Ενωμένη Ευρώπη κατά των μολυσματικών ασθενειών
Το πρόγραμμα COMPARE αποσκοπεί στην δημιουργία μιας διεθνούς πλατφόρμας που θα καθιστά δυνατή την ανταλλαγή και ερμηνεία πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο για κάθε ιό ικανό να προκαλέσει πανδημία οπουδήποτε στον κόσμο, συγκρίνοντας κλινικά και επιδημιολογικά δεδομένα με στοιχεία βασισμένα στο καταγεγραμμένο γονιδίωμα όλων των γνωστών νοσογόνων μικροοργανισμών.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Frank Møller Aarestrup του Εθνικού Ινστιτούτου Τροφίμων στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δανίας, η εναρμόνιση του τρόπου με τον οποίο επιστήμονες, αρχές, γιατροί και οργανισμοί σε ολόκληρο τον κόσμο συλλέγουν δείγματα, «χαρτογραφούν» το DNA μολυσματικών μικροοργανισμών και προβαίνουν σε εκτιμήσεις κινδύνου θα φέρει πραγματική επανάσταση στην καταπολέμηση των επιδημιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίσπευση του εντοπισμού επιδημιών σε ανθρώπους και ζώα και την άμεση αντιμετώπισή τους έχοντας ως βοηθό την γονιδιακή τεχνολογία ήδη έχει λάβει ως χρηματοδότηση πάνω από 20 εκατ. ευρώ.
Φαντάζει μικρό ποσό αν αναλογισθεί κανείς τις συνέπειες στην υγεία ανθρώπων και ζώων σε ολόκληρο τον κόσμο εξαιτίας νέων, επαναλαμβανόμενων επιδημιών και τροφιμογενών νόσων, αλλά και το κόστος που έχουν τόσο σε υπηρεσίες υγείας όσο και στην οικονομία αφού μειώνουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στα τρόφιμα επηρεάζοντας αρνητικά το εμπόριο και την ασφάλεια των τροφίμων. Όσο περισσότερο διαρκεί μια επιδημία οφειλόμενη στον ιό του Έμπολα, της γρίππης ή της σαλμονέλας μέχρι εντοπισθεί να και να καταπολεμηθεί, τόσο μεγαλύτερες είναι και οι συνέπειες, προειδοποιούν οι ειδικοί.
Εκτός από την συνεργασία σε παγκόσμια κλίμακα για τον γρήγορο εντοπισμό νοσογόνων μικροοργανισμών, το πρόγραμμα COMPARE αποσκοπεί στην κατανόηση των μηχανισμών που εξελίσσουν μια ασθένεια σε επιδημία βάζοντας «στο μικροσκόπιο» πώς τα βακτήρια μεταδίδονται προς και μεταξύ των ανθρώπων και πώς στις ζωογενείς νόσους ώστε να βρεθούν νέες θεραπείες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: