Iatropedia

Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αιτωλοακαρνανίας: Πως φτάσαμε στην πλασματική και επικίνδυνη λύση, του εξαναγκασμού σε υπερεφημέρευση

Σε σοβαρές καταγγελίες του τύπου "θεραπευτικός εργασιακός Μεσαίωνας", προέβησαν οι γιατροί της Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου. Συγκεκριμένα, αναφέρονται σε εξαναγκασμό γιατρών για υπερεφημέρευση της οποίας τόσο η σύνθεση, όσο και το πλήθος, δεν συνάδουν με επιστημονικά επαρκές μοτίβο.

Όπως μεταδίδει το Agrinionews.gr, οι γιατροί καταγγέλλουν ότι βιώνουν την παντελή αδιαφορία της 6ης ΥΠΕ, η οποία αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Αγρινίου και ιδιαίτερα την Παθολογική Κλινική και το ΤΕΠ Παθολογικού Τομέα, με τη λογική ενός επαρχιακού Κέντρου Υγείας.

Καταγγέλλουν εξάλλου μεροληπτική συμπεριφορά της 6ης ΥΠΕ (παρόλο που ένας εκ των υπό-διοικητών είναι Αιτωλοακαρνάνας  και γνώστης της κατάστασης) έναντι άλλων νοσοκομειακών δομών και ιατρικού προσωπικού, σε περιοχές με ελάχιστη κίνηση ασθενών σε σχέση με αυτή του Αγρινίου

Και κάνουν λόγο για αδυναμία της Διοίκησης και των Διοικητικών Υπηρεσιών Υγείας να αντιμετωπίσουν τα οξυμένα προβλήματα του Νοσοκομείου και ειδικά της Παθολογικής Κλινικής και του ΤΕΠ.

Διαβάστε τι αναφέρουν από την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αιτωλοακαρνανίας (ΕΙΝΝΑΑ):

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΝΟΣ ΑΔΙΕΞΟΔΟΥ

Η διαμαρτυρία – καταγγελία των γιατρών της Παθολογικής κλινικής – η οποία παρατίθεται πιο κάτω – αναδεικνύει με τον πλέον σαφή τρόπο το αδιέξοδο στο οποίο έχει φτάσει η λειτουργία της κλινικής καθώς και την αδυναμία της να καλύψει το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών για ολόκληρο το μήνα.

Αναδεικνύει μια σειρά από παθογένειες, τις οποίες το ιατρικό σώμα, ως οι άνθρωποι που πρώτοι τις αντιμετωπίζουν, είχε καταδείξει από πολύ καιρό με τον πλέον σαφή τρόπο και έχει προτείνει κατ επανάληψη λύσεις.

Τίποτα από αυτά όμως δεν έγινε – τώρα και παλαιότερα – με αποτέλεσμα τη σημερινή κατάσταση που απλά ήταν θέμα χρόνου και συγκυριών να συμβεί.

Έτσι φτάσαμε στην πλασματική και επικίνδυνη λύση, του εξαναγκασμού σε υπερεφημέρευση και με σύνθεση που πολύ απέχει από το να χαρακτηρισθεί ως επαρκής αριθμητικά και επιστημονικά.

Λύση την οποία καταδικάζουμε και ως εργαζόμενοι αλλά και ως γιατροί, κρίνοντάς την επισφαλή και για τους ασθενείς και για τους γιατρούς.

Οι ιατροί της Παθολογικής Κλινικής ΓΝΑ αναφέρουν:

Αναφορά σχετικά με τη σημερινή δραματική κατάσταση στην Παθολογική Κλινική και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου.

Α. Τους τελευταίους μήνες παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση, τόσο στον αριθμό των νοσηλευομένων ασθενών στην Παθολογική Κλινική του ΓΝΑ, όσο και των προσερχόμενων στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, λόγω της εκρηκτικής αύξησης των εποχιακών λοιμώξεων – γρίπης, και της επανα- εμφανιζόμενης επιδημίας ιλαράς, με πολλά κρούσματα στην περιοχή της Αιτ/νίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παθολογικής σε καθημερινή βάση νοσηλεύονται περίπου 60 ασθενείς στην Κλινική και προσέρχονται στο ΤΕΠ Παθολογικού Τομέα 60-70 άτομα.

Β. Το υπάρχον προσωπικό της Παθολογικής Κλινικής ανέρχεται, σήμερα, σε 6 Ιατρούς Ειδικευμένους Παθολόγους, οι οποίοι εφημερεύουν 6 περίπου φορές το μήνα.

ΤΕΠ

Για το ΤΕΠ Παθολογικού Τομέα η 6η ΥΠΕ, η Διοίκηση και η Ιατρική Υπηρεσία δεν μπορούν να εξασφαλίσουν το απαιτούμενο ιατρικό προσωπικό από Ειδικευόμενους Ιατρούς ή Γενικούς Ιατρούς (καθώς είναι γνωστό πως διεθνώς, στα περισσότερα Νοσοκομεία της Ευρώπης, τα ΤΕΠ καλύπτονται από Γενικούς Ιατρούς, που εκπαιδεύονται από λίγο σε όλες τις ειδικότητες, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στο πολύ κρίσιμο ρόλο για κάθε επι μέρους Κλινική του Νοσοκομείου, αυτόν της διαλογής και καταμερισμού ανά ασθένεια και Κλινική).

Συχνά, οι Διοικούντες καταφεύγουν στη λύση των Αγροτικών Ιατρών, που, όμως, αποτελεί λύση έσχατης ανάγκης, καθώς ένας τριμηνίτης και ανεκπαίδευτος αγροτικός ιατρός, καλείται να αντιμετωπίσει επιδημικές ή δύσκολες ασθένειες, που τον ξεπερνούν κατά πολύ.

Για αυτό το λόγο, οι ιατροί της Παθολογικής Κλινικής καλούνται να καλύψουν το  ΤΕΠ Παθολογικής, 24 ώρες το 24ωρο, πέρα από τα καθήκοντά τους στην Παθολογική Κλινική.

Πρόκειται για καταστάσεις απαράδεκτες και άκρως επικίνδυνες, τόσο για την υγεία των προσερχόμενων  ασθενών, όσο και των νοσηλευτριών και ιατρών. που ξεπερνούν τα όρια κάθε ιατρικής και εργασιακής νομιμότητας και δεοντολογίας.

Πρόκειται για ένα σύγχρονο ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ, για μια παθολογική κατάσταση για όλη την Αιτ/νία, που πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα στις επόμενες ημέρες.

Γ. Παρά τις επίμονες και επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις της Παθολογικής Κλινικής, οι αρμόδιες υπηρεσίες, 6η ΥΠΕ, Διοίκηση, Δ/ντής Προσωπικού, Δ/ντρια Ιατρικής Υπηρεσίας, δεν προχώρησαν στις απαραίτητες επείγουσες ενέργειες, ώστε το ΤΕΠ Παθολογικού Τομέα να καλυφθεί στις εφημερίες από το κατάλληλο ιατρικό προσωπικό Γενικής Ιατρικής, από τα όμορα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Αγροτικά Ιατρεία, ούτε να υπάρξει κάποια συν- λειτουργία με το Νοσοκομείο Μεσολογγίου (παρόλο που αυτό στο πρόσφατο παρελθόν είχε προχωρήσει σε αντίστοιχες ενέργειες).

Μέχρι σήμερα, οι Διοικούντες δεν έχουν αποστείλει κανένα «εντέλλεσθαι» στους υπηρετούντες σε Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Αγροτικά ιατρούς να  συμβάλλουν, με ένα ελάχιστο όριο, 1 ή 2 εφημερίες το μήνα στο ΤΕΠ Αγρινίου

Δ. Οι βεβαρημένες συνθήκες εργασίας οδήγησαν 2 εκ των Παθολόγων, μεταξύ των οποίων και το συντονιστή – διευθυντή του τομέα σε αναρρωτική άδεια.

Επίσης, από 2 προς πρόσληψη ιατρούς, ο ένας ήδη παραιτήθηκε και προτίμησε την πρόσληψή του στο ΓΝ Ξάνθης και του δεύτερου εκκρεμεί η πρόσληψη, που γίνεται δυσκολότερη στις σημερινές συνθήκες.

Ακόμη, μια ιατρός παθολόγος, με οργανική θέση σε κοντινό Κέντρο Υγείας δήλωσε πως από τον επόμενο μήνα επιστρέφει στη θέση της στο Κέντρο Υγείας.

Επίσης, μια ιατρός παθολόγος, που προσλήφθηκε το προηγούμενο έτος, αποσπάσθηκε σε Νοσοκομείο των Αθηνών, λόγω οικογενειακών προβλημάτων.

Έτσι, σε αυτές τις συνθήκες, έμειναν  2- 3 ιατροί Παθολόγοι να προσφέρουν τις ιατρικές τους υπηρεσίες, σε σχεδόν 120-130 άτομα την ημέρα

Δυστυχώς, όμως, δεν αποσπάσθηκαν από αλλού κάποιοι ιατροί παθολόγοι για την εύρυθμη λειτουργία της Παθολογικής του Αγρινίου.

 

Ε. Γίνεται φανερό πως το υπάρχον προσωπικό της Παθολογικής Κλινικής, ακόμη και να θα το ήθελε, δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες της Κλινικής και ΤΕΠ, επί 30 ημέρες το μήνα, και 24 ώρες το 24 ωρο.

Επίσης, γίνεται φανερό πως η κατάσταση δύσκολα θα διορθωθεί το επόμενο διάστημα.

Οι συνθήκες χειροτερεύουν ακόμη περισσότερο, καθώς οι 2- 3 εναπομείναντες  Παθολόγοι αντιμετωπίζονται με εχθρότητα εκ μέρους των Διοικούντων του Νοσοκομείου και της 6ης ΥΠΕ.

Αποκορύφωμα της εχθρικής διάθεσης  προς τους εργαζόμενους ιατρούς αποτελεί το πρόσφατο «εντέλλεσθαι», από 25/4/2018, προς τις τρεις ιατρούς να καλύψουν τα εφημεριακά κενά, πέρα από κάθε έννοια εργασιακής νομιμότητας, καθώς οι ιατροί είχαν ξεπεράσει κατά πολύ τα επιτρεπόμενα από τον νόμο όρια φυσικής αντοχής, αλλά και νόμιμης εργασίας τους.

Προτιμήθηκε η λύση του «εντέλλεσθαι» των ελαχίστων ιατρών της Παθολογικής, συνοδευόμενη απο ειρωνείες, από τις ορθολογικές λύσεις πιθανών αποσπάσεων ιατρών ή της εκ περιτροπής λειτουργίας με  άλλα Νοσοκομεία της περιοχής.

Δυστυχώς, επίσης, δεν υπάρχει κανένα «εντέλλεσθαι» για  εφημερίες στο ΤΕΠ Παθολογικού Τομέα, σε όλους εκείνους, Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Αγροτικά Ιατρεία, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην βελτίωση της Υγείας στην περιοχή της Αιτ/νιας

Στ. Σύμφωνα, μάλιστα, με την υπάρχουσα νομοθεσία για να λειτουργήσει σωστά η Παθολογική Κλινική και να εξασφαλισθεί η δυνατότητα απόδοσης ποιοτικού ιατρικού έργου προς τους πολυπληθείς ασθενείς της Κλινικής απαιτείται η εξής στελέχωση: 9 ειδικευμένοι ιατροί Παθολόγοι και 9 ειδικευόμενοι στην Παθολογία.

Αντίστοιχα, για το ΤΕΠ Παθολογικού Τομέα, που εξάλλου πρόσφατα έγινε ανεξάρτητο τμήμα, προβλέπεται η πρόσληψη 6 Γενικών Ιατρών, διαφόρων κατευθύνσεων.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, οι εναπομείναντες ιατροί της Παθολογικής Κλινικής  καταγγέλουμε τα εξής:

Την παντελή αδιαφορία της 6ηςΥΠΕ, που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Αγρινίου και ιδιαίτερα την Παθολογική Κλινική και το ΤΕΠ Παθολογικού Τομέα, σένα Δήμο με περισσότερο από 10000 κατοίκους, ιδιαίτερα σε μια περίοδο έξαρσης διάφορων επιδημιών,  με τη λογική ενός μικρού επαρχιακού Κέντρου Υγείας.
Επίσης, την μεροληπτική συμπεριφορά της 6ης ΥΠΕ (παρόλο που ένας εκ των υπό-διοικητών είναι Ατ/νας και γνώστης της κατάστασης) έναντι άλλων νοσοκομειακών δομών και ιατρικού προσωπικού, σε περιοχές με ελάχιστη κίνηση ασθενών, σε σχέση με αυτή του Αγρινίου

Την αδυναμία της Διοίκησης και των Διοικητικών Υπηρεσιών Υγείας να αντιμετωπίσουν τα οξυμένα προβλήματα του ΓΝΑ και της Παθολογικής Κλινικής και του ΤΕΠ, όλο το προηγούμενο διάστημα, γεγονός που οδήγησε στη σημερινή δραματική κατάσταση.

Την απαράδεκτη, αντιεργατική και μη νόμιμη συμπεριφορά των προαναφερομένων έναντι των ελάχιστων συναδέλφων ιατρών της Παθολογικής, που εντέλλονται να εργασθούν πέρα από κάθε όριο προσωπικής υγείας και απόδοσης του ιατρικού τους έργου στους πολυάριθμους ασθενείς τους.

Δηλώνουμε επίσης:

Στο άμεσο προσεχές διάστημα θα υπερασπισθούμε τα νόμιμα εργασιακά μας δικαιώματα με κάθε νόμιμο τρόπο, τόσο για λόγους σωματικής υγείας, όσο, κυρίως, για την παροχή της απαραίτητης ποιοτικής ιατρικής περίθαλψης στους επαπειλούμενους, από την θεραπευτική ανασφάλεια και τις επιδημίες, συμπατριώτες μας στην πόλη του Αγρινίου/

Επί τέλους το Αγρίνιο πρέπει να αντιμετωπίζεται στα ζητήματα Υγείας σαν ο 10ς Δήμος της Ελλάδας κι όχι σα μια μικρή πολίχνη κάπου σε μια ξεχασμένη Περιφερειακή Ενότητα

Οι ιατροί της Παθολογικής Κλινικής ΓΝΑ.