Αντί να στέλνουν δείγματα στο εργαστήριο για να βρουν ποιο βακτήριο κρύβεται πίσω από μια ανθεκτική στα φάρμακα λοίμωξη περιμένοντας 2-3 ημέρες για την απάντηση, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο συνδύασαν ηλεκτρομηχανική και βιοϊατρική αναπτύσσοντας ένα τεστ που θα αποκαλύπτει το ένοχο βακτήριο σε μια ώρα. Το τεστ του Justin Besant και των συνεργατών του στο Ινστιτούτο Βιοϋλικών και Βιοϊατρικής Μηχανικής βασίζεται σε ένα τσιπ το οποίο επιτυγχάνει την απαιτούμενη υψηλή συγκέντρωση των βακτηρίων προκειμένου να εξαχθούν αποτελέσματα απλώς… συμπιέζοντας τα βακτήρια στο δείγμα του ασθενούς σε όγκο μόλις δύο νανολίτρων!
Κατασκευασμένο από γυαλί, το τσιπ διαθέτει φρεάτια μικρορευστών (microfluidics) τα οποία στο κάτω τμήμα τους έχουν φίλτρο μικροσφαιριδίων όπου «συλλαμβάνονται» τα βακτήρια καθώς το δείγμα ρέει μέσα από το τσιπ. Εκεί, εκτός των βακτηρίων και του αντιβιοτικού δοκιμής, συλλέγεται και ένα μόριο, η ρεσαζουρίνη, η οποία έχει μια συγκεκριμένη ηλεκτροχημική «υπογραφή». Τα βακτήρια μεταβολίζουν την ρεσαζουρίνη σε ρεσορουφίνη κι έτσι, εάν μείνουν ζωντανά, η «υπογραφή» της ρεσαζουρίνης αλλάζει σε αυτήν της ρεσορουφίνης. Αν το αντιβιοτικό σκοτώσει τα βακτήρια, παραμένει η «υπογραφή» της ρεσαζουρίνης.
Απλό στην σύλληψή του και ευφυές. Ηλεκτρόδια ενσωματωμένα στο τσιπ θα εντοπίζουν την αλλαγή και θα την αναμεταδίδουν ως ένδειξη του αποτελέσματος. Το κύριο πλεονέκτημα της προσέγγισης αυτής, λένε οι ερευνητές στην διεθνή επιθεώρηση Lab on a Chip, είναι η ταχύτερη διάγνωση και καίρια αντιμετώπιση βακτηριακών λοιμώξεων με μια μέθοδο που ελπίζουν ότι σύντομα θα βρει πρακτική εφαρμογή με την μορφή μιας μικρής συσκευής την οποία θα διαθέτει κάθε ιατρείο.