Η σχετική έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications, αναφέρει ότι το μανιτάρι με την ονομασία Ganoderma lucidum, αλλάζει την σύσταση του μικροβιώματος (το σύνολο των βακτηρίων και των μικροοργανισμών) στο ανθρώπινο έντερο, κάτι που μειώνει τον ρυθμό αύξησης του σωματικού βάρους.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν την επίδραση του συγκεκριμένου μύκητα (τα μανιτάρια είναι μύκητες) στο διαιτητικό πλάνο ποντικιών, ως μέρος έρευνας σε εργαστήριο. Όλα τα ποντίκια ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά. Εκείνα που έτρωγαν και από το συγκεκριμένο μανιτάρι έφτασαν τα 35 γραμμάρια βάρος, ενώ εκείνα που δεν το έτρωγαν έφτασαν τα 42 γραμμάρια σωματικού βάρους.
Στην σχετική έκθεση, οι ερευνητές εκτιμούν ότι το εν λόγω μανιτάρι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί όπως και τα προβιοτικά, προκειμένου να μειώσει τον ρυθμό αύξησης του σωματικού βάρους, την χρόνια φλεγμονή και την αντίσταση στην ινσουλίνη σε άτομα που είναι παχύσαρκα.
Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι απαιτούνται εκτενείς έρευνες σε ανθρώπους, προτού βγουν οριστικά συμπεράσματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ