοβαρά περιστατικά και περιλαμβάνει την κυκλοσπορίνη, την μεθοτρεξάτη και τους βιολογικούς παράγοντες. Να σημειωθεί, όπως τονίζει η καθηγήτρια Ζαφειρίου, ότι η θεραπεία πρέπει να είναι εξατομικευμένη και εξαρτάται πάντα, από την μορφή της νόσου, την έκταση, την βαρύτητα, την ηλικία και την επίδρασή της στην ποιότητα ζωής.
Σε ένα άλλο θέμα που πρόκειται να αναφερθεί η κυρία Ζαφειρίου, στην εκδήλωση, είναι εάν υπάρχει κάποια νεότερη θεραπεία που μπορεί να περιμένει ο ασθενής.
Η καθηγήτρια απαντά πως πολλοί ασθενείς δεν είναι ικανοποιημένοι από την θεραπεία τους. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι πάνω από 50% των ασθενών δεν είναι ικανοποιημένοι από την θεραπεία που λαμβάνουν και έτσι αλλάζουν αγωγή, ενώ αυτό επηρεάζει την ψυχολογία τους. Τα νεότερα δεδομένα είναι οι βιολογικοί παράγοντες και μπορούμε πλέον να μιλάμε για καθαρό δέρμα για πολλούς μήνες.
Επίσης είναι σημαντικό καταλήγει, ότι ένα ποσοστό 10 με 30% των ασθενών με ψωρίαση, μπορεί να εκδηλώσει ψωριασική αρθρίτιδα, για τον λόγο αυτό, είναι κρίσιμο ο ασθενής να έχει αρμονική συνεργασία με τον γιατρό του και να έχει επίσης σωστή ενημέρωση.
Από την πλευρά της η Επιμελήτρια Α’ Ξένια Γιδαροκώστα, θα αναφερθεί στην κνίδωση, η οποία όπως σημειώνει αφορά μέχρι και 1% του ελληνικού πληθυσμού. Είναι δύο φορές πιο συχνή στις γυναίκες και εν δυνάμει κνίδωση μπορεί να αναπτύξουν όλες οι ηλικίες, αλλά περισσότερο μεταξύ 20 και 40 ετών. Η διάρκεια της νόσου είναι από ένα έως πέντε έτη, ενώ μιλάμε για χρόνια κνίδωση, όταν ο ασθενής εμφανίζει το πρόβλημα για πάνω από 6 εβδομάδες.
Σ ένα άλλο ζήτημα που αναμένεται να αναφερθεί η κυρία Γιδαροκώστα, είναι κατά πόσο επιβαρύνεται η ζωή των ασθενών με Χρόνια Κνίδωση και εάν σε τι βαθμό. Είναι εξαιρετικά επιβαρυμένη η απαντά η καθηγήτρια, προσθέτοντας, ότι νεότερες μελέτες, έχουν δείξει ότι η επιβάρυνση συγκρίνεται με το βάρος των ασθενών που πάσχουν από στεφανιαία νόσο. Επίσης, οι ασθενείς αυτοί, αισθάνονται άγχος, κατάθλιψη, έντονα ψυχοσωματικά προβλήματα, κόπωση και η νόσος τους έχει αντίκτυπο στην εργασία τους. Επηρεάζεται δε, η καθημερινότητά τους ενώ υπάρχει και οικονομική επιβάρυνση, καθώς τα διάφορα γαλακτώματα και καλλυντικά που αγοράζουν για να κατευνάσουν το πρόβλημα, είναι αρκετά ακριβά.
Δεδομένης της υψηλής επιβάρυνσης που βιώνουν στην ζωή τους οι ασθενείς που πάσχουν από Χρόνια Κνίδωση, έχουν να προσδοκούν σε κάτι νεότερο θεραπευτικά; Ο ασθενής θα πρέπει να κατανοήσει την φύση της νόσου, επισημαίνει η κυρία Γιδαροκώστα και συνεχίζει: Η νόσος έχει ημερομηνία λήξης και για τον λόγο αυτόν, θα πρέπει να βρίσκεται σε συνεργασία με τον δερματολόγο του. Ο θεραπευτικός στόχος, είναι ο πλήρης έλεγχος των συμπτωμάτων με την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια. Ένα 50% των ασθενών έχει συμπτώματα, παρά τα αντισταμινικά που λαμβάνει. Η δεύτερη επιλογή είναι η κορτιζόνη και η κυκλοσπορίνη σήμερα όμως, υπάρχουν νέες επιλογές όπως βιολογικοί παράγοντες, μονοκλωνικά αντισώματα και η υποδόρια ένεση που είναι η ομαλιζουμάμπη. Η ένεση αυτή, γίνεται μία φορά τον μήνα (300 mg) αποτελεί στοχευμένη θεραπεία και την καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.
Σχολιάζοντας την εκδήλωση της Λάρισας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών ΚΑΛΥΨΩ κ. Κωνσταντίνος Λούμος, αναφέρει ότι έχει μεγάλη σημασία η διοργάνωση της ημερίδας, διότι η επαρχία είναι γεγονός ότι συχνά μένει ακάλυπτη. Στην ημερίδα θα γίνει αναφορά τόσο στην ψωρίαση όσο και στην κνίδωση, δερματικά νοσήματα τα οποία έχουν μεγάλη επιβάρυνση όχι μόνο στο δέρμα αλλά και στον ψυχισμό των ατόμων που πάσχουν. Δεν είναι θανατηφόρα νοσήματα, αλλά φαίνεται ότι μπορούν να συγκριθούν με πολύ σοβαρές ασθένειες όπως στεφανιαία νόσος. Επίσης, να σημειώσουμε ότι οι ασθενείς με ψωρίαση έχουν υποβαθμισμένη ποιότητα ζωής καθώς ζουν συχνά απομονωμένα , ενώ και το στρες αποτελεί εκλυτικό παράγοντα.
Να σημειώσουμε ακόμη, όπως τονίζει ο κ. Λούμος, εξαιτίας της δυσκολίας της διάγνωσης, ή της λάθος διάγνωσης οι ασθενείς δεν είναι ικανοποιημένοι από την θεραπεία τους. Ελπίζουμε πάντα σε νέες και αποτελεσματικές θεραπείες.
Να σημειωθεί, ότι στην Λάρισα και ειδικότερα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο, λειτουργεί Ιατρείο ψωρίασης με επικεφαλής, την Δ/ντρια του τμήματος Δερματολογίας, την αναπληρώτρια καθηγήτρια Αγγελική Βικτωρία Ρουσάκη-Σούλτσε.