ΕΟΔΥ: Ενισχύεται το δίκτυο Γραφείων Συμβουλευτικής & Εξέτασης για τη Σεξουαλική Yγεία

  • Iatropedia newsroom
ΕΟΔΥ
Στόχος ο καλύτερος έλεγχος της διασποράς των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων

Με αφορμή την 4η Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας (WSHD), ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας Δικτύου Γραφείων Συμβουλευτικής & Εξέτασης για τη Σεξουαλική Υγεία σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Στόχος ο καλύτερος έλεγχος της διασποράς των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ).

«Με δεδομένη την έξαρση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων που έχει καταγραφεί τον τελευταίο καιρό στην Ευρώπη και στη χώρα μας, το Δίκτυο Γραφείων Συμβουλευτικής & Εξέτασης για τη Σεξουαλική Υγεία θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια για αποτελεσματικότερο έλεγχο και πρόληψη των ΣΜΝ», αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα, κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να απευθύνεται στα εξής Γραφεία Συμβουλευτικής & Εξέτασης για τη Σεξουαλική Υγεία, τα οποία έχουν την έδρα τους:

Στην Αττική:

– στην Πολυκλινική Αθηνών (Πειραιώς 3, Ομόνοια, 210 8813615, sexualhealth@eody.gov.gr)

– εντός του Νοσοκομείου Αφροδισίων & Δερματικών Νόσων «Α. Συγγρός» (Ίωνος Δραγούμη 5, Ιλίσια, 210 7239945)

– στο Κέντρο Υγείας Πειραιά (Καραολή & Δημητρίου 39, Αγία Τριάδα, Πειραιάς, 210 4115672)

Στη Βόρεια Ελλάδα:

– εντός του Νοσοκομείου Αφροδισίων & Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης (Δελφών 124, Θεσσαλονίκη, 2313308878, 2310243363).

Στα παραπάνω Γραφεία πραγματοποιείται, κατόπιν ραντεβού και κατά τις εργάσιμες ημέρες, δωρεάν, ανώνυμη και εμπιστευτική εξέταση για Σύφιλη, HIV, Ηπατίτιδα B, Ηπατίτιδα C, Χλαμυδιακή Λοίμωξη και Γονόρροια με τη μέθοδο της δοκιμασίας της ταχείας ανίχνευσης (rapid test).

Ο εν λόγω προληπτικός ανιχνευτικός έλεγχος πλαισιώνεται από συμβουλευτική πριν και μετά από την εξέταση (pre and post-counseling), παραπομπή σε υπηρεσίες υγείας, διασύνδεση με την ιατρική φροντίδα, ιατρική καθοδήγηση σε θέματα σεξουαλικής υγείας, προώθηση του εμβολιασμού και του τακτικού ελέγχου για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, ευαισθητοποίηση του κοινού για την αντιμετώπιση του στίγματος και την αξία των υγιών σχέσεων, καθώς και δωρεάν διανομή προφυλακτικών και έντυπου ενημερωτικού υλικού.

Επιπροσθέτως, ο ΕΟΔΥ ενισχύει το Δίκτυο Γραφείων Συμβουλευτικής & Εξέτασης για τη Σεξουαλική Υγεία με την ίδρυση και λειτουργία νέων Γραφείων, τα οποία θα παρέχουν προσεχώς τις υπηρεσίες τους στους πολίτες:

-στο Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Αλεξανδρούπολης

-στο Ηράκλειο Κρήτης και

-στην Πάτρα.