Χρησιμοποιώντας κομμάτια προφορικού λόγου από ξένη γλώσσα, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε έναν αλγόριθμο στον ηλεκτρονικό υπολογιστή για να κατακερματίσει και να αναδιατάξει τους επιμέρους ήχους που συντελούσαν την ομιλία. Είχαν ήδη υποθέσει ότι η άνω κροταφική αύλακα (τμήμα του εγκεφάλου) χειρίζεται τα μεγαλύτερα αποσπάσματα ήχου, το οποίο επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια της έρευνας.
Ένας εκ των επικεφαλής της έρευνας, ο δρ Tobias Overath, επισήμανε ότι η επιστημονική ομάδα ανέλυσε διεξοδικά τα ευρήματα για να είναι σίγουρη ότι η κινητικότητα που έβλεπε στην άνω κροταφική αύλακα οφειλόταν στην ειδική επεξεργασία για ήχους από ομιλία και όχι σε κάποιον άλλο ήχο, όπως εκείνος που αναπαράγεται από ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Κατά την επαλήθευση της δραστηριότητας σε εκείνο το σημείο του εγκεφάλου που είδαν, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης κομμάτια ήχων από το φυσικό περιβάλλον και ήχων που “έμοιαζαν” με ανθρώπινη ομιλία, αλλά δεν ήταν. Η διαφορά στην αντίδραση της άνω κροταφικής αύλακας σε κάθε διαφορετικό ήχο έδειξε ότι ο χρόνος και ο ρυθμός των ήχων επηρεάζει τον τρόπο που ο εγκέφαλος τους επεξεργάζεται.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Neuroscience.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ