ΕΟΔΥ: 50 κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 11 νοσηλείες, από δηλητηρίαση σε γαμήλια δεξίωση

  • Γιάννα Σουλάκη
νοσοκομείο, ασθενής
Τροφιμογενή δηλητηρίαση υπέστησαν οι καλεσμένοι σε γαμήλια δεξίωση 254 ατόμων στην Αττική.

Δύο ώρες μετά τη γαμήλια δεξίωση το βράδυ της 1ης Ιουνίου 2024,  οι 50 από τους συνολικά 254 καλεσμένους παρουσίασαν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, με αποτέλεσμα 11 από αυτούς να καταλήξουν σε νοσοκομεία και να παραμείνουν για νοσηλεία. Τα συνολικά κρούσματα ξεπερνούν τα 50.

Η καταγραφή του συμβάντος έγινε από το Τμήμα Τροφιμογενών και Υδατογενών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Επιδημιολογικής Παρέμβασης για τα Λοιμώδη Νοσήματα του ΕΟΔΥ, το οποίο  ενημερώθηκε στις 02/06/24, σχετικά με το συμβάν.

Στη δεξίωση, σύμφωνα με αναφορές, προσφέρθηκε μενού τροφίμων, των οποίων η παρασκευή και η διάθεση είχε γίνει από εταιρία catering.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, 11 εκ των προσκεκλημένων εμφάνισαν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της 02ης/06/24 και διακομίστηκαν σε 4 νοσοκομεία, όπου παρέμειναν για νοσηλεία.

Τρία (3) άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται και αναμένεται να πάρουν σήμερα εξιτήριο.

Τα κύρια συμπτώματα ήταν έμετοι και διάρροιες και άρχισαν να εμφανίζονται περίπου 2 ώρες μετά το γεύμα (ώρα γεύματος 23:00). Κατά την επικοινωνία με τους με συμμετέχοντες στη δεξίωση αναφέρθηκε ότι υπάρχουν 50 περίπου κρούσματα συνολικά, χωρίς να γίνεται αναφορά για επιπλέον ασθενείς που να προσήλθαν σε υγειονομικές δομές.

ΕΟΔΥ: Έλεγχοι στα τρόφιμα του catering

Ενημερώθηκαν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΠΕ Ανατολικής Αττικής και του Δυτικού Τομέα Αθηνών, καθώς και ο ΕΦΕΤ.

Άμεσα, κλιμάκια των ΤΥΕΠΥ από την ΠΕ Ανατολικής Αττικής και την ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών επισκέφθηκαν το κτήμα και το χώρο του catering αντίστοιχα.

Στην επιτόπια διερεύνηση της εν λόγω επιχείρησης συμμετείχε, επίσης, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) ΠΕ Δυτικού Τομέα, η οποία κατά τον έλεγχο κατέσχεσε αρκετά είδη τροφίμων (κρέατα, λαχανικά κ.ά.). Παράλληλα, έχουν ληφθεί 10 δείγματα τροφίμων από το προσφερόμενο μενού (περισσεύματα τροφίμων), τα οποία στάλθηκαν στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας για εργαστηριακό έλεγχο.

Αναμένονται αποτελέσματα εργαστηριακού ελέγχου από τις περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας καθώς και από τα τρόφιμα.

Έχει δρομολογηθεί η διεξαγωγή αναλυτικής επιδημιολογικής μελέτης από το Τμήμα Τροφιμογενών και Υδατογενών Νοσημάτων. Η διερεύνηση είναι σε εξέλιξη.