Βέβαια, μετά την ομιλία του στην ημερίδα της ΕΣΔΥ, είναι προφανές πως οι σχέσεις του προέδρου του ΕΟΠΥΥ με το Υπουργείο Υγείας, και κυρίως τον αναπληρωτή υπουργό υγείας είναι κάτι παραπάνω από τεταμένες. Ο κ. Βουδούρης άφησε αιχμές εναντίον του Μ. Σαλμά, ενώ αρνήθηκε πως φέρει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση του Οργανισμού, κάνοντας λόγο για παιχνίδια εις βάρος του ΕΟΠΥΥ. Παράλληλα, υποστήριξε πως είχε προειδοποιήσει από πέρσι πως ο φορέας θα μπει μέσα 2 δις, ενώ αποκάλυψε πως από τα 470 εκατ, ευρώ που υποτίθεται ότι θα είχε στα ταμεία του, από ασφαλιστικά Ταμεία και κρατική επιχορήγηση, έχει μαζέψει μόλις 210 εκατ.
Αίσθηση προκάλεσε πάντως και η τοποθέτηση στην ημερίδα του προέδρου του ΕΟΦ, Γ, Τούντα, σύμφωνα με τον οποίο τα καινοτόμα φάρμακα δεν θα πρέπει όλα να αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση, αλλά πρώτα να αξιολογούνται από καταξιωμένους φορείς του εξωτερικού, ενώ πρότεινε την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων στη συμμετοχή των ασθενών για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.
Πρόταση του κ. Βουδούρη ήταν οι ασφαλιστικές εισφορές να συνδέονται με την φορολογική δήλωση.
Πάντως, όλοι οι ομιλητές επεσήμαναν την επιτακτική ανάγκη για άμεση ανασυγκρότηση του ΕΟΠΥΥ, αναγνωρίζοντας ότι ο οργανισμός απειλείται με κατάρρευση. Κοινή παραδοχή ήταν ο προβληματικός αρχικός σχεδιασμός του, με ατελή οργανωτική δομή, χωρίς έσοδα και επαρκή χρηματοδότηση.
«Αγνοήθηκαν πλήρως τα χρηματοοικονομικά δεδομένα», επεσήμανε ο καθηγητής οικονομικών της υγείας και κοσμήτορας της ΕΣΔΥ, Γ. Κυριόπουλος, που πρότεινε κλειστούς προϋπολογισμούς και γεωγραφικά κριτήρια. Από την αρχή ο ΕΟΠΥΥ έχασε 2 δις της χρηματοδότησης του και η προσαρμογή που έγινε ήταν εκτός υγειονομικής πραγματικότητας, είπε ο Κ. Σουλιώτης αναφέροντας χαρακτηριστικά πως υπολόγισαν επιδόματα για 20 χιλιάδες λιγότερες γεννήσεις.